KALİTENİN TARİHİ: NEREDEN NEREYE
 
1. Müşteri İhtiyaçları ve Ürün Özelliklerine Uygunluk 
 
24
2. Memnuniyet ve Memnuniyetsizlik İki Zıt Duygu Değildir 
 
25
B. Kelime Olarak “Kalite” ve Kavram olarak “Kalite” 
 
25
D. Kalite İçin Nasıl Bir Yönetim: Juran Teslisi 
 
27
E. Toplumsal Gelişme Sürecinde Kalite 
 
28
1. İlkel Toplumlar: Aile. 
 
29
2. Köy: İşgücü, Emek Bölüşümü, Uzmanlaşma 
 
29
3. Köy Pazarı: Dikkatli Müşteri 
 
29
4. Ticaretin Büyümesinin Etkileri 
 
30
6. Esnaf ve Zanaatkâr Birlikleri: Ahilik Teşkilatı ve Loncalar 
 
32
i. Loncalarda Çırak, Kalfa ve Usta İlişkisi 
 
37
7. Denetim ve Denetçiler 
 
38
8. Devletin Kalite Yönetimine Katılması 
 
38
9. İşaret, Mühür ya da Alamet–i Farika 
 
39
F. Sanayi Devrimi: Fabrikaların Doğuşu 
 
40
1. Fabrika Sisteminde Kalite Kontrolü. 
 
42
3. Taylor’un Bilimsel Yönetim Sistemi 
 
43
4. Kalite Güvencesinin Yükselişi 
 
44
G. Yirminci Yüzyıl ve Kalite 
 
46
1. Bilim ve Teknolojideki Büyük Gelişme 
 
46
2. İnsan Güvenliği, Sağlığı ve Çevreye Yönelik Tehditler 
 
47
3. Devletin Kalite Düzenlemelerine Katılması 
 
47
4. Tüketici Koruma Hareketin Doğuşu 
 
48
5. Kalite Üzerine Yoğunlaştırılmış Uluslararası Rekabet 
 
48
YÖNETİM YAKLAŞIMLARININ EVRİMİ
 
A. Yönetim Yaklaşımlarının Evrimi 
 
53
B. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı 
 
56
C. Neo–Klasik Yönetim Yaklaşımı 
 
57
D. Modern Yönetim Yaklaşımları 
 
59
E. Kalite Düşüncesinin Arka Planı 
 
63
F. Kaliteye Geçiş ve Örgütsel Değişim Zorunluluğu 
 
66
G. Yeni Yönetim Paradigmaları 
 
71
2. JIT (Tam Zamanında) Üretim 
 
76
H. Global Rekabet ve Kalite 
 
80
KALİTENİN KAVRAMSAL GELİŞİMİ
 
A KALİTENİN KAVRAMSAL ARKA PLANI 
 
89
B. Çok Kullanılan Bir Kavram Olarak Kalite 
 
95
C. Kalite Kavramının Ayrıntılarını Anlama 
 
103
3. Müşteri ve Üreticiye Göre Kalite 
 
105
4. Beklentilere Uygunluk Olarak Kalite 
 
111
5. Değer Açısından Kalite 
 
111
6. Teknik Ayrıntılara Uyum Açısından Kalite 
 
112
7. Mükemmellik Olarak Kalite 
 
112
F. Toplam Kalite Kontrol 
 
116
1. Kalite Çemberleri ve Çalışma Esasları 
 
119
2. Kalite Çemberlerinin Kurulması ve Amaçları 
 
119
3. Kalite Çemberlerinin Kuralları 
 
121
4. Çember Çalışmalarında Liderin Rolü 
 
123
5. Çember Üyeleri ve Görevleri 
 
124
6. Kalite Çemberlerinin İşleyişi 
 
126
7. Kalite Çemberlerinin Temel Araçları 
 
127
8. Çember Çalışmalarında Kullanılan Formlar 
 
128
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’NİN DOĞUŞU
 
A. Toplam Kalite Yönetimi’nin Kavramsal Yapısı 
 
133
B. Toplam Kalite Yönetimi’nin Tarihi Gelişimi 
 
134
C. Toplam Kalite Yönetimi’nin Amaçları 
 
138
D. TKY’nin Dayandığı Temel Fikirler 
 
140
3. Sürekli Geliştirme 
 
142
5. Açıklık ve Güven İlişkileri 
 
146
TKY VE GELENEKSEL YÖNETİM İLİŞKİSİ
 
C. İşgören Davranışlarının Algılanmasında Tutarlılık 
 
150
D. Ast–Üst İlişkilerinde Paradigmal Değişim 
 
151
E. İşgörenleri Geliştirme 
 
152
F. İşgücü Eğitimine Yatırım 
 
152
G. Kalite İle İlgili Karar ve Müşteri Beklentileri 
 
153
H. Temel Karar Verme Tarzı 
 
153
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE
 
A. Ishikawa Uygulamaları 
 
157
B. Juran’ın Uygulamaları 
 
160
C. Crosby’nin Uygulamaları 
 
163
D. Feigenbaum’un TKY Yaklaşımı 
 
166
E. Deming’in Uygulamaları 
 
167
I. Toplam Kalite Yönetiminin Süreç Olarak Uygulanması 
 
174
2. Kalite Hedefleri, Strateji ve Politikalarının Belirlenmesi 
 
181
3. Kalite Planlarının Gözden Geçirilmesi 
 
182
4. Kalite Planlarının İçeriği 
 
182
5. Kalite Politikalarının Oluşturulması 
 
184
6. Kalite Yönetimi Unsurlarının Örgüt İçinde Tesis Edilmesi 
 
185
A. Kalite Ödüllerinin Önemi 
 
189
B. Malcolm Baldrige Kalite Ödülü 
 
190
C. Deming Kalite Ödülü 
 
197
D. Avrupa Kalite Ödülü 
 
201
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’NİN ENGELLERİ
 
A. Kaliteye Olan İnançsızlık 
 
207
C. Yönetimin ve Yöneticilerin Tutumu 
 
208
D. TKY'yi Fazla Yüceltme 
 
208
E. Düşük Beklentilere Sahip Olma 
 
209
F. Mevcut Durumu Yeterince Analiz Etmeme 
 
209
I. Uzlaşmazcı Davranış 
 
210
J. Başarı Değerleme ve Ödüllendirmede Başarısızlık 
 
211
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ BAŞARISININ
 
A. TKY’nin Kanıtlanan Geçerliliği 
 
215
B. Kapsayıcı ve Eklektik İçeriği 
 
216
C. Yetenekli İşgörenlere Verdiği Değer 
 
218
D. Önerdiği Yeni İş Değerleri 
 
218
E. Üst Yönetimin Destek ve Bağlılığıyla Yürütülmesi 
 
219
F. Analitik Yöntem Kullanması ve Planlamaya Verdiği Önem 
 
220
G. Takım Çalışmasını ve Değişim Yönetimini Başarıyla Uygulaması 
 
221
H. Hata Önleme ve İlk Seferde Doğru Yapma Duyarlılığı 
 
224
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’NİN GEREKLERİ
 
A. TKY’nin Ne Olduğunu Kavramak 
 
232
B. Müşteriler ve Tedarikçi İlişkisini Tanımlamak 
 
233
C. Müşteri Bilincini Geliştirmek 
 
233
E. Takımların Liderliği 
 
234
F. Takım Başarısını ve Üyelik Bilincini Geliştirmek 
 
236
I. Gelişmeye Açık Olma 
 
240
J. İyi Bir İletişimcilik Anlayışı 
 
244
L. Farklılıkların Farkına Varma 
 
250
M. Birliktelik Bilinci 
 
251
N. Yaratıcılığı Geliştirme 
 
252
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN ARAÇ VE
 
A. Toplam Kalite Yönetimi’nin 7 Eski Aracı 
 
264
1. Süreç Akış Diyagramları 
 
264
2. Çetele Diyagramları 
 
265
3. Dağılım (Serpme) Diyagramları 
 
267
5. Sebep–Sonuç Diyagramları 
 
271
B. Toplam Kalite Yönetimi’nin 7 Yeni Aracı 
 
278
2. Yakınlık Diyagramı 
 
281
5. Matris Veri Analiz Diyagramı 
 
286
6. Süreç Karar Program Tablosu 
 
287
A. Kalite Standartlarının Önemi ve Gelişimi 
 
291
1. Kalite Güvence Sistemi 
 
291
2. ISO–9000 Kalite Yönetim Sistemi’nin Önemi ve Faydaları 
 
292
B. ISO 9000: Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci 
 
295
1. Üst Yönetimin ISO–9000 Almaya Karar Vermesi 
 
299
2. ISO Yürütme Komitesi İçin Denetçi Atanması 
 
299
3. Mevcut Kalite Sisteminin ISO Kapsamında Denetimi 
 
300
4. Gerekli Eylemlerin ve Eylem Planının Hazırlanması 
 
300
5. Kalite El Kitabı Taslağının Hazırlanması 
 
300
6. Firma Çapında Eğitimin Başlaması 
 
301
7. Kalite El Kitabı Hazırlama 
 
301
8. İç Kalite Denetim Sisteminin Kurulması 
 
305
C. Kalite Yönetim Sistemi’ni Uygulama 
 
306
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN KAPSAMI
 
Madde 2. Atıf Yapılan Standartlar 
 
313
Madde 3. Kavramlar ve Tanımlar 
 
313
Madde 4. Kalite Yönetimi Sistemi 
 
314
Madde 5: Yönetim Sorumluluğu 
 
317
5.1. Yönetim neye ve nasıl söz verecek? 
 
319
5.2. Müşteri odaklılık nasıl sağlanacak 
 
319
5.3. Kalite politikası 
 
320
5.5. Sorumluluk, yetki ve iletişim 
 
322
5.6. Yönetimin gözden geçirilmesi 
 
323
Madde 6: Kaynak Yönetimi Genel Şartlar 
 
326
6.1. Kaynakların sağlanması 
 
327
6.2. İnsan kaynakları 
 
327
Madde 7: Ürün Gerçekleştirmede Genel Şartlar 
 
329
7.1. Ürün gerçekleştirmenin planlaması 
 
329
7.2. Müşteri ile ilişkili prosesler 
 
331
7.3. Tasarım ve geliştirme 
 
333
7.5. Üretim ve hizmetin sağlanması 
 
336
7.5.1 Üretim ve hizmet sağlamanın kontrolü 
 
336
7.5.2 Üretim ve hizmet sağlaması için süreçlerin geçerliliği: İşletme, çıktıları mevcut durumda doğrulanamayan bütün ürün ve hizmet süreçlerini belirlemeli ve ürün/hizmet süreçlerinin ve personelin, gereklilikleri karşılayabilecek yetkinlikte olmasını sağlamalıdır. Aşağıdaki konulara önem verilmelidir: 
 
337
7.5.3 Tanımlama ve İzlenebilirlilik: 
 
337
7.5.4 Müşteri varlığı 
 
338
7.5.5 Ürünün korunması 
 
338
7.6. İzleme ve Ölçme cihazlarının kontrolü 
 
338
Madde 8: Ölçme Analiz ve İyileştirme 
 
339