Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Sayıştay Divan–ı Muhasebat Prof. Dr. Ahmet Akgündüz  - Kitap

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Sayıştay

Divan–ı Muhasebat

1. Baskı, 
Ocak 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
400
Barkod:
9789757268567
Kapak Türü:
Ciltli
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
"Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Sayıştay (Divan-ı Muhâsebât)" adlı eser, birincisi; özellikle Sayıştay'ın Osmanlı Devleti zamanındaki protokolde ibraz ettiği yere dair Osmanlı Teşrifat Kanunnamesindeki hükümler ele alınmış. İkincisi; Divan-ı Muhâsebât ile alakalı yeni belgeler eklenmiş. Üçüncüsü ve en önemlisi ise, yeni nesiller konuyla ilgili belgeleri değerlendirebilmesi için, temel belgelerin ana unsurları tamamen hukuki üslup korunarak sadeleştirme yoluna gidilmiş. Dördüncüsü; Danıştay ile alakalı isim listeleri ve benzeri konularda güncelleme yoluna gidilmiş.
Birinci Bölüm'de Belgeler Işığında Divân-ı İşrâf'dan Sayıştay'a başlığı ile Sayıştay Tarihi anlatılmaya çalışılmış. İkinci Bölüm'de Osmanlı Devletinde Bütçe Hukukunun genel esasları özetlenmiş ve nümune olarak Kanunî Dönemine ait bir Bütçe Kanunnamesi ilave edilmiş. Üçüncü Bölüm'de ise 1862'de kurulan Divân-ı Muhâsebât'ın günümüze kadarki bütün başkanlarının ve başkan vekillerinin bulunabildiği kadarı ile resimleri, hayat hikayeleri, başta Osmanlı Arşivi olmak üzere, gerekli yerler taranarak kitaba ilave edilmiştir.
Ekler'de ise, Divân-ı Muhâsebât ve Sayıştay Başkanları, Başkan Vekilleri, Üyeler, Daire Başkanları, Osmanlı dönemindeki Müdeiumumiler ve Cumhuriyet dönemindeki Savcıların listelerini tablolar halinde takdim edilmiş.
(Tanıtım Bülteninden)