Kamu Denetçiliğinin Avrupa Birliği, Türkiye – İsveç Bağlamında Değerlendirilmesi ve Hukuk Devleti İlkesi Açısından Önemi Serden Onur Karaca, Dr. Öğr. Üyesi Gülcan Azimli Çilingir  - Kitap

Kamu Denetçiliğinin Avrupa Birliği, Türkiye – İsveç Bağlamında Değerlendirilmesi ve Hukuk Devleti İlkesi Açısından Önemi

1. Baskı, 
Aralık 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
178
Barkod:
9786253650032
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
90,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
İdarenin işlem ve eylemlerindeki hata ve eksiklikleri gidermeyi amaçlayan kamu denetçiliği kurumu, bunun yanında da bireylerin kendi haklarını öğrenmesini sağlayarak daha bilinçli bir toplumun yaratılmasına katkı sunmaktadır. Sahip olduğu hakları ve bunları nasıl kullanacağını öğrenen vatandaşlar, yönetimin işlem ve eylemlerini daha güçlü bir şekilde sorgulama cesaretini göstererek idarenin hukuk devleti ilkesi gereklerini yerine getirmesine ve demokratikleşmesine katkıda bulunacaktır.
Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölümde kamu denetçiliği kurumun tarihçesi, kamu denetçiliğine benzer örneklerin neler olduğu, hukuk devletine giden süreç ve hukuk devleti ilkesi ile kamu denetçiliği kurumu arasındaki ilişkiyi ortaya konulmaktadır.
İkinci bölümde ülkemizdeki kamu denetçiliği uygulamasının tarihçesi, kamu denetçiliği kurumu öncesindeki denetim görevini yerine getiren kurum ve kuruluşların incelenmesi ve son olarak da kamu denetçiliği kurumunun faaliyet ve işleyiş şekli incelenmektedir.
Üçüncü ve son bölümdeyse kamu denetçiliği kurumunun iki önemli örneği olan İsveç Ombudsmanı ve Avrupa Ombudsmanı'nın, tarihçeleri ile iş görev ve sorumlulukları, yetki alanları, göreve geliş ve ayrılışı gibi konular incelenerek çalışma sonlandırılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Kamu Denetçiliği İle Hukuk Devleti İlkesi Arasındaki İlişki
.
Türkiye'de Kamu Denetçiliği
.
Kamu Denetçiliği Kurumu Örneği Olarak İsveç ve Avrupa Birliği Modeli