Toplam Kalite Yönetimi Toplam Kalite Yönetimi (TKY) ¦ Sınırsız İyileşme EFQM Mükemmellik Modeli Prof. Dr. Orhan Çağlayan  - Kitap

Toplam Kalite Yönetimi

Toplam Kalite Yönetimi (TKY) ¦ Sınırsız İyileşme EFQM Mükemmellik Modeli

4. Baskı, 
Ocak 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
436
Barkod:
9789750266157
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
280,00
Stoktan hemen gönderilir.
Kitabın Açıklaması
Gözden geçirilmiş 4. Baskısını yapan kitap, yeni gelişmeleri de içine alacak şekilde, lisans ve ön lisans düzeyinde okutulan dersler için, müfredata uygun bir dizilişle ve Bologna sürecini de dikkate alarak hazırlanmıştır.
Kitap, kalite, Toplam Kalite Yönetimi, toplam kalite kontrol, sorun çözme yöntemleri, yeni kalite araçları ve kalite güvence sistemleri ile ISO 9001:2008'e ilişkin temel bilgileri içermektedir. Bunun yanında eserde, Kıyaslama, EFQM Mükemmellik Modeli, Dış Kaynak Kullanımı, Taguchi ve Altı Sigma gibi yeni uygulamalar bir arada sunulmuştur. Ayrıca, kitapta yeni bir kavram olan "Sınırsız İyileşme" konusu da işlenmiştir. Sınırsız iyileşme TKY'de yeni bir kavramdır ve bundan sonra daha sık duyulacağı tahmin edildiğinden bu yeni konu hakkında da bilgilere yer verilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Kalite Kavramı ve Unsurları
.
Toplam Kalite Yönetimi (TKY)
.
Toplam Kalite Kontrol
.
ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri
.
Kalite El Kitabı ve Belgelerin Düzenlenmesi
.
Kıyaslama (Benchmarking)
.
Tam Zamanında Üretim (Just In Time)
.
EFQM Mükemmellik Modeli
.
Yalın Üretim, Toplam Verimli Bakım
.
Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing)
.
Taguchi, Altı Sigma ve Yalın Altı Sigma
.
TKY'de Müşteri Tatmini
.
Sınırsız İyileşme
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
7
Giriş 
23
1. Bölüm
KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN UNSURLARI
A. KALİTE KAVRAMI 
30
1. Kalite Kavramının Gelişimi 
30
2. Kalite Kavramı 
33
3. Kalite ile İlgili Diğer Kavramlar 
36
4. Kalite Bakışından Toplam Kalite Anlayışına 
41
B. KALİTENİN UNSURLARI VE BOYUTLARI 
44
1. Kalitenin Unsurları 
44
1.1. Tasarım Kalitesi 
45
1.2. Uygunluk Kalitesi 
45
1.3. Kullanım Kalitesi 
46
1.4. Dağıtım Kalitesi 
46
1.5. İlişki Kalitesi 
46
1.6. Ergonomik Kalite 
46
1.7. Çevreye Uyum/Duyarlılık Kalitesi 
47
2. Kalitenin Boyutları 
47
BÖLÜM ÖZETİ 
50
2. Bölüm
KALİTE KONTROL VE KALİTE KONTROL MALİYETLERİ
A. KALİTE KONTROL 
55
1. Kalite Kontrol Kavramı 
56
2. Kalite Kontrolün Önemi 
58
3. Kalite Kontrolün Amaçları 
60
4. Kalite Kontrolün Yararları 
62
5. Toplam Kalite Kontrol (TKK) 
63
B. KALİTE MALİYETLERİ VE OPTİMİZASYONU 
64
1. Kalite Maliyetleri 
64
1.1. Önleme ve Koruma Maliyeti 
66
1.2. Ölçme ve Değerlendirme Maliyetleri 
69
1.3. Başarısızlık Maliyetleri 
70
1.4. Hatalı Mal Maliyetleri 
70
1.5. Toplam Kalite Maliyeti 
72
2. Kalite Maliyetlerinin Optimizasyonu 
73
BÖLÜM ÖZETİ 
75
3. Bölüm
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
A. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) 
79
1. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kavramı 
79
2. TKY‘nin Amacı 
84
3. TKY‘nin İlkeleri 
88
B. TKY‘YE GEÇİŞ SÜRECİ VE TKY’NİN SONUÇLARI 
91
1. TKY’ye Geçiş Süreci 
91
2. TKY‘nin Sonuçları 
99
3. TKY‘ye Yöneltilen Eleştiriler 
101
4. TKY Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar 
103
BÖLÜM ÖZETİ 
105
4. Bölüm
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNDE SÜREKLİ İYİLEŞME VE KRİTİK BAŞARI FAKTÖRLERİ
A. SÜREKLİ İYİLEŞME 
109
1. Deming’in 14 İlkesi 
110
2. Kaizen (Sürekli İyileşme) 
111
3. Sürekli İyileşme ve İnovasyon 
114
4. Deming Çevrimi 
117
5. Kalite Çemberleri (KÇ) 
119
5.1. KÇ‘nin Amaç ve Yararları 
121
5.2. KÇ‘nin İşleyişi 
122
6. Öneri ve Ödül Sistemi 
123
7. Sınırsız İyileşme 
124
B. TKY’NİN KRİTİK BAŞARI FAKTÖRLERİ 
124
1. Başarı Faktörlerini Belirleme Çalışmaları 
124
2. TKY Kritik Başarı Faktörleri 
127
2.1. TKY Kritik Başarı Faktörlerinin Boyutları 
130
2.2. TKY Kritik Başarı Faktörü Olarak Takım Ruhu 
131
3. TKY Kritik Başarı Faktörlerinin Yararları 
132
BÖLÜM ÖZETİ 
133
5. Bölüm
İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROLÜ
A. KALİTE İYİLEŞTİRME ARAÇLARI 
137
1. 5N 
137
2. 5S (5 adım: 5 steps) 
138
3. 5N 1K 
138
4. 3M 1İ 1B Kontrol Listesi 
138
5. 3MU Kontrol Listeleri 
139
6. Yeni Geliştirilen İyileştirme Araçları 
140
B. İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROLÜ 
141
1. İstatistiksel Kalite Kontrolünde 7 Araç 
142
1.1. Pareto Diyagramı 
143
1.2. Sebep–Sonuç Diyagramı 
144
1.3. Histogram 
145
1.4. Kontrol (Çetele) Tablosu 
146
1.5. Saçılma Diyagramı 
147
1.6. Gruplandırma 
148
1.7. Kontrol Çizelgeleri 
148
2. 7 Yeni Araç 
149
2.1. İlişki Diyagramı 
149
2.2. Beyin Fırtınası 
151
2.3. Ağaç Diyagramı 
152
2.4. Matriks Diyagramı 
154
2.5. Matriks Veri Analiz Diyagramı 
155
2.6. Proses Karar Program Tablosu 
156
2.7. Ok Diyagramı 
157
BÖLÜM ÖZETİ 
160
6. Bölüm
KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ
A. KALİTE GÜVENCESİ VE KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ 
165
1. Kalite Güvence Kavramı 
165
2. Kalite Güvence Sistemleri ve Gelişimi 
166
3. Kalite Güvence Sistemleri ve TKY 
169
B. ISO 9000 KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ 
173
1. ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri ve İçeriği 
173
1.1. ISO 9000: 1994 Standardının İçeriği 
175
1.2. ISO 9001: 2000 ve ISO 9001: 2008 Standartlarının İçeriği 
176
2. ISO 9001: 2000 Revizyonunun Faydaları 
180
3. ISO 9001: 2008 Revizyonunun Getirdiği Değişiklikler 
182
4. ISO 9001: 2015 Standardı (Revizyonu) 
182
4.1. ISO 9001: 2015 Standardının İçeriği 
183
4.2. ISO 9001: 2015 Standardının Temel Özellikleri 
184
4.3. ISO 9001: 2015 Standardının Faydaları 
185
5. ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri’nin Amacı 
186
6. ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri‘nin Yararları 
187
7. KGS Uygulamalarında Karşılaşılan Güçlükler 
188
8. ISO 9000 Belgesi Nasıl Alınır? 
190
BÖLÜM ÖZETİ 
192
7. Bölüm
KALİTE EL KİTABI VE BELGELERİN DÜZENLENMESİ
A. KALİTE EL KİTABI İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 
197
1. Kalite Sistem Dokümantasyonu 
198
2. Kalite El Kitabının Tanımı ve İçeriği 
202
3. Kalite El Kitabının Amacı 
205
4. Kalite El Kitabı Hazırlanırken Göz Önünde Bulundurulması Gereken Hususlar 
206
5. Kalite El Kitabının Hazırlanma Aşamaları 
206
B. BELGELERİN DÜZENLENMESİ VE YÜKÜMLÜLÜKLER 
207
1. Müracaat 
207
1.1. Müracaatta Gerekli Belgeler ve İlgili Esaslar 
208
1.2. Müracaatın Değerlendirilmesi ve Tetkik 
208
1.3. Tetkik Sonuçlarının Değerlendirilmesi 
210
2. Belgenin Verilmesi 
211
3. Gözetim Tetkikleri 
212
4. Belgenin Yenilenmesi ve Kalite Güvence Modelinin Değiştirilmesi 
212
5. Belge Sahibi Kuruluşun Yükümlülükleri 
213
6. TSE‘nin Sorumlulukları 
215
BÖLÜM ÖZETİ 
217
8. Bölüm
KIYASLAMA (BENCHMARKING) KAVRAMI VE TÜRLERİ
A. KIYASLAMA KAVRAMI VE ÖNEMİ 
221
1. Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı 
223
2. Kıyaslamanın Gelişimi 
225
3. Kıyaslamanın Amaçları 
227
4. Kıyaslamanın Nedenleri 
229
5. Kıyaslamanın Önemi 
230
6. Kıyaslamanın Yararları 
233
B. KIYASLAMA TÜRLERİ 
235
1. Seçilen Ortağa Göre Kıyaslama Türleri 
236
1.1. Kuruluş İçi Kıyaslama 
236
1.2. Rekabetçi Kıyaslama 
237
1.3. Fonksiyonel Kıyaslama 
238
1.4. Jenerik Kıyaslama 
238
2. Odaklanılan Konuya Göre Kıyaslama Türleri 
239
2.1. Ürün Odaklı Kıyaslama 
239
2.2. Süreç Odaklı Kıyaslama 
240
2.3. Performans Odaklı Kıyaslama 
241
2.4. Stratejik Kıyaslama 
241
BÖLÜM ÖZETİ 
243
9. Bölüm
KIYASLAMA SÜRECİ, İLKELERİ VE BAŞARI FAKTÖRLERİ
A. KIYASLAMA SÜRECİ, İLKELERİ VE BAŞARI FAKTÖRLERİ 
247
1. Kıyaslama Aşamaları 
247
2. Kıyaslama Bilgi Paylaşım Kuralları (Avrupa Benchmarking Code of Conduct) 
252
2.1. Hazırlık İlkesi 
254
2.2. Yürütme İlkesi 
254
2.3. Değişim İlkesi 
255
2.4. Gizlilik İlkesi 
255
2.5. Kullanım İlkesi 
255
2.6. Hukuka Uygunluk İlkesi 
256
2.7. Tamamlama İlkesi 
256
2.8. Anlama ve Anlaşma İlkesi 
257
B. KIYASLAMA BAŞARI FAKTÖRLERİ 
257
1. Kıyaslama Çalışmasında Dikkat Edilecek Hususlar 
257
2. Kıyaslama Başarı Faktörleri 
258
3. Kıyaslama Başarı Göstergeleri 
260
4. Kıyaslama Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar veya Yapılan Hatalar 
262
BÖLÜM ÖZETİ 
265
10. Bölüm
TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME) ve
YALIN ÜRETİM
A. TAM ZAMANINDA ÜRETİM 
269
1. Tam Zamanında Üretim Sistemi 
269
2. Tam Zamanında Üretim Sisteminin Önemi 
271
3. Tam Zamanında Üretim Sistemi’nin Amaçları 
272
4. Tam Zamanında Üretim Sistemi’nin Özellikleri 
274
5. Tam Zamanında Üretim Sistemi’nin Yararları 
275
B. TAM ZAMANINDA ÜRETİM UYGULAMASI VE KANBAN 
276
1. Tam Zamanında Üretim Sistemi Uygulaması 
276
2. Tam Zamanında Üretim Sistemi’nin Elemanları 
277
3. Tam Zamanında Üretim Sistemi’nin Aşamaları 
279
4. İtme–Çekme Sistemleri ve TZÜ’de Kanban 
283
5. Kanban 
285
C. YALIN ÜRETİM VE TOPLAM ÜRETKEN BAKIM 
288
1. Yalın Üretim 
288
1.1. Yalın Üretimin Özellikleri 
290
1.2. Yalın Düşüncenin İlkeleri 
292
1.3. Yalın Üretim Teknikleri 
295
2. Toplam Verimli (Üretken) Bakım 
299
2.1. Toplam Verimli Bakımın İçeriği 
300
2.2. Toplam Verimli Bakımın Amacı 
302
BÖLÜM ÖZETİ 
304
11. Bölüm
EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ
A. EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ 
309
1. Mükemmellik ve İlgili Kavramlar 
309
2. Kalite Ödülleri 
311
3. EFQM Modelinin Gelişimi 
312
4. EFQM Modelinin Kapsamı 
313
5. EFQM Modelinin İçeriği 
315
6. EFQM Mükemmellik Modelinin Önemi ve Amaçları 
326
7. EFQM Mükemmellik Modelinin Yararları 
328
B. RADAR VE EFQM MODELİ KRİTER AĞIRLIKLARI 
329
1. RADAR 
329
2. EFQM Mükemmellik Ödülü Sürecinde Puanlama ve Kriter Ağırlıkları 
332
BÖLÜM ÖZETİ 
335
12. Bölüm
DIŞ KAYNAK KULLANIMI (OUTSOURCING),
TAGUCHI VE ALTI SİGMA
A. DIŞ KAYNAK KULLANIMI (OUTSOURCING) 
339
1. Dış Kaynak Kullanımı Kavramı 
339
2. Dış Kaynak Kullanımının Kapsamı 
341
3. Dış Kaynak Kullanımının Önemi 
343
4. Dış Kaynak Kullanımının Yararları 
344
5. Dış Kaynak Kullanımı Süreci 
347
5.1. Yetkinlik Analizi 
347
5.2. Değerlendirme ve Onaylama 
347
5.3. Sözleşmenin Düzenlenmesi 
348
5.4. Proje Değerlendirme ve Transfer 
348
5.5. İlişki Geliştirme 
348
5.6. Sözleşmenin Sonlanması 
348
B. TAGUCHI YÖNTEMİ 
349
1. Taguchi Deney Tasarım Yöntemi Kavramı 
349
2. Taguchi Yönteminin Kapsamı 
350
3. Taguchi Yönteminin Önemi ve Yararları 
355
C. ALTI SİGMA (6 ) VE YALIN ALTI SİGMA 
356
1. Altı Sigma Kavramı 
356
2. 6  Süreç Geliştirme Aşamaları 
357
3. Altı Sigma Uygulamaları için Kritik Başarı Faktörleri 
358
4. Altı Sigma Uygulamalarının Amacı ve Yararları 
359
5. Yalın Altı Sigma 
359
6. Yalın Altı Sigma’nın Anahtarları 
360
7. Yalın Altı Sigma Yasaları 
361
BÖLÜM ÖZETİ 
363
13. Bölüm
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNDE MÜŞTERİ TATMİNİ
A. MÜŞTERİ TATMİNİ 
368
1. Dış Müşteri Tatmini Kavramı 
370
1.1. Dış Müşteri Tatmin Unsurları 
373
1.1.1. Ürün Kalitesi 
373
1.1.2. Fiyat 
374
1.1.3. Teslim Zamanı ve Cevap Verme Süresi 
374
1.1.4. Müşteri İlişkileri 
374
1.1.5. Satış Sonrası Hizmetler 
375
2. Müşteri Tatmininin Ölçümü 
376
B. TKY’DE İÇ MÜŞTERİ KAVRAMI 
379
1. İç Müşteri Tatmini 
380
1.1. İç Müşteri Tatmin Unsurları 
382
1.1.1. Çalışma Ortamı ve Motivasyon 
382
1.1.2. Sosyallik ve Dayanışma 
383
1.1.3. Örgütsel Bağlılık ve Katılım 
384
1.1.4. Öğrenme ve Gelişme 
385
1.1.5. Ergonomi 
386
1.1.6. Öneri ve Ücret/Ödül Sistemi 
387
1.1.7. Örgüt İçi Garantiler 
387
2. İç Müşteri Tatmini–Dış Müşteri Tatmini İlişkisi 
388
3. Müşteri Değeri ve Müşteri Tatmini 
390
4. Müşteri Sadakati 
391
BÖLÜM ÖZETİ 
393
14. Bölüm
SINIRSIZ İYİLEŞME
A. SINIRSIZ İYİLEŞME 
397
1. Sınırsız İyileşme Kavramı 
397
2. Sınırsız İyileşmenin Kapsamı 
398
3. Sınırsız İyileşmenin Önemi 
401
4. Sınırsız İyileşmenin Amacı 
402
5. Sınırsız İyileşmenin İlkeleri 
403
6. Sınırsız İyileşme Uygulama Sistematiği 
403
7. Kritik Başarı Faktörleri 
405
8. Sınırsız İyileşmenin Kısıtları 
406
9. Kamu Sektöründe Sınırsız İyileşme 
407
10. Sınırsız İyileşme Uygulamalarında Karşılaşılabilecek Sorunlar 
407
11. Yöneltilebilecek Eleştiriler 
408
12. Sınırsız İyileşme ve Sürekli İyileşme 
409
13. Sınırsız İyileşmede Takım Ruhu 
410
B. SINIRSIZ İYİLEŞME UYGULAMASI 
411
1. Araştırmanın Amacı 
411
2. Araştırmanın Kapsamı ve Yöntemi 
411
3. Bulgular ve Tartışma 
411
3.1. Cinsiyet 
412
3.2. Yönetim Görevi 
412
3.3. TKY Faktörüne İlişkin Bulgular 
413
3.4. Sınırsız İyileşme Faktörüne İlişkin Bulgular 
413
3.5. Katılım Faktörüne İlişkin Bulgular 
414
3.6. İyileştirme Faktörüne İlişkin Bulgular 
414
3.7. Performans Faktörüne İlişkin Bulgular 
415
4. Sonuç ve Öneriler 
417
BÖLÜM ÖZETİ 
418
Kaynaklar 
421
Kavramlar Dizini 
433