Ceza ve Hukuk Davalarında Yasak Delil İletişimin Denetlenmesi, Gizli Soruşturmacı ve Teknik Takibin Hukuki Boyutu Necati Meran  - Kitap
Ceza ve Hukuk Davalarında Yasak Delil

İletişimin Denetlenmesi, Gizli Soruşturmacı ve Teknik Takibin Hukuki Boyutu

3. Baskı, 
Haziran 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
672
Barkod:
9786051466415
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Belirli suçların soruşturulmasında iletişimin dinlenmesi ve kaydına ilişkin düzenlenmiş bulunan Ceza muhakemesi Kanununun 135. maddesindeki dinleme, kayıt, mobil telefonun yerinin tespiti, 139. maddesindeki gizli soruşturmacı görevlendirme ve 140. maddesindeki ortam dinleme koşulları ile bunların sürelerinin yeniden düzenlenmesine ve bu maddelere ilişkin kataloglarda yer alan suçlara yönelik olarak 2014 yılı içinde 6526 ve 6572 sayılı Kanunlarla önemli değişiklikler yapılmıştır.
İstihbari ya da suç soruşturmasına ilişkin dinleme ve kayıt işlemlerinin temelini oluşturan 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu 2559, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununun ilgili maddelerinde de değişiklikler yapılmış, CMK’nın yukarıda belirttiğimiz maddelerinin söz konusu kanunlarla birlikte uygulanmasında nasıl yorumlanması gerektiği Yargıtay’ın bu zamana kadar çıkmış içtihatları da gözetilerek açıklanmıştır.
Kanunlardaki, bütün mevzuata etki eden sık değişiklikler, uygulama Yönetmeliklerinde gerçekleştirilmediğinden ve uygulama alanları buna göre biçimlendirilmediğinden ortaya çıkan uyumsuzluklar kitaptaki açıklamalar sırasında vurgulanmış, değişikliklere uygun açıklamalar yapılması yolu tercih edilmiştir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 132. 133. ve 134. maddelerinde, özel hayatın gizliliğinin ve haberleşme özgürlüğünün korunmasına yönelik hükümlerdeki değişiklikler de gözetilerek kitap tekrar gözden geçirilmiş, yeni ve güncel kararlarla Yargıtay’ın konulara bakışına dikkat çekilmiştir.
Kitabın bu baskısında da adli ya da önleme amaçlı iletişimin denetlenmesine, teknik takip ve gizli soruşturmacı kullanılmasına AİHM kararları ve Yargıtay kararları ile ışık tutulmuş, güncel uygulamalara göre yorumlamalara gidilmiştir.
Koruma tedbirlerine aykırı davranan kamu görevlilerine ilişkin açılacak tazminat davalarını düzenleyen CMK nın 141. maddesinde 2013 yılında 6459, 2014 yılında 6545 sayılı Kanunlarla değişiklikler yapıldığından bu hususlara ilişkin açıklamalara da kitapta yer verilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi, İletişimin Tespiti, Dinlenmesi ve Kayda Alınması
.
Ceza Muhakemesi Hukukunda Deliller ve Hukuka Aykırı Delil
.
Gizli Soruşturmacı
.
Teknik Araçlarla İzleme