Fabrika Organizasyonu ve Yönetimi İşleme Yönetimi – Üretim İşlevleri – Toplam Kalite Yönetimi Nezihi Özkan  - Kitap

Fabrika Organizasyonu ve Yönetimi

İşleme Yönetimi – Üretim İşlevleri – Toplam Kalite Yönetimi

2. Baskı, 
Ekim 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
223
Barkod:
9789750235269
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
175,00
Stoktan hemen gönderilir.
Kitabın Açıklaması
Gördüğü yoğun ilgi sonucu, kısa sürede ikinci baskısını yapan kitap; uzun yıllar, mühendislik bölümlerinde "Fabrika Organizasyonu ve Yönetimi" ve "Üretim Yönetimi" derslerini anlatan ve bu derslerin içeriğine uygun olarak kaleme alınan bu kitap; 80'den fazla konu ile ilgili kaynağın taramasından, yazarın eğitim notlarından, öğrencilerin sorduğu sorulardan ve en önemlisi ise mesleki tecrübelerinden oluşmaktadır.
Kitapta; üretim ve üretim sistemleri, fabrika kuruluş yeri seçimi, endüstriyel işletmelerde yerleşim düzenlemesi, yeni ekonomi, küreselleşme ve rekabet, teknoloji, teknoloji seçimi ve yabancı sermaye, kapasite planlaması, işletme maliyetleri ve fiyat teşekkülü, işletmelerde kârlılık, verimlilik, prodüktivite ve performans, iş sağlığı/iş güvenliği ve toplam kalite yönetimi konuları basit ve sade bir dille kaleme alınarak, konuların öğrenciler tarafından daha kolay anlaşılması amaçlanmıştır.
Kitap, ders kitabı olarak hazırlanmış olsa da, konu ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyenlere de hitap etmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Üretim ve Üretim Sistemleri
.
Fabrika Kuruluş Yeri Seçimi
.
Endüstriyel İşletmelerde Yerleşim Düzenlemesi
.
Yeni Ekonomi, Küreselleşme ve Rekabet
.
Teknoloji, Teknoloji Seçimi ve Yabancı Sermaye
.
Kapasite Planlaması
.
İşletme Maliyetleri ve Fiyat Teşekkülü
.
İşletmelerde Kârlılık, Verimlilik, Prodüktivite ve Performans
.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği
.
Toplam Kalite Yönetimi
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
5
1. FABRİKA ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TANIM VE KAVRAMLAR 
11
1.1. Genel Tanımlar 
11
1.2. Girişimcilik 
17
1.3. Fizibilite (Yapılabilirlik) 
22
1.4. Piyasa Araştırması 
23
1.5. İşletmelerin Büyümeleri 
25
1.6. İşletmelerin Küçülmeleri 
26
2. ÜRETİM VE ÜRETİM SİSTEMLERİ 
27
2.1. İnsan İhtiyaçları 
27
2.2. Üretim Sistemleri 
28
2.3. Üretim Tipleri 
32
2.3.1. Sürekli (Seri) Üretim 
32
2.3.2. Kesikli (Siparişe Göre) Üretim 
35
2.3.3. Montaj Tipi Üretim 
37
2.3.4. Proje Tipi Üretim 
37
2.3.5. Örnek Üretim 
39
2.3.6. Fason Üretim 
39
2.4. Üretim Faktörlerinin Mülkiyetine Göre İşletmeler 
39
2.3. Organizasyon Şemaları 
41
2.6. Mamul Tasarımı, Geliştirilmesi ve Yenilik Yapma 
44
3. FABRİKA KURULUŞ YERİ SEÇİMİ 
47
3.1. Fabrika Kuruluş Yeri Seçimini Etkileyen Faktörler 
47
3.2. Kurulacak Fabrika Yerinin Belirlenmesi 
52
4. ENDÜSTRİYEL İŞLETMELERDE YERLEŞİM DÜZENLEMESİ 
55
4.1. Yerleşim Düzenlemesinin Önemi 
55
4.2. Yerleşim Düzenlemesinin Amaçları 
56
4.3. Yerleşim Düzenlemesini Etkileyen Faktörler 
57
4.3.1. Malzeme Taşıma 
58
4.3.2. Endüstriyel Bina 
62
4.3.3. Üretim Sisteminin Tipi (Mamul Çeşidi ve Miktarı) 
64
4.3.4. İş Akışı 
65
4.3.5. Esneklik 
68
4.3.6. Çalışma Ortamı 
69
4.4. Yerleşim Düzeninin Seçimi 
69
4.4.1. Prosese Göre Yerleşim Düzeni 
69
4.4.2. Mamule Göre Yerleşim Düzeni 
70
4.4.3. Sabit Pozisyonlu Mamule Göre Yerleştirme 
72
4.5. Yerleşim Düzenlemesi Türlerinin Maliyet Yönünden Karşılaştırılması 
73
4.6. Blok (Kareler) Yöntemi İle Yerleşim Düzenlemesi 
74
4.7. Yerleştirme Düzenlemesinde Kullanılan Bir Kontrol Listesi 
78
5. KÜRESELLEŞME, YENİ EKONOMİ VE REKABET 
81
5.1. Küreselleşme 
81
5.2. Yeni Ekonomi 
83
5.3. Rekabet 
86
6. TEKNOLOJİ, TEKNOLOJİ SEÇİMİ VE YABANCI SERMAYE 
93
6.1. Teknoloji 
93
6.2. Küreselleşme ve Teknoloji İlişkisi 
96
6.3. Teknoloji Seçimi 
97
6.4. Yabancı Sermaye 
100
7. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 
105
7.1. İnsan Kaynakları Kavramı ve Önemi 
105
7.2. Yönetim ve Yönetim İşlevleri 
108
7.3. İnsan Kaynakları Sağlama ve Seçme 
111
7.4. İnsan Kaynakları Yönetim İlkeleri 
112
8. İŞLETME MALİYETLERİ VE FİYAT TEŞEKKÜLÜ 
117
8.1. Üretim Maliyet İlişkileri 
117
8.2. Maliyetlerin Türlerine Göre Sınıflandırılması 
118
8.3. Kâr veya Zararın Bulunması 
119
8.4. Serbest Piyasada Fiyat Teşekkülü 
121
9. İŞLETMELERDE KÂRLILIK, VERİMLİLİK, PRODÜKTİVİTE VE PERFORMANS 
123
9.1. Kârlılık 
123
9.2. Verimlilik 
123
9.3. Prodüktivite 
124
9.4. Performans 
125
10. İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ 
127
10.1. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu Neler Getiriyor? 
127
10.2. Çalışma Ortamı 
129
10.2.1. Hava Koşulları 
129
10.2.2. Aydınlatma 
130
10.2.3. Renk 
131
10.2.4. Gürültü 
131
10.2.5. Titreşim 
133
10.2.6. Kimyasal Madde Bulundurulma ve Kullanımı 
134
10.2.7. Toz ve Parçacıklar 
135
10.2.8. Temizlik 
136
10.2.9. İletişim 
137
10.3. Yangın ve Yangınların Önlenmesi 
138
10.4. Kaza ve Meslek Hastalığı, Nedenleri, Etkileri ve Oluşan Kayıplar 
139
11. STOK YÖNETİMİ 
143
11.1. Stok Kavramı 
143
11.2. Stokların Önemi 
143
11.3. Stokların Sınıflandırılması ve Stok Yönetiminin İşletmeye Sağladığı Yararlar 
145
11.4. Stok Maliyetleri 
146
12. KAPASİTE PLANLAMASI 
149
12.1. Makine Kapasitesi ve Çalışma Süresi 
151
12.2. İnsan Gücü Kapasitesi 
152
12.3. Kapasite Seçimine Etki Eden Faktörler 
153
13. ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÜCRETLENDİRME 
155
13.1. Çalışma Saatleri 
155
13.2. Ücretlendirme 
156
14. İŞ ÖLÇÜMÜ VE STANDART ZAMAN 
159
14.1. İş Ölçümü 
161
14.2. İş Ölçümü Sonuçlarının Kullanıldığı Yerler 
163
15. TAMİR–BAKIM PLANLAMASI 
167
16. ÜRETİM PLANLAMA 
169
17. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 
173
17.1. Kalite Olgusu ve Toplam Kalite Yönetiminin Öncüleri 
173
17.2. Toplam Kalite Yönetim Anlayışı 
177
17.3. Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri; 
183
17.3.1. Üst Yönetimin Liderliği 
183
17.3.2. Süreç Yönetimi 
185
17.3.3. Müşteri Odaklılığı 
188
17.3.4. Herkesin Katılımı ve İletişim 
190
17.3.5. Sürekli Gelişim 
192
17.3.6. Hataları Önlemeye Dönük Yaklaşım 
197
17.3.7. Sürekli Eğitim 
198
17.3.8. Hedeflerle ve Verilerle Yönetim 
203
17.4. Başarının Yedi Aracı 
204
17.4.1. Akış Diyagramları 
204
17.4.2. Kontrol Çizelgeleri 
205
17.4.3. Kontrol Diyagramı 
206
17.4.4. Balık Kılçığı Diyagramları 
207
17.4.5. Pareto Diyagramları 
208
17.4.6. Histogramlar 
208
17.4.7. Serpilme Diyagramları 
209
Yararlanılan Kaynaklar 
211
Kavramlar Dizini 
221