OECD Ülkelerinde Üçüz Açık Hipotezinin Geçerliliği Eda Dineri  - Kitap

OECD Ülkelerinde Üçüz Açık Hipotezinin Geçerliliği

1. Baskı, 
Mart 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x20
Sayfa:
99
Barkod:
9786258024937
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
70,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Ekonominin iç denge unsuru olan bütçe açığı, tasarruf ve yatırım açığı ile dış denge göstergesi olan cari işlemler açığının aynı anda varlığı Üçüz Açık olarak adlandırılmaktadır. Birbirleri ile etkileşim içerisinde olan bu göstergelerin birinde meydana gelen olumsuz bir değişim ülkelerin ekonomik istikrarının bozulmasına neden olmaktadır.
Üçüz Açık hipotezi temelinde ele alman bu çalışmanın birinci bölümde ekonomik istikrar olgusuna teorik ve iktisadi düşünceler tarihindeki gelişimi açısından yer verilmekte ve ekonomik istikrarsızlık durumunda bütçe politikalarına dayalı çözüm önerileri incelenmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde ödemeler bilançosu ve ana kalemleri ortaya konulduktan sonra cari işlemler hesabına ve cari işlemler dengesini açıklamaya yönelik yaklaşımlara yer verilmektedir. Üçüncü bölümde İkiz Açık ve Üçüz Açık hipotezlerinin kavramsal çerçevesine ve bunlara yönelik yaklaşımlara yer verilerek, OECD ülkelerinin ekonomik gelişmeleri üzerinde durulmaktadır. Yöntem ve modelin sunulduğu dördüncü bölümde çalışmada kullanılan araştırmanın analizi için yararlanılan panel veri analizinden bahsedilmekte ve beşinci bölümde analizden elde edilen bulgulara yer verilmektedir.
Çalışmada 1990-2014 yılları arasında OECD ülkelerinde Üçüz Açık hipotezinin geçerliliği test edilmektedir. Analiz sonuçlarında OECD ülkelerinde kısa dönemde Üçüz Açık hipotezi geçerli iken uzun dönemde geçersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. OECD ülkelerinde cari işlemler ile tasarruf-yatırım arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğu görülmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Ekonomik İstikrar Kavramı ve Teorik Yaklaşımlar
.
Dış Ödemeler Bilançosu
.
İkiz Açıklar ve Üçüz Açıklar
.
Materyal ve Yöntem
.
Bulgular ve Tartışma