Hukuk Tarihinde Vatandaşlık – Yabancılık Statüsü Yrd. Doç. Dr. İrem Karakoç  - Kitap

Hukuk Tarihinde Vatandaşlık – Yabancılık Statüsü

1. Baskı, 
Nisan 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
313
Barkod:
9789754646481
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışma, "Vatandaş – Yabancı Kavramları ve Tarihi Gelişimi" ile "Osmanlı Devleti'nde Vatandaşlık – Yabancılık Statüleri" olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak vatandaş ve yabancı kavramları üzerinde durulmuştur. Osmanlı Devleti'nin İslam Hukuku'na dayalı tabiiyet anlayışı, çalışmanın ikinci bölümünde incelenmiştir.
Çalışmanın bütününde ve bölümlerin içeriğinde olayların ve hukuk düzenlemelerinin kronolojik olarak yer almasına çaba gösterilmiştir. Konunun günümüzde yaşanan anayasal vatandaşlık tartışmaları bağlamında, güncel bir boyutu vardır. Türk Hukuk tarihinde olduğu gibi, diğer sistemlerde de vatandaşlık kanunlarındaki düzenlemeler gittikçe genişleme eğilimindedir. Tarihte bugünkü vatandaşlık tanımına gelinceye kadar, ne gibi aşamalardan geçildiğinin tespiti, günümüzde vatandaşlığın anayasalarda ne şekilde yer alması gerektiği tartışmalarına bu kitaptaki bilgiler ışık tutmaktadır.
Uygulayıcılara hizmet veren bu kitap alanında artık temel bir kaynak niteliğindedir. Eser sadece dogmatiği açıklamakla yetinmemekte, bu alanda olası gelişmelere işaret etmekte, gelişme yönlerini de göstermektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Vatandaş – Yabancı Kavramları ve Tarihi Gelişimi
.
Osmanlı Devleti'nde Vatandaşlık ve Yabancılık
.
Vatandaşlık – Yabancı Statüleri
.
Vatandaşlık Düzenlemelerinin Ceza Hukukuna Etkisi
.
Cumhuriyet Döneminde Yapılan Düzenlemeler