Stokiometri Prof. Dr. Metin Gürü, Prof. Dr. Hayri Yalçın  - Kitap
5. Baskı, 
Kasım 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
642
Barkod:
9786053202493
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Mühendislikte proses tasarımı yapılırken veya işletmedeki bir tesisin verileri değerlendirilirken, endüstriyel boyutlarda kütle ve enerji denkliklerinin yapılması gerekir. Stokiometri, mühendislik ve teknoloji ile ilgili bütün hesaplamaların endüstriyel boyutlarda çözümlerini inceleyen, başlıca analitik, termodinamik ve fizikokimyaya dayanan bir bilim dalıdır.
Öğrencilere endüstriyel konulara mühendisçe yaklaşmayı öğretmek ve problem çözme yeteneğini kazandırmak bu dersin temel amacıdır. Ayrıca mühendislik öğrencilerinin daha sonraki yıllarda göreceği, temel işlemler, ısı aktarımı ve özellikle tasarım derslerinin temelini oluşturur. Böylesine geniş kapsamlı konuların bir ders kitabının gerektirdiği biçim ve sıralama içerisinde öğretim ve öğrenimi kolaylaştırmak ve pedagojik düzensizliğe meydan vermemek için, bu kitapta her konu ayrı bir bölüm halinde ele alınmıştır.
Kitap mühendislik ders müfredatlarına uygun olarak sekiz bölüm halinde hazırlanmış, öğrencilerin ikinci yılda edindikleri bilgi düzeyi göz önüne alınarak kitabın birinci bölümünde stokiometrinin dayandığı temel ilkelerin ve SI birim sisteminin tanımlanmasına, gaz sıvı ve çözeltiler ile ilgili bazı temel yasaların kısaca hatırlatılmasına yer verilmiştir. İkinci bölümde temel fiziksel işlemler, üçüncü bölümde kimyasal reaksiyonlar, dördüncü bölümde kimyasal denge, beşinci bölümde enerji, altıncı bölümde gaz-buhar karışımları, yedinci bölümde de yanma konusu ele alınmıştır. Kitabın sekizinci bölümü özel olarak seçilmiş tipik endüstriyel konulara ayrılmıştır. Her bölümün girişinde konuyla ilgili teorik bilgi ve formüllere yer verilmiştir.
Kitapta, bu amaca yönelik olarak uzun öğretim deneyimi ile seçilmiş değişik türde çok sayıda örnek problem çözülmüş ve her bölümün sonunda yeteri kadar cevaplı problemler konulmuştur. Kitabın, madde ve enerji denklikleri konusuyla ilgilenen lisans ve mühendislik öğrencilerinin yanı sıra işletmede çalışan mühendislere de kaynak kitap olarak yararlı olacağını ümit edilmiştir.