Tehlike, Suç ve Haklar Michel Foucault  - Kitap

Tehlike, Suç ve Haklar

1. Baskı, 
Eylül 2023
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
60
Barkod:
9786053146629
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
100,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
İngilizcede 2016'da yayımlanan bu metin Michel Foucault ile Jonathan Simon arasında Ekim 1983'te San Francisco'da yapılan bir konuşma kaydının yazıya dökülmesiyle ortaya çıktı. Foucault Kitaplığı'nın üçüncü kitabı olarak Utku Özmakas'ın çevirisiyle ilk defa Türkçede.
Foucault ve Simon, filozofun 1977'de verdiği "19. Yüzyıl Adli Psikiyatrisinde ‘Tehlikeli Kişi' Kavramına Dair" başlıklı konferansını ele alarak başlıyorlar sohbete ve hukuk sisteminde tehlike, suç, sorumluluk ve haklar üzerine bir tartışmaya geçiyorlar. Bu söyleşi metnine Stuart Elden'in Türkçe baskıya yazdığı kısa önsöz, İngilizce baskıya yazdığı giriş ve Simon'un söyleşiye dair geriye dönük yorumu eşlik ediyor.
Bir hukuk sistemi, belli bir anda, belli bir toplumdaki bir güç ilişkisinin, bir kuvvet ilişkisinin ifadesidir, dolayısıyla hukukun herhangi bir şekilde kutsallaştırılmaması gerekir. Gelgelelim haklar ve hukuk tam olarak aynı şey değildir. Her halükârda bir kuruma, bir yasaya, bir hukuk sistemine karşı bu kurumların, yasaların, hukuk sisteminin temelinde olan ya da olduğu varsayılan haklar adına karşı durmanın ya da bunlarla mücadele etmenin önemli olduğunu düşünüyorum.