Temel Metinler ve Davalarla Uluslararası Hukuk Prof. Dr. Yusuf Aksar  - Kitap
Temel Metinler ve Davalarla

Uluslararası Hukuk

2. Baskı, 
Eylül 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
728
Barkod:
9789750270833
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
565,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Diğer Baskılar
1. baskı
Şubat 2017
390,00
34,00 (%91)
Kitabın Açıklaması
Uluslararası Hukuk Sistemi içerisinde yer alan kurum ve kuralların maddi olarak mevcut olmaları ne kadar önemli ise, en az o kadar önemli olan bir diğer konu da işbu kuralların, gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde birbirleriyle uyumlu şekilde yorumlanması ve uygulanmasıdır. Bu noktada, Uluslararası Adalet Divanı başta olmak üzere, Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi, Birleşmiş Milletler Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile uluslararası hakemlik kararları, uluslararası hukuk kurallarının yorumlanıp uygulanmasında ve karşılaşılan sorunlara çözüm sunması anlamında çok önemli roller üstlenmektedirler. Her bir uluslararası yargı kuruluşunun kendi alanı ile ilgili katkıları yanında diğer uluslararası kuruluşların ilgi alanları ile de kesişen konulardaki yaklaşımları, evrensel düzeyde içtihat birlikteliğinin sağlanmasında son derece önemlidir. Örneğin, soykırım suçu, devlet sorumluluğu bağlamında Uluslararası Adalet Divanı'nın yargı yetkisine dahil iken, aynı suç unsurları itibariyle uluslararası ceza hukuku ve bireysel cezai sorumluluk anlamında uluslararası ceza mahkemelerinin de konularını oluşturmaktadır. Dahası, uluslararası suçların silahlı çatışmalarda işlenmesi, sadece silahlı çatışmalar hukuku ya da uluslararası insani hukukun konusunu değil, aynı zamanda uluslararası insan hakları hukukunun da inceleme alanı içerisindedir. Son yıllarda, Uluslararası Hukuk Sistemi içerisinde görülen sevindirici gelişme, farklı alanlardaki farklı yargı kuruluşlarının vermiş oldukları kararlarında, diğer yargı kararlarına da yer vermeleri ve onlarla aynı yönde yorum ve uygulamaların olmasına büyük çaba göstermeleri gerçekliğidir. Dolayısıyla, uluslararası hukuku, kurumları, kuralları ve yargı kararları ile birlikte, bir bütün olarak değerlendirmek kaçınılmaz bir olgudur. Bu düşünceden hareketle, temel uluslararası hukuk konuları paralelinde hazırlanan Temel Metinler ve Davalarla Uluslararası Hukuk adlı çalışmanın işbu ikinci basısı, bir önceki basıya oranla daha da genişletilmiş ve bir o oranda da güncellenmiştir.
İkinci Basıda öne çıkan yenilikler olarak şu hususlara dikkat çekilebilir:
Deniz Hukuku alanında Türkiye ile Libya arasında akdedilen Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ve bu durumun münhasır ekonomik bölge ve kıta sahanlığı sınırlandırmalarına etkileri.
On Birinci Bölüm olarak Uluslararası Silahlı Çatışmalar Hukuku (Uluslararası İnsani Hukuk) kaleme alınmış olup işbu kapsamdaki uygulama ve yargı kararlarına detaylı yer verilmiştir.
On İkinci Bölüm olarak Uluslararası Ceza Hukuku kaleme alınmış ve bu alandaki uluslararası ceza hukuku metinleri ile yargı kuruluşlarının kararlarına geniş şekilde değinilmiştir.
Temel Metinler ve Davalarla Uluslararası Hukuk adlı işbu eserin, Uluslararası Hukuk Sistemine ilgi duyan lisans ve lisans üstü öğrencileri ile Türk hukuk uygulayıcıları ve akademisyenlerine faydalı olması dileklerimizle. …
Kitabın Konu Başlıkları
.
Uluslararası Hukuk Sistemi ve Uluslararası Toplum
.
Uluslararası Hukukun Kaynakları
.
Andlaşmalar Hukuku
.
Uluslararası Hukuk ve Ulusal Hukuk
.
Uluslararası Hukuk Kişileri ve Tanıma
.
Ülke
.
Yetki
.
Deniz Hukuku
.
Kuvvet Kullanma
.
Uluslararası Hukukta Sorumluluk
.
Silahlı Çatışmalar Hukuku (Uluslararası İnsani Hukuk)
.
Uluslararası Ceza Hukuku
Kitapla İlgili Kategoriler
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
7
İkinci Basıda Yenilikler 
9
Kısaltmalar 
31
BİRİNCİ BÖLÜM
ULUSLARARASI HUKUK SİSTEMİ VE ULUSLARARASI TOPLUM
I. GENEL OLARAK 
33
II. TANIM VE KAPSAM 
34
III. ÖRNEK METİNLER 
35
A. Kofi Annan: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan Tarafından Genel Kurula Sunulan Rapor: Daha Fazla Özgürlük: Herkes İçin Kalkınma, Güvenlik ve İnsan Haklarına Doğru (Kofi Annan, Report of the Secretay General of the United Nations to the General Assembly, in Larger Freedom: Towards Development, Security and Human Rights for All, UN Doc. A/59/2005, 21 March 2005) 
35
B. Uluslararası Hukukun Parçalanması: Uluslararası Hukukun Genişlemesi ve Çeşitlenmesinden Kaynaklanan Zorluklar (Fragmentation of International Law: Difficulties Arising from the Diversification and Expansion of International Law, Report of the Study Group of the International Law Commission Finalized by Martti Koskenniemi UN. Doc. A/CN.4/l.682, 13 April 2006) 
37
IV. GENEL DEĞERLENDİRME 
40
İKİNCİ BÖLÜM
ULUSLARARASI HUKUKUN KAYNAKLARI
I. GENEL OLARAK 
41
II. ANDLAŞMALAR 
42
III. ULUSLARARASI ÖRF–ADET KURALI (TEAMÜL, YAPILAGELİŞ) 
43
A. Yerel/Bölgesel Örf–Adet Kuralı 
43
1. Sığınma Davası, (Asylum Case, Colombia v. Peru, ICJ Reports 1950, 266) 
43
a. Davanın Konusu 
43
b. Divan’ın Kararı 
43
2. Geçiş Hakkı Davası (Rights of Passage over Indian Territory Case, Portugal v. India, ICJ Reports, 1960, 6) 
44
a. Davanın Konusu 
44
b. Divan’ın Kararı 
44
B. Israrlı Muhalif (Anglo– Norveç Balıkçılık Davası, Anglo–Norwegian Fisheries Case, UK v. Norway, ICJ Reports,1951, 116) 
45
1. Davanın Konusu 
45
2. Divan’ın Kararı 
45
C. Örf–Adet Hukuku İle Andlaşmalar Hukuku Arasındaki İlişki 
46
1. Kuzey Denizi Kıta Sahanlığı Davaları (North Sea Continental Shelf Cases, Federal Republic of Germany v. Denmark; Federal Republic of Germany v. The Netherlands, ICJ Reports 1969, 3) 
46
a. Davanın Konusu 
46
b. Divan’ın Kararı 
46
2. Nikaragua Davası (Military and Paramilitary Activities in and against Nicaragua, Nicaragua v. USA, Merits, ICJ Reports 1986, 14) 
49
a. Davanın Konusu 
49
b. Divan’ın Kararı 
50
IV. GENEL HUKUK İLKELERİ 
51
A. Uluslararası Hukukun Genel İlkeleri 
51
1. İyiniyet İlkesi 
51
a. Birleşmiş Milletler Andlaşması 
51
b. 1969 tarihli Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi 
52
c. Nükleer Deneme Davaları (Nuclear Test Cases, Australia v. France; New Zealand v. France, ICJ Reports, 1974, 253) 
52
aa. Davanın Konusu 
52
bb. Divan’ın Kararı 
52
d. Devletin Yargı Bağışıklıkları Davası (Jurisdictional Immunities of the State, Germany v. Italy: Greece Intervening, Judgment, ICJ Reports, 2012, 99) 
52
aa. Davanın Konusu 
52
bb. Divan’ın Kararı 
53
2. Estoppel İlkesi 
53
a. Preah Vihear Tapınağı (Tapınak) Davası (Case Concerning the Temple of Preah Vihear, Cambodia v. Thailand, Merits, ICJ Reports, 1962, 6) 
53
aa. Davanın Konusu 
53
bb. Divan’ın Kararı 
54
b. Pedra Branca/Pulau Batu Puteh, Middle Rocks ve South Ledge Üzerinde Egemenlik Davası (Sovereignty over Pedra Branca/Pulau Batu Puteh, Middle Rocks and South Ledge, (Malaysia/Singapore), ICJ Reports, 2008, 12) 
54
aa. Davanın Konusu 
54
bb. Divan’ın Kararı 
54
B. Hukuk Sistemlerinin Ortak Kural ve İlkeleri 
55
1. Ex Injuria Jus Non Oritur (Hukuksuzluk Hukuk Kuralı Oluşturmaz veya Haksızlıktan Hak Doğmaz) İlkesi (Gabcikovo–Nagymaros Project Davası, (Danube Dam Case, Tuna Nehri Baraj Davası) (Gabcikovo–Nagymaros Project Case, (Hungary v. Slovakia), Judgement, ICJ Reports, 1997, 7) 
55
a. Davanın Konusu 
55
b. Divan’ın Kararı 
55
2. Sebepsiz Zenginleşme İlkesi (Deniz–Kara Hizmet Şirketi v. İran İslam Cumhuriyeti, İran Limanlar, Nakliye Teşkilatı Davası (Sea–Land Service Inc. v. The Islamic Republic of Iran, Ports and Shipping Organization of Iran, 6 Iran–U.S.C.T.R, 1984, 149) 
56
a. Davanın Konusu 
56
b. İran–Birleşik Devletler Hakemlik Mahkemesi Kararı 
56
C. Hakça İlkeler 
57
1. Kuzey Denizi Kıta Sahanlığı Davaları (North Sea Continental Shelf Cases, Federal Republic of Germany v. Denmark; Federal Republic of Germany v. The Netherlands, ICJ Reports 1969, 3) 
57
2. Tunus–Libya Kıta Sahanlığı Davası (Continental Shelf Case, Tunisia v. Libyan Arab Jamahiriya, ICJ Reports, 1982, 18) 
57
3.Gulf of Maine Case (Delimitation of the Maritime Boundary in the Gulf of Maine Area, Canada/United States of America, Judgment, ICJ Reports, 1984, 246) 
59
a. Davanın Konusu 
59
b. Divan’ın Kararı 
59
V. YARGI KARARLARI 
59
VI. DOKTRİN 
62
VII. ULUSLARARASI HUKUKUN DİĞER KAYNAKLARI 
63
A. Devletlerin Tek Taraflı Hukuki İşlemleri 
63
1. Doğu Grönland’in Hukuki Statüsü Davası (Legal Status of Eastern Greenland, Denmark v. Norway, PCIJ Reports, 1933, Series A/B, No. 53) 
63
a. Davanın Konusu 
63
b. Divan’ın Kararı 
64
2. Nükleer Deneme Davaları, (Nuclear Test Cases, Australia v. France; New Zealand v. France, ICJ Reports, 1974, 253) 
65
B. Uluslararası Örgüt Kararları 
68
1. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları 
68
a. Hukuk Kural Koyucu Olarak Güvenlik Konseyi (The Security Council as Law–maker, in Alvarez, José E. International Organisations as Law–makers, Oxford: Oxford University Press, 2006, s. 184–198. Dipnotlar kaldırılmıştır) 
68
b. “Küresel Kanunkoyucu” Olarak Güvenlik Konseyi: Yetki Aşımı veya Fazlasıyla Yenilikçi? (Rosand, Eric, “The Security Council as “Global Legislator”: Ultra ViresUltra Innovative?”, 28 (3) Fordham International Law Journal 542 (2004). Dipnotlar çıkarılmıştır) 
71
c. Dünya Kanunkoyucusu Olarak Güvenlik Konseyi (Talmon, Stefan, “The Security Council as World Legislature”, 99 AJIL 175 (2005) Dipnotlar çıkarılmıştır) 
73
2. Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararları 
76
a. Değişen Dünyamızda Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararları (Sloan, Blaine, United Nations General Assembly Resolutions in Our Changing World, Transnational Publishers, 1991, 71–75. Dipnotlar kaldırılmıştır) 
76
b. Nükleer Silahların Kullanımı veya Kullanma Tehdidinin Hukukiliği Davası (Legality of the ThreatUse of Nuclear Weapons, Advisory Opinion, ICJ Reports 1996, 254) 
77
aa. Davanın Konusu 
77
bb. Divan’ın Kararı 
78
c. İşgal Altındaki Filistin Ülkesinde Duvar İnşaasının Hukuki Sonuçlarına İlişkin Danışma Görüşü (Advisory Opinion Concerning Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory, ICJ Reports, 2004, 136) 
79
aa. Davanın Konusu 
79
bb. Divan’ın Kararı 
79
C. Soft Law (Bağlayıcı Niteliği Olmayan Uluslararası Hukuk Metinleri) 
80
VIII. GENEL DEĞERLENDİRME 
85
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ANDLAŞMALAR HUKUKU
I. GENEL OLARAK 
87
II. ANDLAŞMA NEDİR? 
88
A. 1969 Tarihli Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (Vienna Convention on the Law of Treaties of 1969, 1155 UNTS 331) 
88
B. Katar ve Bahreyn Arasında Deniz Alanlarının Sınırlandırılması ve Ülkesel Sorunlara İlişkin Dava (Yetki–İlk Aşama) (Case Concerning Maritime Delimitation and Territorial Questions between Qatar and Bahrain (Qatar v. Bahrain) (Jurisdiction–First Phase) (ICJ Reports 1994, 112) 
90
1. Davanın Konusu 
90
2. Divan’ın Kararı 
91
C. Kamerun ile Nijerya Arasında Kara ve Deniz Sınırlandırma Davası (Land and Maritime Boundary between Cameroon and Nigeria (Cameroon v. Nigeria: Equatorial Guniea Intervening), Judgment, ICJ Reports 2002, 303) 
92
1. Davanın Konusu 
92
2. Divan’ın Kararı 
92
III. ANDLAŞMALARIN YAPILIŞI 
94
A. 1969 Tarihli Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi 
94
B. Kongo Ülkesinde Silahlı Eylemlere İlişkin Dava (Case Concerning Armed Activities on the Territory of the Congo (New Application: 2002) (Democratic Republic of Congo v. Rwanda) (Jurisdiction and Admissibility) (ICJ Reports 2006, 6) 
97
1. Davanın Konusu 
97
2. Divan’ın Kararı 
97
C. Uluslararası Hukuk Komisyonu Raportörü Sir Humphrey Waldock Tarafından Komisyona Sunulan Rapordan (in Harris, s. 642) 
98
D. İngiliz–İran Petrol Şirketi Davası (Anglo–Iranian Oil Co. Case, United Kingdom v. Iran, Preliminary Objections, ICJ Reports 1952, 93) 
98
1. Davanın Konusu 
98
2. Divan’ın Kararı 
99
IV. ÇEKİNCELER 
100
A. 1969 Tarihli Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi 
100
B. Soykırım Suçunun İşlenmesinin Önlenmesi ve Sorumluların Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmeye Çekinceler Koyulması Hususunda Danışma Görüşü (Advisory Opinion Concerning Reservations to the Convention on the Prevention and Punishmnet of the Crime of Genocide, ICJ Reports, 1951, 15) 
102
1. Davanın Konusu 
102
2. Divan’ın Kararı 
103
C. Belilos v. İsviçre Davası (Case of Belilos v. Switzerland, Application No. 10328/83, European Court of Human Rights, Judgment of 29 April 1988) 
110
1. Davanın Konusu 
110
2. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kararı 
110
D. Kongo Ülkesinde Silahlı Eylemlere İlişkin Dava (Yeni Başvuru: 2002) (Demokratik Kongo Cumhuriyeti v. Ruanda) Yargı Yetkisi ve Başvurunun Kabul Edilebilirliği (Case Concerning Armed Activities on the Territory of the Congo (New Application: 2002) (Democratic Republic of the Congo v. Rwanda), Jurisdiction and Admissibility of the Application, ICJ Reports, 2006, 6) 
112
1. Davanın Konusu 
112
2. Divan’ın Kararı 
113
V. ANDLAŞMALARIN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ 
117
VI. ANDLAŞMALARIN UYGULANMASI 
118
A. Ahde Vefa (Pacta Sunt Servanda) İlkesi 
118
B. Ulusal Hukukla İlişki 
118
C. Geriye Yürümezlik İlkesi 
118
D. Mülkilik İlkesi 
118
E. Andlaşmaların Ardıllığı ve Çatışması 
118
VII. ANDLAŞMALARIN YORUMLANMASI 
119
A. 1969 Tarihli Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi 
119
B. Barış Andlaşmalarının Yorumlanması (İkinci Aşama) (Interpretation of Peace Treaties, Advisory Opinion, ICJ Reports, 1950, 221) 
120
1. Davanın Konusu 
120
2. Divan’ın Kararı 
121
C. Ülkesel Uyuşmazlık Davası (Territorial Dispute Case, Libya v. Chad, ICJ Reports, 1994, 6) 
121
1. Davanın Konusu 
121
2. Divan’ın Kararı 
122
D. Ülkesel ve Deniz Uyuşmazlığına İlişkin Dava (Case Concerning the Territorial and Maritime Dispute, Nicaragua v. Colombia, Preliminary Objections, ICJ Reports, 2007, 832) 
123
1. Davanın Konusu 
123
2. Divan’ın Kararı 
123
E. Petrol Platformları Davası (Oil Platforms, Islamic Republic of Iran v. United States of America, Merits, ICJ Reports, 2003, 161) 
123
1. Davanın Konusu 
123
2. Divan’ın Kararı 
124
VIII. ANDLAŞMALAR VE ÜÇÜNCÜ DEVLETLER 
125
IX. ANDLAŞMALARIN TADİLİ VE DEĞİŞTİRİLMESİ 
126
X. ANDLAŞMALARIN GEÇERLİLİĞİ 
127
A. İç Hukuk Düzenlemelerine Aykırılık 
130
1. Kamerun ile Nijerya Arasında Kara ve Deniz Sınırlandırma Davası (Land and Maritime Boundary between Cameroon and Nigeria, Cameroon v. Nigeria: Equatorial Guniea Intervening, Judgment, ICJ Reports, 2002, 303) 
130
2. Ülkesel ve Deniz Uyuşmazlığına İlişkin Dava (Case Concerning the Territorial and Maritime Dispute, Nicaragua v. Colombia, Preliminary Objections, ICJ Reports, 2007, 832) 
133
B. Hata 
135
C. Tehdit (Zorlama, Baskı) (Balıkçılık Davası (Fisheries Case, United Kingdom v. Iceland, Jurisdiction of the Court, Judgment, ICJ Reports, 1973, 3) 
136
1. Davanın Konusu 
136
2. Divan’ın Kararı 
136
D. Jus Cogens 
137
XI. ANDLAŞMANIN GEÇERSİZLİĞİNİN İLERİ SÜRÜLME USULÜ VE SONUÇLARI 
140
XII. ANDLAŞMALARIN SONA ERMESİ, ANDLAŞMA HÜKÜMLERİNİN ASKIYA ALINMASI 
142
A. 1969 Tarihli Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi 
142
B. Andlaşmanın Ağır İhlali (1970 Tarih ve 276 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararına Rağmen Namibya’da (Güney Batı Afrika’da) Güney Afrika’nın Varlığını Devam Ettirmesinin Diğer Devletler Açısından Hukuki Sonuçları (Legal Consequences for States of the Continued Presence of South Africa in Namibia (South West Africa) Notwithstanding Security Council Resolution 276 (1970) Advisory Opinion, ICJ Reports, 1971, 16) 
147
1. Davanın Konusu 
147
2. Divan’ın Görüşü 
148
C. Andlaşmanın Yapıldığı Şartlarda Köklü Değişiklikler Olması 
149
1. Balıkçılık Yetki Davası (Fisheries Jurisdiction Case (Jurisdiction) (United Kingdom v. Iceland, ICJ Reports, 1974, 3) 
149
a. Davanın Konusu 
149
b. Divan’ın Kararı 
149
2. Gabcikovo–Nagymaros Porjesi Davası (Gabcikovo–Nagymaros Project Case, Hungary v. Slovakia, ICJ Reports, 1997, 7) 
150
XIII. GENEL DEĞERLENDİRME 
153
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ULUSLARARASI HUKUK VE ULUSAL HUKUK
I. GENEL OLARAK 
155
II. TEORİDE ULUSLARARASI HUKUK– ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ 
155
III. UYGULAMADA ULUSLARARASI HUKUK–ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ 
158
A. Uluslararası Yargı Kuruluşları Tarafından Ulusal Hukuk Kurallarının Uygulanması 
158
1. Türk ve Yunan Nüfuslarının Mübadelesi Davası (Exchange of Greek and Turkish Populations Case, Advisory Opinion, (1925) PCIJ Reports, Series B, No. 10, 20) 
158
a. Davanın Konusu 
158
b. Divan’ın Görüşü 
158
2. Barcelona Traction Davası (Barcelona Traction, Light and Power Company Limited Case, (Second Phase), Belgium v. Spain, ICJ Reports, 1970, 3) 
159
a. Davanın Konusu 
159
b. Divan’ın Kararı 
159
3. 1969 Tarihli Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi’nin İlgili Düzenlemeleri 
160
4. LaGrand Davası (LaGrand Case, Germany v. United States of America, Judgments, ICJ Reports, 2001, 466) 
160
a. Davanın Konusu 
160
b. Divan’ın Kararı 
161
B. Uluslararası Hukuk Kurallarının Ulusal Yargı Organları Tarafından Uygulanması 
162
1. Türkiye Örneği 
162
a. Örf–Adet Hukuku ve Türk Hukuku Uygulaması 
162
b. Andlaşmalar ve Türk Hukuku Uygulaması 
163
aa. Andlaşmalarla İlgili 1982 Anayasası Hükümleri 
163
bb. Bazı Andlaşmaların Yapılması İçin Cumhurbaşkanına Yetki Verilmesi Hakkında Kanun 
166
cc. Andlaşmalar ve Anayasa Mahkemesi Kararları 
168
dd. Andlaşmalar ve Yargıtay Kararları 
183
ee. Andlaşmalar ve Danıştay Kararları 
199
2. Birleşik Krallık Örneği 
211
a. West Rand Central Gold Mining Co. v. R. (1905) 2 K. B. 391, King’s Bench Division (in Harris, s. 71–72) 
211
aa. Davanın Konusu 
211
bb. Mahkemenin Kararı 
211
b. R v. Jones (2006, UKHL, (United Kingdom House of Lords), 16; 2007 1 A.C. 136 House of Lords; 45 ILM, 992, 2006) 
211
aa. Davanın Konusu 
211
bb. Lordlar Kamarası’nın Kararı 
212
3. Amerika Birleşik Devletleri Örneği 
216
a. Paquete Habana Davası, Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi Kararı, (The Paquete Habana Case, The Supreme Court of the United States, 175 U.S. 677 (1900) in Epps, Valerie, International Law, Durham, North Carolina: Carolina Academic Press, 4. Bası, 2009, s. 5–10) 
216
aa. Davanın Konusu 
216
bb. Mahkemenin Kararı 
217
b. Sei Fujii v. State of California (19 ILR 312 1952, Supreme Court of California) (in Dixon, s. 127–128) 
223
aa. Davanın Konusu 
223
bb. Mahkemenin Kararı 
223
c. Medellin v. Texas Davası, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi (Medellin v. Texas, 552 U.S. 2008, United States Supreme Court ) 
224
aa. Davanın Konusu 
224
bb. Mahkemenin Kararı 
225
IV. GENEL DEĞERLENDİRME 
228
BEŞİNCİ BÖLÜM
ULUSLARARASI HUKUK KİŞİLERİ VE TANIMA
I. GENEL OLARAK 
231
II. DEVLETLER 
232
A. 1933 Tarihli Devletlerin Hakları ve Yükümlülüklerine İlişkin Montevideo Sözleşmesi 
232
B. Uluslararası Hukukun Sınırları (Charlesworth, H. ve Chinkin, C. The Boundaries of International Law (2000), Juris Publishing, s. 124–134) 
232
C. Avusturya–Almanya Gümrük Birliği Davası (Austro–German Customs Union Case, Advisory Opinion, (1931) PCIJ Reports, Serıes A/B, NO. 41) 
235
1. Davanın Konusu 
235
2. Uluslararası Sürekli Adalet Divanı’nın Görüşü 
235
III. DEVLET NİTELİĞİ OLMAYAN İNSAN TOPLULUKLARI 
237
A. Batı Sahara Davası (Western Sahara Case, Advisory Opinion, ICJ Reports, 1975, 12) 
237
1. Davanın Konusu 
237
2. Divan’ın Görüşü 
238
B. Kosova: Bağımsızlık Bildirgesi (Warbrick, C. “Kosovo: The Declaration of Independence”, (2008) 57 International and Comparative Law Quarterly, 675) 
240
C. Kosova Bağımsızlık Bildirgesinin Uluslararası Hukuka Uygunluğuna İlişkin Danışma Görüşü (Accordance with International Law of the Unilateral Declaration of Independence in Respect of Kosovo, Advisory Opinion, ICJ Reports, 2010, 403) 
244
1. Davanın Konusu 
244
2. Divan’ın Görüşü 
244
IV. ULUSLARARASI ÖRGÜTLER 
248
A. Birleşmiş Milletler Andlaşması 
249
B. Birleşmiş Milletler Hizmetinde Uğranılan Zararların Tazmini Davası (Reparations for Injuries Suffered in the Service of the United Nations Organs, ICJ Reports, 1949, 174) 
249
1. Davanın Konusu 
249
2. Divan’ın Görüşü 
250
C. Silahlı Çatışmalarda Devletin Nükleer Silah Kullanmasının veya Kuvvet Kullanma Tehdidinde Bulunmasının Hukukiliğine İlişkin Danışma Görüşü (Legality of the Use by a State of Nuclear Weapons in Armed Conflict, Advisory Opinion, ICJ Reports, 1996, 66) 
257
1. Davanın Konusu 
257
2. Divan’ın Görüşü 
257
V. GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLER 
259
A. Pinochet Davası (R v. Bow Street Metropolitan Stipendiary Magistrate and Others, Ex Parte Pinochet Ugarte (NO 3), (2000) 1 AC 147 United Kingdom House of Lords) 
260
1. Davanın Konusu 
260
2. Lordlar Kamarası Kararı 
260
B. Texaco Davası (Texaco Overseas Petroleum Co. and California Asiatic Oil Co. v. Libya (1977) 53 ILR 389; (1978) 17 ILM 1) 
262
1. Davanın Konusu 
262
2. Hakemin Kararı 
263
VI. TANIMA 
264
A. Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa’da Yeni Kurulan Devletlerin Tanınmasına İlişkin Avrupa Birliğince Kabul Edilen Temel İlkeler (EC Guidelines on the Recognition of New States in Eastern Europe and in the Soviet Union, December 16, 1991, U.K.M.I.L. (United Kingdom Materials in International Law, 1991) 
264
B. Yugoslavya Hakkında Avrupa Topluluğu Bildirgesi (EC Declaration on Yugoslavia, December 16, 1991, U.K.M.I.L. 1991) 
265
VII. GENEL DEĞERLENDİRME 
266
ALTINCI BÖLÜM
ÜLKE
I. GENEL OLARAK 
267
II. ÜLKE KAZANIM YOLLARI 
267
A. Keşif, İşgal, Zamanaşımı 
267
1. Palmas Adası Davası (Island of Palmas Case, Netherlands v. U.S.A. 1928, Permanent Court of Arbitration, Sole Arbitrator: Huber, 2. R.I.A.A. 829) 
267
a. Davanın Konusu 
267
b. Hakemin Kararı 
268
2. Doğu Grönland’in Hukuki Statüsü Davası (Legal Status of Eastern Greenland Case, Norway v. Denmark, 1933, PCIJ Rep. Ser. A/B, No. 53) 
277
a. Davanın Konusu 
277
b. Uluslararası Sürekli Adalet Divanı’nın Kararı 
278
3. Ligitan ve Sipadan Adaları Üzerinde Egemenlik Davaları (Case Concerning Sovereignty over Pulau Ligitan and Pulau Sipadan, Indonesia v. Malaysia, ICJ Reports, 2002, 625) 
279
a. Davanın Konusu 
279
b. Divan’ın Kararı 
279
4. Pedra Branca/Pulau Batu Puteh, Middle Rocks ve South Ledge Üzerinde Egemenlik Davası (Case Concerning Sovereignty over Pedra Branca/Pulau Batu Puteh, Middle Rocks and South Ledge, Malaysia/Singapore, Judgment, ICJ Reports, 2008, 12) 
284
a. Davanın Konusu 
284
b. Divan’ın Kararı 
284
B. Fetih ve İlhak 
289
1. Birleşmiş Milletler Andlaşması 
289
2. Birleşmiş Milletler Andlaşmasına Uygun Olarak Devletler Arasında Dostça İlişkiler ve İşbirliğine İlişkin Uluslararası Hukuk İlkeleri Bildirgesi (Declaration on Principles of Internationl Law Concerning Friendly Relations and Cooperation among States in Accordance with the Charter of the United Nations, UNGA Resolution 2625 (XXV), 24 October 1970) 
289
3. İşgal Altındaki Filistin Ülkesinde Duvar İnşaasının Hukuki Sonuçlarına İlişkin Danışma Görüşü (Advisory Opinion Concerning Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory, ICJ Reports, 2004, 136) 
290
a. Davanın Konusu 
290
b. Divan’ın Görüşü 
290
C. Uti Possidetis İlkesi 
291
1. Sınır Uyuşmazlığı Davası (Case Concerning the Frontier Dispute (Burkina Faso/Republic of Mali Judgment, ICJ Reports, 1986, 554) 
291
a. Davanın Konusu 
291
b. Divan Daire Kararı 
291
2. Kara, Ada ve Deniz Sınırı Uyuşmazlığı Davası (Case Concerning the Land, Island and Maritime Frontier Dispute, El Salvador v. Honduras; Nicaragua Intervening, ICJ Reports, 1992, 351) 
293
a. Davanın Konusu 
293
b. Divan Daire Kararı 
293
III. HİÇ BİR DEVLETİN EGEMENLİĞİ ALTINDA OLMAYAN YERLER (İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI, RES COMMUNIS VEYA COMMON HERITAGE OF MANKIND) 
294
A. Kuzey Kutbu (Arctic) 
294
B. Antarktika 
295
C. Uzay (Outer Space) 
298
1. Hava Sahası (Airspace) ve Şikago Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi 
299
2. Uzay Hukuku İle İlgili Temel Düzenlemeler 
302
a. 1967 Tarihli Ay ve Diğer Gök Cisimleri Dahil Uzayın Keşif ve Kullanılmasında Devletlerin Faaliyetlerini Yöneten İlkeler Hakkında Andlaşma (Treaty on the Principles Governing the Activities of States in the Exploration and Use of Outer Space, Including the Moon and Other Celestial Bodies 1967, 610 UNTS (1967) 205) 
302
b. Uzay Cisimlerinin Verdiği Zarardan Dolayı Uluslararası Sorumluluk Hakkında Sözleşme (Convention on International Liability for Damage Caused by Space Objects) 
305
D. Uluslararası Ülke Yönetimi (International Territorial Administration) 
312
1. Danzig’den Doğu Timor’a ve Sonrası: Uluslararası Ülke Yönetimi (Wilde, R. “From Danzig to East Timor and Beyond: The Role of International Territorial Administration”, (2001) 95 American Journal of International Law 583) 
312
2. Uluslararası Hukuk Kakkında Radikal Görüşler (Slomanson, William, Fundamental Perspectives on International Law, 6. Bası, Wadsworth, Cengage Learning, 2011, s. 286. Dipnotlar çıkarılmıştır) 
313
IV. GENEL DEĞERLENDİRME 
314
YEDİNCİ BÖLÜM
YETKİ
I. GENEL OLARAK 
315
II. YETKİ İLE İLGİLİ GENEL İLKELER VE ULUSAL MAHKEMELERİN YETKİ KULLANMA GEREKÇELERİ 
315
A. Bozkurt–Lotus Case (The S.S. Lotus, France v. Turkey, (1927) PCIJ Reports, Series A, No. 10) 
315
1. Davanın Konusu 
315
2. Uluslararası Sürekli Adalet Divanı’nın Kararı 
316
B. Eichmann Davası (Attorney General of the Government of Israel v. Eichmann, (1961) 36 I.L.R. 5. District Court of Jerusalem) 
320
1. Davanın Konusu 
320
2. Kudüs Yerel Mahkeme Kararı 
320
C. Belçika Tutuklama Kararı Davası (Arrest Warrant Case, Democratic Republic of the Congo v. Belgium, ICJ Reports, 2002, 3) 
324
1. Davanın Konusu 
324
2. Divan’ın Kararı 
325
III. DEVLET DOKUNULMAZLIĞI 
332
A. 2004 Tarihli Birleşmiş Milletler Devletler ve Devlet Mallarının Yargısal Bağışıklıkları Sözleşmesi (UN Convention on Jurisdictional Immunities of States and Their Property 2004, UN General Assembly Resolution 53/86, 16 December 2004) 
332
B. Devletin Yargısal Bağışıklıkları (Muafiyetleri) Davası (Jurisdictional Immunities of the State, Germany v. Italy: Greece Intervening, ICJ Reports, 2012, 99) 
335
1. Davanın Konusu 
335
2. Divan’ın Kararı 
335
C. Pinochet Davası (R v. Bow Street Metropolitan Stipendiary Magistrate and Others, Ex Parte Pinochet Ugarte, (2000) A.C. 147 House of Lords; (1999) 2 All ER 97) 
349
1. Davanın Konusu 
349
2. Lordlar Kamarası Kararı 
350
IV. TÜRK HUKUK UYGULAMASINDA DEVLET DOKUNULMAZLIĞI 
354
V. DİPLOMATİK VE KONSOLOSLUK DOKUNULMAZLIĞI 
356
A. 1961 Tarihli Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi 
356
B. Tahran Rehineler Davası (US Diplomatic and Consular Staff in Tehran Case, US v. Iran, ICJ Reports, 1980, 3) 
365
1. Davanın Konusu 
365
2. Divan’ın Kararı 
365
VI. GENEL DEĞERLENDİRME 
370
SEKİZİNCİ BÖLÜM
DENİZ HUKUKU
I. GENEL OLARAK 
371
II. KARASULARI, BİTİŞİK BÖLGE, ZARARSIZ GEÇİŞ HAKKI, TAKIMADA DEVLETİ 
371
A. 1982 Tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi 
371
B. Anglo–Norveç Balıkçılık Davası (Anglo–Norwegian Fisheries Case, UK v. Norway, ICJ Reports, 1951, 116) 
386
1. Davanın Konusu 
386
2. Divan’ın Kararı 
386
III. BOĞAZLAR 
389
A. Korfu Boğazı Davası (Corfu Channel Case, UK v. Albania, ICJ Reports, 1949, 4) 
390
1. Davanın Konusu 
390
2. Divan’ın Kararı 
390
B. 1982 Tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi 
392
C. Montrö Sözleşmesi 
397
D. Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü 
406
IV. BİTİŞİK BÖLGE 
418
V. MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE 
419
VI. KITA SAHANLIĞI 
431
A. 1982 Tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi 
431
B. Kuzey Denizi Kıta Sahanlığı Davaları (North Sea Continental Shelf Cases, Federal Republic of Germany v. Denmark; Federal Republic of Germany v. The Netherlands, ICJ Reports, 1969, 3) 
435
1. Davanın Konusu 
435
2. Divan’ın Kararı 
435
C. Kıta Sahanlığı Davası (Continental Sehlf Case, Tunusia v. Lıbya, ICJ Reports, 1982, 18) 
437
1. Davanın Konusu 
437
2. Divan’ın Kararı 
438
D. Kıta Sahanlığı Davası (Continental Shelf Case, Libya v. Malta, ICJ Reports, 1985, 13) 
439
1. Davanın Konusu 
439
2. Divan’ın Kararı 
440
VII. MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE VE KITA SAHANLIĞI İÇİN ORTAK DENİZ ALANI SINIRLANDIRMALARI 
442
A. Genel Bilgi 
442
B. Maine Körfezi Davası (Delimitation of the Maritime Boundary in the Gulf of Maine Area, Canada/United States of America, Judgment, ICJ Reports, 1984, 246) 
444
1. Davanın Konusu 
444
2. Divan Daire Kararı 
444
C. Katar İle Bahreyn Arasındaki Deniz Alanı Sınırlandırması ve Ülkesel Sorunlara İlişkin Dava (Case Concerning Maritime Delimitation and Territorial Questions between Qatar and Bahrain, Qatar v. Bahrain, ICJ Reports, 2001, 40) 
445
1. Davanın Konusu 
445
2. Divan’ın Kararı 
445
D. Barbados İle Trinidad ve Tobago Arasında Deniz Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Hakemlik Kararı (Barbados v. Trinidad and Tobago, Award of Arbitration Tribunal, 11 April 2006, (2008) Reports of International Arbitral Awards, Volume XXII, pp. 147–251) 
446
1. Davanın Konusu 
446
2. Hakemlik Mahkemesi Kararı 
447
E. Karadeniz’de Deniz Alanlarının Sınırlandırılması Davası (Case Concerning Maritime Delimitation in the Black Sea, Romania v. Ukraine, ICJ Reports, 2009, 61) 
450
1. Davanın Konusu 
450
2. Divan’ın Kararı 
450
VIII. TÜRKİYE VE DENİZ ALANLARI SINIRLANDIRMA UYUŞMAZLIKLARI 
451
A. Türkiye–Yunanistan Ege Denizi Deniz Alanları Sınırlandırma Uyuşmazlığı 
451
B. Türkiye–Akdeniz Deniz Alanları Sınırlandırma Uyuşmazlıkları 
455
1. Türkiye–Yunanistan Akdeniz Deniz Alanları Sınırlandırması 
457
2. Türkiye–KKTC Akdeniz Deniz Alanı Sınırlandırması 
459
3. Türkiye–Mısır Akdeniz Deniz Alanı Sınırlandırması 
459
4. Türkiye–GKRY Akdeniz Deniz Alanı Sınırlandırması 
461
5. Türkiye–Libya Akdeniz Deniz Alanı Sınırlandırması 
462
C. Türkiye Cumhuriyeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası (07.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve Birleşmiş Milletler nezdinde de tescil ettirilen Türkiye Libya Mutabakat Muhtırası) 
465
IX. AÇIK DENİZ 
467
X. ULUSLARARASI DENİZ YATAĞI 
475
XI. 1982 TARİHLİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DENİZ HUKUKU SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI 
476
XII. GENEL DEĞERLENDİRME 
477
DOKUZUNCU BÖLÜM
KUVVET KULLANMA
I. GENEL OLARAK 
479
II. DEVLETLERCE TEK TARAFLI KUVVET KULLANMA 
479
A. Birleşmiş Milletler Andlaşması 
480
B. Nikaragua Davası (Case Concerning Military and Paramilitary Activities in and against Nicaragua, Nicaragua v. United States of America, Merits, Judgement, ICJ Reports, 1986, 14) 
481
1. Davanın Konusu 
481
2. Divan’ın Kararı 
482
C. Petrol Platformları Davası (Oil Platforms Case, Merits, Iran v. United States, ICJ Reports, 2003, 161) 
495
1. Davanın Konusu 
495
2. Divan’ın Kararı 
495
D. Kongo Ülkesinde Silahlı Faaliyetler Davası (Armed Activities on the Territory of Congo, Democratic Republic of the Congo v. Uganda, ICJ Reports, 2005, 168) 
500
1. Davanın Konusu 
500
2. Divan’ın Kararı 
500
E. İşgal Altındaki Filistin Ülkesinde Duvar İnşaasının Hukuki Sonuçlarına İlişkin Danışma Görüşü (Advisory Opinion Concerning Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory, ICJ Reports, 2004, 136) 
503
1. Davanın Konusu 
503
2. Divan’ın Görüşü 
503
III. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ARACILIĞIYLA KOLEKTİF KUVVET KULLANMA 
504
A. Güvenlik Konseyi 
504
1. Birleşmiş Milletler Andlaşması 
504
2. Güvenlik Konseyi Karar Örnekleri 
505
a. 7 Temmuz 1950 Tarihli Güvenlik Konseyi Kararı 
505
b. 678 (1990) Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı 
506
c. 688 (1991) Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı 
506
B. Genel Kurul 
507
1. Genel Kurul Karar Örnekleri 
507
a. 377 (V) 1950 Sayılı Barış İçin Birlik Kararı (Uniting for Peace Resolution) 
507
b. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 3814 (XXIX) Sayı ve 1974 Tarihli Saldırının Tanımı Kararı 
508
2. Masraflar Davası (Certain Expenses of the United Nations, Advisory Opinion, ICJ Reports, 1962, 151) 
509
a. Davanın Konusu 
509
b. Divan’ın Görüşü 
510
C. Bölgesel Örgütler 
511
IV. GENEL DEĞERLENDİRME 
512
ONUNCU BÖLÜM
ULUSLARARASI HUKUKTA SORUMLULUK
I. GENEL OLARAK 
513
II. DEVLETİN SORUMLULUĞU 
514
A. Devletin Sorumluluğunun Unsurları 
514
1. Hukuka Aykırı Davranışın Devlete Atfedilmesi 
514
a. Uluslararası Hukuka Aykırı Fiiller Sebebiyle Devletin Sorumluluğuna İlişkin Maddeler 
514
b. Soykırım Suçunun İşlenmesinin Önlenmesi ve Sorumlularının Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmenin Uygulanması Davası (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, Bosnia and Herzegovina v. Serbia and Monetenegro, Judgment, ICJ Reports, 2007, 43) 
516
c. Tahran Rehineler Davası (US Diplomatic and Consular Staff in Tehran Case, US v. Iran, ICJ Reports, 1980, 3) 
521
d. Nikaragua Davası (Military and Paramilitary Activities in and against Nicaragua, Nicaragua v. USA, Merits, ICJ Reports, 1986, 14) 
525
2. Uluslararası Yükümlülüğün İhlali 
526
3. Hukuka Aykırılığı Ortadan Kaldıran Sebepler (Hukuka Uygunluk Sebepleri) 
528
a. Uluslararası Hukuka Aykırı Fiiller Sebebiyle Devletin Sorumluluğuna İlişkin Maddeler 
528
b. Gabcikovo–Nagymaros Projesi Davası, (Danube Dam Case, Tuna Nehri Baraj Davası) (Gabcikovo–Nagymaros Project Case, Hungary v. Slovakia, Judgement, ICJ Reports, 1997, 7) 
530
c. İşgal Altındaki Filistin Ülkesinde Duvar İnşaasının Hukuki Sonuçlarına İlişkin Danışma Görüşü (Advisory Opinion Concerning Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory, ICJ Reports, 2004, 136) 
530
4. Devletin Sorumluluğunun Hukuki Sonuçları 
531
III. YABANCILARA MUAMELEDEN KAYNAKLANAN DEVLETİN SORUMLULUĞU 
533
A. Mavrommatis Filistin İmtiyazlar Davası (Mavrommatis Palestine Concessions Case, Jurisdiction, Greece v. UK, (1924) PCIJ Reports, Serıes A, NO. 2, 12) 
534
1. Davanın Konusu 
534
2. Uluslararası Sürekli Adalet Divanı’nın Kararı 
534
B. Nottebohm Davası (Nottebohm Case, Liechtenstein v. Guatemala, ICJ Reports, 1955, 4) 
534
1. Davanın Konusu 
534
2. Divan’ın Kararı 
535
C. Barcelona Traction Davası (Barcelona Traction, Light and Power Company Limited Case, Second Phase, Belgium v. Spain, ICJ Reports, 1970, 3) 
539
1. Davanın Konusu 
539
2. Divan’ın Kararı 
540
IV. ULUSLARARASI ÖRGÜTLERİN SORUMLULUĞU 
548
V. GENEL DEĞERLENDİRME 
551
ONBİRİNCİ BÖLÜM
SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKU
(ULUSLARARASI İNSANİ HUKUK)
I. GENEL OLARAK 
553
II. SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNUN KAYNAKLARI 
553
A . Andlaşmalar 
553
B. Örf–Adet Hukuku Kuralları 
555
C. Genel Hukuk İlkeleri 
555
D. Bağlayıcı Olmayan Kaynaklar (Mahkeme Kararları ve Doktrin) 
555
III. SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNUN UYGULAMA ALANI 
556
A. Silahlı Çatışmalar Hukuku Ne Zaman Uygulanır? 
556
1. Silahlı Çatışma Nedir? 
556
a. 1949 Tarihli III No’lu Cenevre Sözleşmesi 
556
b. 1949 Tarihli IV No’lu Cenevre Sözleşmesi 
557
c. 1949 Tarihli Cenevre Sözleşmeleri Ortak 3. Madde 
557
d. Prosecutor v. Dusko Tadic, Savunmanın Başvurusu Hakkında Ara Temyiz Kararı, Dava No. IT–94–1AR72, (2 Ekim 1995) (Decision on the Defence Motion for Interlocutory Appeal on Jurisdiction, Case No. IT–94–1AR72 (2 October 1995) 
558
2. Silahlı Çatışma Türleri 
558
a. Uluslararası Silahlı Çatışmalar 
558
aa. 1949 Tarihli I–IV No’lu Cenevre Sözleşmeleri Ortak 2. Madde 
558
bb. 2 Ağustos 1949 Tarihli Cenevre Sözleşmelerine Ek Uluslararası Silahlı Çatışmaların Mağdurlarının Korunmasına İlişkin Protokol (1977 tarihli Ek Protokol–I) 
559
b. Uluslararasılaştırılmış Silahlı Çatışmalar 
560
c. Uluslararası Nitelikli Olmayan (İç) Silahlı Çatışmalar 
560
aa. 1949 Tarihli Cenevre Sözleşmeleri Ortak 3. Madde 
560
bb. 12 Ağustos 1949 Tarihli Cenevre Sözleşmelerine Ek Uluslararası Olmayan Silahlı Çatışma Mağdurlarının Korunmasına İlişkin Protokol (1977 Tarihli II No.lu Ek Protokol) 
561
IV. SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNDA SAVAŞAN (MUHARİP) İLE SİVİL AYRIMI 
561
A. 1907 Tarihli Lahey Sözleşmelerine Ek Kara Savaşının Kanunları ve Örf ve Adetlerine İlişkin Yönetmelik 
561
B. 1949 Tarihli Savaş Esirlerine Yapılacak Muameleye İlişkin Cenevre Sözleşmesi (III No’lu Cenevre Sözleşmesi) 
562
C. 12 Ağustos 1949 Tarihli Cenevre Sözleşmelerine Ek Uluslararası Silahlı Çatışmaların Mağdurlarının Korunmasına İlişkin Protokol (1977 Tarihli I No.lu Ek Protokol) 
565
V. SİLAHLI ÇATIŞMALARDA KORUNAN KİŞİLER 
567
A. Yaralılar, Hastalar (Deniz Savaşlarındaki Kazazedeler Dahil) 
567
1. 1864 Tarihli Orduların Savaş Alanındaki Yaralılarının Durumlarının İyileştirilmesine İlişkin Sözleşme (1864 Tarihli Cenevre Sözleşmesi) 
567
2. 1949 Tarihli I No.lu Cenevre Sözleşmesi 
569
3.1949 Tarihli II No.lu Cenevre Sözleşmesi 
572
B. Savaş Esirleri 
575
1. 1949 Tarihli III No’lu Cenevre Sözleşmesi 
575
C. Siviller 
583
1. 1949 Tarihli IV No’lu Cenevre Sözleşmesi 
583
2. İşgal 
588
a. 1907 Tarihli IV No.lu Kara Savaşının Kanunları ve Adetleri İle İlgili Sözleşme ve Eki: Kara Savaşının Kanunları ve Örf ve Adetlerine İlişkin Yönetmelik 
588
b. 1949 Tarihli IV No’lu Cenevre Sözleşmesi 
588
c. Kongo Ülkesinde Silahlı Faaliyetler Davası (Armed Activities on the Territory of the Congo, Democratic Republic of the Congo v. Uganda, Judgment, ICJ Reports, 2005, 168) 
590
d. İşgal Altındaki Filistin Ülkesinde Duvar İnşaasının Hukuki Sonuçlarına İlişkin Danışma Görüşü (Advisory Opinion Concerning Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory, ICJ Reports, (2004), 136) 
592
VI. SİLAHLI ÇATIŞMALARIN YÜRÜTÜLMESİ VE SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNA HAKİM OLAN İLKELER 
602
A. Gereksiz Acılara Sebep Olmama İlkesi 
602
1. 1907 Tarihli IV No’lu Kara Savaşının Kanunları ve Örf ve Adetleri ile İlgili Sözleşme ve Eki: Kara Savaşının Kanunları ve Örf ve Adetlerine İlişkin Yönetmelik 
602
2. 1977 Tarihli I No’lu Ek Protokol 
603
B. Ayrım Gözetme İlkesi 
603
1. 1907 Tarihli IV No’lu Kara Savaşının Kanunları ve Örf ve Adetleri ile İlgili Sözleşme ve Eki: Kara Savaşının Kanunları ve Örf ve Adetlerine İlişkin Yönetmelik 
603
2. 1977 Tarihli I No’lu Ek Protokol 
604
C. Sadakat İlkesi 
609
1. 1907 Tarihli IV No’lu Kara Savaşının Kanunları ve Örf ve Adetleri ile İlgili Sözleşme ve Eki: Kara Savaşının Kanunları ve Örf ve Adetlerine İlişkin Yönetmelik 
609
2. 1977 Tarihli I No’lu Ek Protokol 
609
D. Çevre Üzerinde Ağır Sonuçlar Doğuracak Silah ve Savaş Yöntemlerinin Yasaklanması İlkesi 
610
1. 1977 Tarihli I No’lu Ek Protokol 
610
2. Çevresel Değişim Tekniklerinin Askeri Yahut Düşmanca Kullanımının Yasaklanmasına İlişkin Sözleşme (The Prohibition of MilitaryAny Hostile Use of Environmental Modification Techniques) 
610
VII. SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKU İLE İNSAN HAKLARI HUKUKU ARASINDAKİ İLİŞKİ 
614
A. 1949 Tarihli Cenevre Sözleşmeleri 
614
B. Kongo Ülkesinde Silahlı Faaliyetler Davası (Armed Activities on the Territory of the Congo, Democratic Republic of the Congo v. Uganda, Judgment, ICJ Reports, 2005, 168) 
615
C. İşgal Altındaki Filistin Ülkesinde Duvar İnşaasının Hukuki Sonuçlarına İlişkin Danışma Görüşü (Advisory Opinion Concerning Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory, ICJ Reports, (2004), 136) 
618
D. Hassan v. UK, Karar, Dava No. 29750, (16 Eylül 2014), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Büyük Daire Kararı 
629
VIII. SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNU UYGULAMA ARAÇLARI 
631
A. Koruyucu Güçler ile Diğer Denetim Mekanizmaları 
631
1. 1949 Tarihli Cenevre Sözleşmeleri 
631
2. 1977 Tarihli I No’lu Ek Protokol 
631
B. Devletin Sorumluluğu 
633
1. 1907 Tarihli Lahey Sözleşmeleri’nden IV No’lu Sözleşme ve Eki: Kara Savaşının Kanunları ve Örf–Adetlerine İlişkin Yönetmelik 
633
2. Kongo Ülkesinde Silahlı Faaliyetler Davası (Armed Activities on the Territory of the Congo, Democratic Republic of the Congo v. Uganda, Judgment, ICJ Reports, 2005, 168) 
633
C. Uluslararası Ceza Hukukunda Bireysel Cezai Sorumluluk 
633
IX. GENEL DEĞERLENDİRME 
634
ONİKİNCİ BÖLÜM
ULUSLARARASI CEZA HUKUKU
I. GİRİŞ 
635
A. Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmenin Uygulanması Davası (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, Bosnia and Herzegovina v. Serbia and Montenegro, Judgment, ICJ Reports, 2007, 43) 
636
B. Prosecutor v. Stevan Todorovic, Mahkumiyet Kararı, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Dava Dairesi, (Sentencing Judgement, ICTY Trial Chamber, Case No. IT–95–9/1–S, 31 July 2001) 
638
II. ULUSLARARASI CEZA HUKUKUNUN KAYNAKLARI 
638
III. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMELERİ 
639
A. NUREMBERG VE TOKYO ULUSLARARASI ASKERİ CEZA MAHKEMELERİ 
640
1. Nuremberg Uluslararası Askeri Mahkeme Şartı (8 Ağustos 1945 Tarihli Londra Andlaşması’na Ek) 
640
2. Nuremberg Mahkemesi Şartında Kabul Edilen Uluslararası Hukuk İlkelerinin Onaylanması (Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 95 (I) Sayılı Kararı) 
641
3. Nuremberg Mahkemesi Şartında ve Mahkeme Kararında Kabul Edilen Uluslararası Hukuk İlkeleri (Birleşmiş Milletler Uluslararası Hukuk Komisyonu Tarafından Kabul Edilmiştir) 
642
B. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ TARAFINDAN KURULAN AD HOC NİTELİKLİ ULUSLARARASI CEZA MAHKEMELERİ 
644
1. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi 
644
a. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 827 (1993) Sayı ve 25 Mayıs 1993 Tarihli Kararı 
644
b. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
645
c. Prosecutor v. Dusko Tadic Davası, Yetkiye İlişkin Savunmanın Ara Temyiz Başvurusu Hakkında Karar, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi (2 Ekim 1995) 
647
2. Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi 
649
a. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 955 (1994) Sayı ve 8 Kasım 1994 Tarihli Kararı 
649
b. Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
650
3. Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması 
652
a. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1966 (2010) Sayı ve 22 Aralık 2010 Tarihli Kararı 
653
b. Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması Statüsü 
654
C. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ 
657
Roma Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
658
IV. ULUSLARARASI CEZA HUKUKUNDA BİREYSEL CEZAİ SORUMLULUK 
663
A. Genel Olarak Bireysel Cezai Sorumluluk 
664
1. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
664
2. Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
664
3. Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
665
4. Mahkeme Kararlarından Örnekler 
666
a. Prosecutor v. Dusko Tadic, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, Karar, (15 Temmuz 1999) 
666
b. Prosecutor v. Thomas Lubanga Dyilo, Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, Karar, (1 Aralık 2014) 
669
B. Askeri Komutanların ve Diğer Üst Düzey Görevlilerin Bireysel Cezai Sorumluluğu 
674
1. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
674
2. Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
675
3. Roma Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
675
4. Mahkeme Kararlarından Örnekler 
676
a. Prosecutor v. Sefer Halilovic, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Dava Dairesi, Karar, (16 Kasım 2005) 
676
b. Prosecutor v. Jean–Pierre Bemba Gombo, Uluslararası Ceza Mahkemesi III No’lu Dava Dairesi, Karar, (21 Mart 2016) 
677
C. Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar 
681
1. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
681
2. Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
681
3. Roma Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
682
4. Mahkeme Kararı Örneği 
682
D. Hukuka Uygunluk Sebepleri 
685
1. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
685
2. Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
685
3. Roma Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
686
4. Mahkeme Kararı Örnekleri 
687
a. Prosecutor v. Drazen Erdemovic, Hakim McDonald ve Hakim Vohrah’ın Ortak Ayrı Görüşü, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, (7 Ekim 1997) 
687
V. ULUSLARARASI SUÇLAR 
689
A. Soykırım Suçu 
689
1. Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme 
689
2. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
690
3. Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
691
4. Roma Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
691
5. Mahkeme Kararlarından Örnekler 
692
a. Soykırım Suçunun Unsurlarından: Korunan Grup 
692
aa. Prosecutor v. Ignace Bagilishema, Karar, Dava No. ICTR–95–1A–T, Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi I No’lu Dava Dairesi, (7 Haziran 2001) 
692
bb. Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmenin Uygulanması Hakkında Dava, Uluslararası Adalet Divanı, Esas, ICJ Reports (2007) 
692
b. Soykırım Suçunun Unsurlarından: Soykırım Oluşturan Eylemler 
693
aa. Prosecutor v. Jean–Paul Akayesu, Karar, Dava No.: ICTR–96–4–T, Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi, I No’lu Dava Dairesi, (2 Eylül 1998) 
693
bb. Prosecutor v. Radislav Krstic, Karar, Dava No.: IT–98–33–T, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Dava Dairesi, (2 Ağustos 2001) 
694
cc. Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmenin Uygulanması Hakkında Dava, (Bosna ve Hersek v. Sırbistan ve Karadağ), Uluslararası Adalet Divanı, Esas, ICJ Reports (2007), 43) 
694
c. Soykırm Suçunun Unsurlarından: Kast 
696
aa. Prosecutor v. Jean–Paul Akayesu, Karar, Dava No.: ICTR–96–4–T, Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi, I No’lu Dava Dairesi, (2 Eylül 1998) 
696
bb. Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmenin Uygulanması Hakkında Dava, (Bosna ve Hersek v. Sırbistan ve Karadağ), Uluslararası Adalet Divanı, Esas, ICJ Reports (2007), 43) 
696
B. İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar 
698
1. Nuremberg Uluslararası Askeri Mahkemesi Statüsü 
698
2. Tokyo Uluslararası Askeri Mahkemesi Statüsü 
698
3. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
698
4. Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
699
5. Roma Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
699
6. Mahkeme Kararlarından Örnekler 
701
a. Prosecutor v. Dragoljub Kunarac, Radomir Kovac ve Zoran Vukovic, Karar, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, (12 Haziran 2002) 
701
C. Savaş Suçları 
704
1. Nuremberg Uluslararası Askeri Mahkemesi Statüsü 
704
2.Tokyo Uluslararası Askeri Mahkeme Statüsü 
705
3. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
705
4. Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
706
5. Roma Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
707
6. Mahkeme Kararlarından Örnekler 
711
a. Prosecutor v. Dusko Tadic, Savunmanın Başvurusu Hakkında Ara Temyiz Kararı, Dava No. IT–94–1–A, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, (2 Ekim 1995) 
711
b. Prosecutor v. Dragoljub Kunarac, Radomir Kovac and Zoran Vukovic, Karar, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, Dava No.: IT–96–23 & IT–96–23/1–A, (12 Haziran 2002) 
712
c. Prosecutor v. Dario Kordic and Mario Cerkez, Karar, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, Dava No. IT–95–14/2–A, (17 Aralık2004) 
713
d. Prosecutor v. Dusko Tadic, Karar, Dava No.: IT–94–1–A, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, (15 Temmuz 1999) 
713
D. Saldırı Suçu 
715
1. Nuremberg Uluslararası Askeri Mahkemesi Statüsü 
715
2. Tokyo Uluslararası Askeri Mahkemesi Statüsü 
715
3. Roma Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 
715
V. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ VE TÜRKİYE 
716
A. 1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 
717
B. Türk Ceza Kanunu 
718
VI. GENEL DEĞERLENDİRME 
719
Kavram Dizini 
721