Cumhuriyetin Melekleri: Fransız Devriminde Halk Egemenliği ve Devrimci Diktatörlük Ozan Giray Şahin  - Kitap

Cumhuriyetin Melekleri: Fransız Devriminde Halk Egemenliği ve Devrimci Diktatörlük

1. Baskı, 
Haziran 2023
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
205
Barkod:
9786050515961
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
250,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışma, yeni bir Fransız Devrimi tarihine ihtiyaç duyulmayan koşullarda, yazılmaya devam eden tarihin içerisinden ayıklanan bir mefhuma, Fransız Devrimi'nin insanlık tarihine hediyesi olan devrimci diktatörlüğe odaklanmaktadır. 1793-1794 arasındaki Jakoben iktidarı esnasında baldırı çıplaklarla kurulan ittifak ve devrimi savunma zorunluluğu içinde gerçekleşen keşifler yıllar sonra Bolşevikler tarafından Sovyetler birliğinde uygulamaya konulacak olan proletarya diktatörlüğünün temellerini atmıştır.
Anılan ilişki özellikle proletarya diktatörlüğünün münhasıran Paris Komünü üzerinden ve dolayısıyla da doğrudan demokrasi bağlamı içerisine tartışıldığı koşullarda Yıl II'nin merkezi ve devrimci diktatörlüğünün Bolşevizm'in ve Sovyet modeli devrimci diktatörlüğün temelinde yattığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Böylece bir yandan Fransız Devrimi'nden Bolşevik Devrimine uzanan tarihsel sürecin "demokratize" edilmesinden kaynaklanan ve sonu burjuva çoğulculuğuyla kurulan ekletkik bir uzlaşıya varan tahribata işaret etmeye diğer yandan da devrimci diktatörlüğü demokrasi ötesinde düşünebilme olanakları geliştirmeye yönelik bir teorik müdahale için bir başlangıç çizgisi çekilebilmesi umulmaktadır.
Fransız Devrimi, yakın geçmişimizde önceki onyıllardan daha yoğun bir biçimde entelektüellerin ilgi alanına girmiş gözükmektedir. Anılan ilgi, yukarıda da belirtildiği üzere ve tek büyük eksiği temel kaynakçanın dilimize aktarılmaması olan Fransız Devrimi tarihi ve literatürüne sürekli yeni metinlerin eklenmesi ile neticelenmiştir. Bu metnin yazılması da anılan ilginin, ama tam tersinden olacak biçimde, bir sonucudur.
Kitabın İçindekileri
İÇİNDEKİLER
TEŞEKKÜR 
9
GİRİŞ 
11
DEVRİMDEN YOKSUN BIRAKILAN DEVRİM 
19
AKLIN EGEMENLİĞİ: AYDINLANMA VE FRANSIZ DEVRİMİ 
37
HALKIN EGEMENLİĞİ: ROUSSEAU VE GENEL İRADE 
53
DEVRİMİN GELİŞİ – DEVRİME GİDEN YOL VE SINIF
MÜCADELELERİ 
69
BURJUVA CUMHURİYETİ VE 1789’UN DEMOKRASİSİ 
93
YOKSULLARIN İSYANI VE HALK EGEMENLİĞİ KAVGASI 
107
JAKOBEN–MONTAGNARD İKTİDARI VE DEVRİMCİ DİKTATÖRLÜK 
129
SONUÇ YERİNE: DEVRİMDEN KALAN DEVRİM 
155
KAYNAKÇA 
169