STANDARDİZASYONUN TARİHİ GELİŞİMİ VE ÖNEMİ
 
A. STANDARDİZASYONUN TARİHİ GELİŞİMİ 
 
28
1. Standart ve Standardizasyon 
 
29
2. Standardizasyonun Tarihi Gelişimi 
 
33
3. Standart ile İlgili Kavramlar 
 
38
B. STANDARDİZASYONUN ÖNEMİ 
 
40
1. Standardizasyonun Önemi 
 
40
2. Standardizasyonun Faydaları 
 
41
2.1. Üreticiye Faydaları 
 
41
2.2. Tüketiciye Faydaları 
 
43
2.3. Ülke Ekonomisine Faydaları 
 
45
STANDARDİZASYONUN AMAÇLARI VE İLKELERİ
 
A. STANDARDİZASYONUN AMAÇLARI 
 
51
1. Standardizasyonun Amaçları 
 
51
1.1. Sadeleştirme (Basitleştirme) 
 
53
1.2. Herkesin Aynı Dili Konuşması Anlamında İletişim 
 
53
1.3. Bütün Olarak Ekonominin İyileştirilmesi 
 
53
1.4. Emniyet, Sağlık ve Hayatın Korunması 
 
53
1.5. Tüketicinin ve Toplum Çıkarlarının Korunması 
 
54
1.6. Ticari Engellerin Elimine Edilmesi 
 
54
2.1. Yapı Karakterlerine Göre Standartlar 
 
55
2.2. Uygulama Şekillerine Göre Standartlar 
 
56
2.3. Uygulama Alanlarına Göre Standartlar 
 
58
3. Eğitimde Standardizasyon 
 
60
4. YÖK Meslek Yüksekokulu Standartları 
 
65
B. STANDARDİZASYONUN İLKELERİ 
 
68
1. Standardizasyonun İlkeleri 
 
69
2. Standardizasyon, Etkinlik ve Verimlilik 
 
70
3. Standardizasyon, Kalite ve Kalite Kontrol 
 
71
TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ (TSE) VE STANDARDİZASYON
 
A. TSE’NİN GÖREV VE ORGANLARI 
 
79
1. Türkiye’de Standart Çalışmalarının Tarihçesi 
 
79
2. TSE’nin Görev ve Organları 
 
82
B. TSE'NİN BELGELENDİRME ÇALIŞMALARI 
 
87
1. TSE’nin Belgelendirme Çalışmaları 
 
87
1.1. Üretim Yerlerinin Belgelendirilmesi 
 
89
1.1.1. İmalatta Yeterlik Belgesi 
 
89
1.2. Ürünlerin (Madde, Mamul, Mahsul) Belgelendirilmesi 
 
89
1.2.1. Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi 
 
89
1.2.2. Kaliteye Uygunluk Belgesi (TSEK) 
 
90
1.2.3. x Kalite Uygunluk Belgesi 
 
90
1.2.4. TSE Harmonize Dokümanlara Uygunluk Belgesi 
 
91
1.2.5. CB Deney Belgesi (CB Test Certificate) 
 
91
1.2.7. Deney Sonuçları Belgesi (NTR) 
 
92
1.3. Parti Mallarının Belgelendirilmesi 
 
92
1.3.1. Parti Malı Uygunluk Belgesi 
 
92
1.4. Hizmet Yerlerinin Belgelendirilmesi 
 
92
1.4.1. Hizmet Yeterlilik Belgesi 
 
93
1.5. İthal Malların Belgelendirilmesi 
 
93
1.5.1. İthal Malı Uygunluk Belgesi 
 
93
1.6. Laboratuvarların Belgelendirilmesi 
 
93
1.6.1. Laboratuvar Yeterlilik Belgesi 
 
93
1.7. Kalite Yönetim Sistem Belgesi 
 
94
1.8. Çevre Yönetim Sistem Belgesi 
 
95
1.9. Personel Belgelendirilmesi 
 
95
1.10. Tekerlekli Araçlar İle Bu Araçlara Takılan Aksam ve Parçalar İçin Tip Onay Belgesi 
 
96
1.11. Endüstriyel Standart Kodu (ICS Codes) 
 
97
2. Metroloji ve Kalibrasyon Çalışmaları 
 
97
STANDARDİZASYON KURULUŞLARI VE STANDARTLAR
 
A. BÖLGESEL STANDARDİZASYON KURULUŞLARI 
 
103
1. İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü 
 
103
2. Bölgelerarası Standardizasyon Birliği (BASB) 
 
103
3. Avrupa Standardizasyon Komitesi ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi (CEN/CENELEC) 
 
104
4. Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) 
 
105
B. ULUSLARARASI STANDARDİZASYON KURULUŞLARI VE STANDARTLAR 
 
105
1. Uluslararası Standardizasyon Kuruluşları 
 
105
1.1. Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) 
 
105
1.2. Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC: International Electrotechnical Commission) 
 
107
1.3. Standartların Uygulanması İçin Uluslararası Federasyon (IFAN) 
 
107
2. Uluslararası Standartlar 
 
108
2.1. TS–ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri 
 
108
2.2. EN 45000 Akreditasyon Standartları 
 
108
2.3. HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi 
 
109
2.3.1. HACCP (TS 13001) ile İlgili Bazı Tanımlar 
 
110
2.3.2. HACCP’in Yararları 
 
112
2.4. ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemleri Belgesi 
 
113
2.5. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS) Belgesi 
 
113
2.6. TS EN ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetimi Sistemi 
 
115
2.7. TS EN ISO 17025 Laboratuvar Akreditasyonu (ISO/IEC 17025) 
 
115
3. Uluslar arası Standart İşaretler 
 
116
A. KALİTE KAVRAMI VE UNSURLARI 
 
124
1. Kalite Kavramının Gelişimi 
 
124
3. Kalitenin Boyutları 
 
130
4. Kalitenin Unsurları 
 
131
4.1. Tasarım Kalitesi 
 
131
4.2. Uygunluk Kalitesi 
 
131
4.3. Kullanım Kalitesi 
 
131
4.4. Dağıtım Kalitesi 
 
131
4.6. Ergonomik Kalite 
 
132
4.7. Çevreye Uyum/Duyarlılık Kalitesi 
 
132
5. Kalite ile İlgili Diğer Kavramlar 
 
133
6. Kalite Maliyetleri 
 
138
1. Kalite Kontrol Kavramı 
 
143
2. Kalite Kontrolün Amacı ve Önemi 
 
145
3. Kalite Kontrolün Yararları 
 
147
4. Toplam Kalite Kontrol (TKK) 
 
148
İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL
 
A. İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROLÜ 
 
155
1. Kalite İyileştirme Araçları 
 
155
2. İstatistiksel Kalite Kontrolü 
 
158
2.1.1. Pareto Diyagramı 
 
159
2.1.2. Sebep–Sonuç Diyagramı 
 
161
2.1.4. Kontrol (Çetele) Tablosu 
 
162
2.1.5. Saçılma Diyagramı 
 
163
2.1.7. Kontrol Çizelgeleri 
 
164
2.2.1. İlişki Diyagramı 
 
165
2.2.2. Beyin Fırtınası 
 
166
2.2.3. Ağaç Diyagramı 
 
167
2.2.4. Matriks Diyagramı 
 
169
2.2.5. Matriks Veri Analiz Diyagramı 
 
170
2.2.6. Proses Karar Program Tablosu 
 
171
A. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) İLKELERİ 
 
178
1. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kavramı 
 
179
2. TKY’nin Amacı ve İlkeleri 
 
181
3. TKY’ye Geçiş Süreci 
 
184
5. TKY Uygulamalarının Kritik Başarı Faktörleri 
 
191
6. TKY’ye Yöneltilen Eleştiriler 
 
193
7. TKY Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar 
 
194
B. TKY'DE SÜREKLİ İYİLEŞME 
 
196
1. Deming’in 14 İlkesi 
 
196
3. Kalite Çemberleri (KÇ) 
 
199
3.1. KÇ’nin Amaç ve Yararları 
 
200
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ
 
A. MESLEK STANDARDI KAVRAMI VE TÜRKİYE UYGULAMALARI 
 
211
1. Türkiye’de Meslek Standardı Çalışmaları 
 
212
2. Meslek Standardı Kavramı ve Kapsamı 
 
215
3. Ulusal Meslek Standardı Hazırlama Süreci 
 
218
4. Meslek Standardının Şekli ve İçeriği 
 
219
5. Meslek Standardı Seviyeleri 
 
220
6. Meslek Standardının Amaçları 
 
223
7. Meslek Standartlarının Önemi 
 
225
8. Meslek Standardının Temel Ölçütleri 
 
226
B. MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ 
 
227
1. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) 
 
227
2. Mesleki Yeterlilik Belgesi 
 
228
3. Belgelendirme Yetkilisi Kuruluşlar 
 
229
4. Örnek Mesleki Yeterlilik Belgesi 
 
230
A. ÖRNEK MESLEK STANDARDI: MEKATRONİK SİSTEM UZMANI 
 
237
2.3. Sağlık, Güvenlik ve Çevre ile İlgili Düzenlemeler 
 
243
2.4. Meslek ile İlgili Diğer Mevzuat 
 
243
2.5. Çalışma Ortamı ve Koşulları 
 
243
2.6. Mesleğe İlişkin Diğer Gereklilikler 
 
243
3.1. Görevler, İşlemler ve Başarım Ölçütleri 
 
244
3.2. Kullanılan Araç, Gereç ve Ekipman 
 
258
3.3. Bilgi ve Beceriler 
 
259
3.4. Tutum ve Davranışlar 
 
262
4. Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme 
 
263
KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ
 
A. KALİTE GÜVENCESİ VE KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ 
 
267
1. Kalite Güvence Kavramı 
 
267
2. Kalite Güvence Sistemleri ve Gelişimi 
 
267
3. Kalite Güvence Sistemlerinin Amaçları 
 
270
4. Kalite Güvence Sistemlerinin Önemi ve Yararları 
 
271
5. Kalite Güvence Sistemleri ve TKY 
 
272
B. ISO 9000 KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ 
 
274
1. ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri ve İçeriği 
 
274
1.1. ISO 9000:1994 Standardının İçeriği 
 
276
1.2. ISO 9001 Standardının İçeriği 
 
277
2. ISO 9001:2000 Revizyonunun Faydaları 
 
281
3. ISO 9001:2008 ve ISO 9001:2015 Revizyonlarının Getirdiği Değişiklikler 
 
283
3.1. ISO 9001:2008 Revizyonu 
 
283
3.2. ISO 9001:2015 Revizyonu 
 
289
4. ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri’nin Amacı ve Yararları 
 
290
5. Karşılaşılan Güçlükler 
 
291
6. ISO 9000 Belgesi Nasıl Alınır? 
 
292
A. KALİTE EL KİTABI İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 
 
299
1. Kalite Sistem Dokümantasyonu 
 
300
2. Kalite El Kitabının Tanımı ve İçeriği 
 
304
3. Kalite El Kitabının Amacı 
 
308
4. Kalite El Kitabı Hazırlanırken Gözönünde Bulundurulması Gereken Hususlar 
 
309
5. Kalite El Kitabının Hazırlanma Aşamaları 
 
310
B. BELGELERİN DÜZENLENMESİ VE YÜKÜMLÜLÜKLER 
 
311
1.1. Müracaatta Gerekli Belgeler ve İlgili Esaslar 
 
311
1.2. Müracaatın Değerlendirilmesi ve Tetkik 
 
312
1.3. Tetkik Sonuçlarının Değerlendirilmesi 
 
314
2. Belgenin Verilmesi 
 
315
3. Gözetim Tetkikleri 
 
316
4. Belgenin Yenilenmesi ve Kalite Güvence Modelinin Değiştirilmesi 
 
316
5. Belge Sahibi Kuruluşun Yükümlülükleri 
 
316
6. TSE’nin Sorumlulukları 
 
318
A. ÖRNEK KALİTE EL KİTABI 
 
325