1982 Anayasasına Göre Cumhurbaşkanının Statüsü ve Sorumluluğu Ömer Keskinsoy  - Kitap
1982 Anayasasına Göre

Cumhurbaşkanının Statüsü ve Sorumluluğu

2. Baskı, 
Ekim 2013
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
198
Barkod:
9786055343781
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
120,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışmanın yapılmasındaki amaç; vatana ihanetin belirsizliği, aslında vatana ihanet dışında görevle alakalı olan diğer suçlardan Cumhurbaşkanının sorumluluğunun bulunmadığının Anayasada açıkça ifade edilmemiş olduğu, sadece hâsıl olan genel kanaat sonucu vatana ihanet dışındaki suçlardan sorumluluğunun bulunmadığı görüşünün hakim görüş haline geldiği, oysa bu hususlarda en azından mesnetli eleştirilerin getirilebileceği gibi etkenlerdir.
Çalışma, dört bölüme ayrılarak yapılmıştır. Birinci bölüm; kavram, tarihçe, Cumhurbaşkanının sorumluluğu-hükümet sistemi ilişkisine ayrılmıştır. İkinci bölüm, 1982 Anayasasında Cumhurbaşkanlığı statüsü, statüden mütevellit yetkiler ve bunlarla ilgili değerlendirmeleri içermektedir. Üçüncü bölümde; Cumhurbaşkanının sorumluluğu, siyasi, hukuki, özellikle cezai yönden ele alınmış, daha sonra vatana ihanet fiilinin niteliği kamu hukuku dalları bakımından incelenmiştir. Dördüncü bölümde, vatana ihanet fiili ceza hukuku kurumları açından değerlendirilmiş ve çalışma Yüce Divanın yapısı, yetki alanı, verdiği karar ve karara karşı hukuki yolların işlenmesiyle nihayetlendirilmiştir.
Bölümlerin oluşturulmasında, genelden özele doğru her bölümün bir diğer bölümün ön aşaması olmasına dikkat edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bütün bölümlerde hemen hemen her temel başlığın sonunda sonuç ya da eleştiriler, öneriler, sorunlar şeklindeki küçük başlıklar altında sonuç yerine kaim olacak düşüncelerimize yer verilmiştir. Bundaki amacımız, bütün görüşlerimize sadece sonuç bölümünde yer verilmesinin eksik kalacağı düşüncesidir.