KİŞİLİK HAKKI VE ELEKTRONİK ORTAM 
 
I. KİŞİ, KİŞİLİK VE KİŞİLİK HAKKI KAVRAMLARI VE KİŞİLİK HAKKININ ÖZELLİKLERİ 
 
29
A. Kişi, Kişilik ve Kişilik Hakkı Kavramları 
 
29
B. Kişilik Hakkının Özellikleri 
 
32
II. KİŞİLİK DEĞERLERİNİN SINIFLANDIRILMASI VE BAŞLICA KİŞİLİK DEĞERLERİ 
 
33
A. Kişilik Değerlerinin Sınıflandırılması 
 
33
B. Başlıca Kişilik Değerleri 
 
34
a. Genel Olarak Özel Hayat 
 
41
b. Özel Hayatın Gizlilik Yönü 
 
43
aaa. Kamuya Açık (Ortak) Alan 
 
44
bb. Kişinin Sırları, Mesleki ve Ticari Sırlar 
 
49
cc. Aile Hayatının ve Konut Dokunulmazlığının Korunması 
 
50
c. Özel Hayatın Bağımsızlık Yönü 
 
51
d. Özel Hayatın Hâkimiyet Yönü 
 
52
aa. Haberleşme Hürriyeti 
 
52
aaa. Kişisel Verilerin Tanımı ve Özellikleri 
 
52
bbb. Kişisel Verilerin Korunması Hakkının Hukuki Dayanakları 
 
53
ccc. Kişilik Hakkı Olarak Kişisel Veriler 
 
56
C. Tüzel Kişiler ve Kişilik Hakkı 
 
57
§ 2. ELEKTRONİK ORTAM KAVRAMI VE BİLEŞENLERİ 
 
58
I. ELEKTRONİK ORTAM KAVRAMI 
 
58
II. ELEKTRONİK ORTAMIN BİLEŞENLERİ 
 
60
A. Elektronik Haberleşme Sektörü 
 
60
1. Elektronik Haberleşme Kavramı ve Kapsamı 
 
60
2. Elektronik Haberleşme Sektörüne Hâkim Olan İlkeler 
 
61
1. İnternetin Tanımı, Tarihçesi ve Özellikleri 
 
62
2. İnternetin Alt Yapısı 
 
65
a. Kablolu İnternet Altyapıları 
 
65
b. Kablosuz İnternet Altyapıları 
 
66
3. İnternetin Teknik Yapısı 
 
67
b. İnternet Alan Adları (Domain Names) 
 
69
4. İnternetin İletişim Uygulamaları (Araçları) 
 
71
a. Elektronik Posta (E–Posta) 
 
71
b. World Wide Web (www) 
 
72
d. FTP (Dosya Aktarım Protokolü) 
 
73
e. IRC (İnternet Aktarımlı Sohbet) 
 
74
f. Usenet (Kullanıcı Ağı) 
 
74
1. Sosyal Medyanın Tanımı 
 
75
2. Sosyal Medyanın Bileşenleri 
 
76
a. Sosyal Medyanın Platform Bileşeni 
 
77
c. Sosyal Medyanın Ortam ve Araç Bileşeni 
 
78
3. Sosyal Medyanın Tarihçesi 
 
83
4. Sosyal Medyanın Temel Özellikleri 
 
84
5. Sosyal Medyanın İşlevleri 
 
84
6. Sosyal Medya Araçlarının Sınıflandırılması ve Başlıca Sosyal Medya Araçları 
 
87
d. Medya Paylaşım Siteleri 
 
92
f. Sosyal İşaretleme Siteleri 
 
95
ELEKTRONİK ORTAMDA GERÇEKLEŞEN 
 
§ 1. KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ YOLUYLA İHLALLER 
 
99
I. KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ KAVRAMI 
 
99
II. ELEKTRONİK HABERLEŞME ALANINDAKİ KORUNMA SİSTEMİ VE İHLALLER 
 
99
III. ELEKTRONİK SERTİFİKA HİZMETİ SAĞLANMASINDAKİ KORUNMA SİSTEMİ VE İHLALLER 
 
101
IV. KİŞİSEL VERİLERE YÖNELİK ELEKTRONİK ORTAMDAKİ DİĞER İHLALLER 
 
102
§ 2. ALAN ADI (DOMAİN NAME) YOLUYLA YAPILAN İHLALLER 
 
105
I. ALAN ADININ YAPISI VE HUKUKİ NİTELİĞİ 
 
105
II. GENEL OLARAK ALAN ADI SİSTEMİ VE ALAN ADI TAHSİSİ 
 
106
III. TÜRKİYE’DE MEVCUT İNTERNET ALAN ADI TAHSİSİ SİSTEMİ 
 
106
IV. TÜRKİYE’DE YENİ İNTERNET ALAN ADI TAHSİS SİSTEMİ 
 
107
V. ALAN ADINDAN KAYNAKLANAN İHLALLER VE UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ 
 
109
§ 3. E–POSTA YOLUYLA İHLALLER 
 
113
I. E–POSTA KİŞİLİK HAKKI İLİŞKİSİ 
 
113
II. E–POSTADAN KAYNAKLANAN İHLALLER 
 
114
A. E–posta İçeriğinden Kaynaklanan İhlaller 
 
114
B. E–postaya Müdahaleden Kaynaklanan İhlaller 
 
117
C. E–posta ile İhlallerde İspat Sorunu 
 
120
§ 4. SPAM YOLUYLA İHLALLER 
 
122
I. SPAMIN TANIMI, ÖZELLİKLERİ VE ÇEŞİTLERİ 
 
122
II. SPAMA İLİŞKİN DÜZENLEMELER 
 
125
A. Uluslarası Düzenlemeler 
 
125
B. Türk Hukukundaki Düzenlemeler 
 
126
A. Spam Karşıtı (Anti–Spam) Teknolojiler 
 
129
C. Hukuki Alternatif Çözümler 
 
131
§ 5. WEB SİTELERİ YOLUYLA İHLALLER 
 
133
I. GENEL OLARAK WEB SİTELERİ VE WEB TEKNOLOJİLERİ 
 
133
II. WEB SİTELERİ YOLUYLA YAPILAN İHLALLER 
 
133
A. Web Siteleri İçeriği ile Yapılan İhlaller 
 
133
1. Doğrudan Site İçeriği ile Yapılan İhlaller 
 
133
2. Link ve Frame Yoluyla Yapılan İhlaller 
 
135
B. Web Sitelerinde Reklamlarla Yapılan İhlâller 
 
136
1. Reklam, Reklam Çeşitleri ve Web Reklamları 
 
136
2. Reklamlarda Uyulması Gereken İlkeler 
 
138
3. Web Reklamlarıyla Yapılan İhlaller ve Denetim 
 
139
1. Web Sitelerinde Televizyon ve Radyo Yayıncılığı 
 
142
2. İnternet Gazeteciliği 
 
143
a. Genel Olarak İnternet Gazeteciliği ve Gelişim Süreci 
 
143
b. İnternet Gazeteciliği Geleneksel Gazetecilik Farkları 
 
145
c. İnternet Haber Siteleri ve İnternet Yayıncılığı 
 
147
3. Web Yayıncılığı Yoluyla Yapılan İhlaller 
 
151
§ 6. BİLİŞİM SUÇ VE TEKNOLOJİLERİ YOLUYLA YAPILAN İHLALLER 
 
153
I. BİLİŞİM SUÇLARI KAVRAMININ TANIMI, ÖZELLİKLERİ VE KİŞİLİK HAKKI İLE İLİŞKİSİ 
 
153
II. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KAVRAMI 
 
156
III. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE BİLİŞİM SUÇLARI İLE YAPILAN KİŞİLİK HAKKI İHLALLERİ 
 
156
A. Bilişim Teknolojileri Kullanımıyla Yapılan İhlaller 
 
156
1. Sistem Güvenliğinin Kırılıp İçeri Girilmesi (Hack–Crack) 
 
156
2. Çöpe Dalma (Scavenging) 
 
157
4. Virüsler–Solucanlar 
 
158
5. Mantık Bombaları (Logic Bombs) 
 
160
6. Gizlice Dinleme– Klavye Dinleme Sistemleri (Keylogger) 
 
160
7. Başlık Bilgilerini Tahrif Etme (Spoofing) 
 
161
B. Bilişim Suçları Yoluyla Kişilik Hakkı İhlalleri 
 
162
1. Bilişim Alanındaki Suçlarla Gerçekleşen Kişilik Hakkı İhlalleri 
 
162
2. Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlarla Gerçekleşen Kişilik Hakkı İhlalleri 
 
165
§ 7. SOSYAL MEDYA ARACILIĞIYLA YAPILAN İHLALLER 
 
172
I. SOSYAL MEDYA HİZMET SAĞLAYICISININ KİŞİLİK HAKKI İHLALLERİ 
 
172
A. Genel Olarak Kullanıcı ile Sosyal Medya Hizmet Sağlayıcısı Arası İlişki 
 
172
B. Sosyal Medya Kullanım Koşulları 
 
174
C. Gizlilik ve Veri Kullanım Koşulları 
 
175
D. Güvenlik Koşulları 
 
179
E. Reklam ve Diğer Ticari İçerik Koşullar 
 
181
F. Fikri Mülkiyet Koşulları 
 
184
II. DİĞER KULLANICI VEYA ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN KİŞİLİK HAKKI İHLALLERİ 
 
186
A. Paylaşılan İçerik Nedeniyle İhlaller 
 
186
B. Güvenlik Sorunları ve Bilişim Suçları Nedeniyle İhlaller 
 
190
ELEKTRONİK ORTAMDA GERÇEKLEŞEN 
 
KİŞİLİK HAKKI İHLALLERİNDE SORUMLULUK 
 
§ 1. İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILARI VE ARACILARININ SORUMLULUĞU 
 
199
I. İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILARININ SORUMLULUĞU 
 
199
A. Genel Olarak İnternet Servis Sağlayıcıları ve Yükümlülükleri 
 
199
1. Genel Olarak İnternet Servis Sağlayıcısı, Erişim Sağlayıcı, Yer Sağlayıcı ve İçerik Sağlayıcı Kavramları 
 
199
2. Genel Olarak İnternet Servis Sağlayıcılarının Yükümlülükleri 
 
201
a. İçerik Denetimine İlişkin Yükümlülükler 
 
201
b. Zararı Önleme veya Azaltmaya Yönelik Yükümlülükler 
 
201
bb. İçeriğin Yayından Çıkarılması 
 
202
cc. Erişimin Engellenmesi 
 
203
c. Diğer yükümlülükler 
 
205
B. Türk Hukukunda İnternet Servis Sağlayıcıların Yükümlülük ve Sorumlulukları 
 
206
1. Erişim Sağlayıcıları 
 
206
a. Tanım ve Genel Açıklamalar 
 
206
b. Erişim Sağlayıcılarının Yükümlülük ve Sorumlulukları 
 
207
aa. İçerik Denetimine İlişkin Yükümlülükleri 
 
207
bb. Zararı Önleme veya Azaltmaya Yönelik Yükümlülükleri 
 
207
aaa. İçerik Filtreleme 
 
207
bbb. İçeriğin Yayından Çıkarılması Yükümlülüğü 
 
209
ccc. Erişimin Engellenmesi Yükümlülüğü 
 
209
ddd. Diğer Yükümlülükler 
 
215
aaaa. Erişim Sağlayıcıları Birliğine Üye Olma Yükümlülüğü 
 
215
bbbb. Bilgilendirme Yükümlülüğü 
 
215
cccc. Trafik Bilgilerini Saklama, Doğruluğunu, Bütünlüğünü ve Gizliliğini Sağlama Yükümlülüğü 
 
216
dddd. Faaliyete Son Vereceğini Önceden Bildirme ve Trafik Bilgilerine İlişkin Kayıtları Teslim Etme Yükümlülüğü 
 
217
eeee. Alternatif Erişim Yollarını Engelleyici Tedbirleri Alma Yükümlülüğü 
 
217
ffff. TİB Tarafından İstenilen Bilgileri İstenilen Şekilde Teslim ve Bildirilen Tedbirleri Alma Yükümlülüğü 
 
217
cc. Erişim Sağlayıcının Cezai ve Hukuki Sorumluluğu 
 
218
aaa. Erişim Sağlayıcının Cezai Sorumluluğu 
 
218
bbb. Erişim Sağlayıcının Hukuki Sorumluluğu 
 
219
aaaa. Sözleşme Sorumluluğu 
 
219
bbbb. Haksız Fiil Sorumluluğu 
 
220
2. Yer Sağlayıcının Yükümlülük ve Sorumlulukları 
 
224
a. Tanım ve Genel Açıklamalar 
 
224
b. Yer Sağlayıcının Yükümlülük ve Sorumlulukları 
 
225
aa. İçerik Denetimine İlişkin Yükümlülükleri 
 
225
bb. Zararı Önleme veya Azaltmaya Yönelik Yükümlülükleri 
 
225
aaa. İçerik Filtreleme Yükümlülüğü 
 
225
bbb. İçeriğin Yayından Çıkarılması Yükümlülüğü 
 
225
ccc. Erişimin Engellenmesi Yükümlülüğü 
 
228
ddd. Diğer Yükümlülükler 
 
228
aaaa. Bilgilendirme Yükümlülüğü 
 
228
bbbb. Trafik Bilgilerini Saklama, Doğruluğunu, Bütünlüğünü ve Gizliliğini Sağlama Yükümlülüğü 
 
228
cccc. TİB Tarafından İstenilen Bilgileri İstenilen Şekilde Teslim ve Bildirilen Tedbirleri Alma Yükümlülüğü 
 
229
dddd. Faaliyete Son Vereceğini Önceden Bildirme ve Kullanıcılara Duyurma Yükümlülüğü 
 
229
cc. Yer Sağlayıcının Cezai ve Hukuki Sorumluluğu 
 
229
aaa. Yer Sağlayıcının Cezai Sorumluluğu 
 
229
bbb. Yer Sağlayıcının Hukuki Sorumluluğu 
 
230
aaaa. Sözleşme Sorumluluğu 
 
230
bbbb. Haksız Fiil Sorumluluğu 
 
231
3. İçerik Sağlayıcının Yükümlülük ve Sorumlulukları 
 
234
a. Tanım ve Genel Açıklamalar 
 
234
b. İçerik Sağlayıcının Yükümlülük ve Sorumlulukları 
 
235
aa. İçerik Denetimine ve İçeriğe İlişkin Yükümlülükler 
 
235
bb. Zararı Önleme veya Azaltmaya Yönelik Yükümlülükleri 
 
236
aaa. İçerik Filtreleme 
 
236
bbb. İçeriğin Yayından Çıkarılması Yükümlülüğü 
 
236
ccc. Erişimin Engellenmesi Yükümlülüğü 
 
236
ddd. Diğer Yükümlülükler 
 
237
aaaa. Bilgilendirme Yükümlülüğü 
 
237
bbbb. TİB Tarafından İstenilen Bilgileri İstenilen Şekilde Teslim ve Bildirilen Tedbirleri Alma Yükümlülüğü 
 
237
cc. İçerik Sağlayıcının Cezai ve Hukuki Sorumluluğu 
 
238
aaa. İçerik Sağlayıcının Cezai Sorumluluğu 
 
238
bbb. İçerik Sağlayıcının Hukuki Sorumluluğu 
 
239
aaaa. Sözleşme Sorumluluğu 
 
239
bbbb. Haksız Fiil Sorumluluğu 
 
240
cccc. İçerik Sağlayıcının Tespiti 
 
241
dd. İçerik Sağlayıcının Başkasına Ait İçerik Nedeniyle Sorumluluğu 
 
243
aaa. Başkasına Ait İçerik Nedeniyle Sorumluluğun Şartları 
 
243
bbb. Başkasına Ait İçerik Nedeniyle Sorumluluğun Niteliği 
 
247
4. Toplu Kullanım Sağlayıcılar 
 
248
a. Tanım ve Genel Açıklamalar 
 
248
b. Toplu Kullanım Sağlayıcının Yükümlülükleri 
 
249
aa. Tüm Toplu Kullanım Sağlayıcıların Yükümlülükleri 
 
249
bb. Ticari Toplu Kullanım Sağlayıcıların Yükümlülükleri 
 
250
aaa. Mülki İdare Amirinden İzin Belgesi Alma Yükümlülüğü 
 
250
bbb. Ailenin ve Çocukların Korunması, Suçun Önlenmesi ve Suçluların Tespiti Bakımından Gerekli Tedbirleri Alma Yükümlülüğü 
 
251
ccc. İçerik Filtreleme Yükümlülüğü 
 
251
ddd. Erişim Sağlayıcılardan Sabit IP Almak ve Kullanmak. 
 
251
eee. Başkanlık Tarafından Verilen Yazılım ile İç IP Dağıtım Loglarına İlişkin Kaydedilen Bilgileri ve Bu Bilgilerin Doğruluğunu, Bütünlüğünü ve Gizliliğini Teyit Eden Değeri Kendi Sistemlerine Günlük Olarak Kaydetmek ve Bu Verileri Bir Yıl Süre ile Saklamak Yükümlülüğü 
 
252
5. Erişim Sağlayıcıları Birliği 
 
252
C. Karşılaştırmalı Hukukta İnternet Servis Sağlayıcılarının Sorumluluğu 
 
254
1. AB’de İnternet Servis Sağlayıcılarının Sorumluluğu 
 
254
a. AB’de Genel Olarak İnternetin Düzenlenmesi 
 
254
b. AB Elektronik Ticaret Direktifi’nde İnternet Servis Sağlayıcıları ve Sorumlulukları 
 
255
aa. Genel Olarak Elektronik Ticaret Direktifi ve İnternet Servis Sağlayıcılarının Sorumluluğu 
 
255
bb. AB Elektronik Ticaret Direktifi’nde İnternet Servis Sağlayıcıları ve Sorumlulukları 
 
256
aaa. Salt İletim Hizmeti 
 
256
ccc. Barındırma (Hosting) 
 
258
ddd. Tüm İnternet Servis Sağlayıcılarına İlişkin Ortak Hükümler 
 
259
c. Diğer AB Belgelerinde İnternet Servis Sağlayıcıları ve Sorumlulukları 
 
259
2. Alman Özel Hukukunda İnternet Servis Sağlayıcılarının Sorumluluğu 
 
260
a. Genel Olarak İnternet Servisleri Nedeniyle Sorumluluk 
 
260
b. Alman Özel Hukukunda İnternet Servisleri Nedeniyle Sorumluluk Kavramı 
 
261
c. Alman Özel Hukukunda İnternet Servis Sağlayıcıların Sorumluluğunun Hukuki Niteliği 
 
261
aa. Kendi Fiilinden Sorumluluk 
 
261
bb. Başkasının Eylemine Katılımdan Sorumluluk 
 
262
cc. Rahatsızlık Vermeden Sorumluluk (Stöererhaftung) 
 
262
dd. Rekabet Hukukundan Kaynaklı Sorumluluk 
 
264
d. İnternet Servis Sağlayıcılarının Sorumluluğuna İlişkin Düzenleme ve Hükümler 
 
264
e. Telemedya Kanunu’nda Sorumluluğa İlişkin Hükümler 
 
267
f. İnternet Servis Sağlayıcıları ve Sorumlulukları 
 
268
aa. İçerik Sağlayıcı ve Sorumluluğu 
 
268
bb. Erişim Sağlayıcı ve Sorumluluğu 
 
272
cc. Yer Sağlayıcı ve Sorumluluğu 
 
275
II. DİĞER İNTERNET ARACILARININ SORUMLULUĞU 
 
276
A. Forum İşletenin Sorumluluğu 
 
276
B. Usenet İşleteninin Sorumluluğu 
 
280
C. Arama Motorlarının Sorumluluğu 
 
281
D. Web Portal İşleteninin Sorumluluğu 
 
286
E. Online Alış Veriş ve Açık Artırma Sitelerinin Sorumluluğu 
 
288
F. Alan Adı Tahsis Kuruluşunun (Domain Sağlayıcıların) Sorumluluğu 
 
291
G. Wlan Hesabı Sahibinin Sorumluluğu 
 
293
H. İnternet Kullanıcı Hesabı Sahibinin Sorumluluğu 
 
294
I. Web Reklamları Nedeniyle Reklam Veren, Reklamcı ve Mecra Kuruluşunun Sorumluluğu 
 
296
İ. Sosyal Medya Hizmet Sağlayıcılarının Sorumluluğu 
 
297
1. Sosyal Medya Hizmet Sağlayıcısının Sözleşmeden Kaynaklanan Sorumluluğu 
 
297
2. Sosyal Medya Hizmet Sağlayıcısının Haksız Fiil Sorumluluğu 
 
298
3. Sosyal Medyada Alınabilecek Güvenlik Önlemleri 
 
300
J. Elektronik Haberleşme Hizmet Sağlayıcısının Sorumluluğu 
 
301
§ 2. DİĞER İNTERNET SÜJELERİNİN SORUMLULUĞU 
 
302
I. TELEFON VE ELEKTRONİK HABERLEŞME (TELEKOMÜNİKASYON) KURULUŞLARININ SORUMLULUĞU 
 
302
II. KULLANICILARIN SORUMLULUĞU 
 
303
ELEKTRONİK ORTAMDA GERÇEKLEŞEN 
 
KİŞİLİK HAKKI İHLALLERİNDE HUKUKİ KORUNMA 
 
§ 1. ELEKTRONİK ORTAMDA KİŞİLİK HAKKININ KORUNMASI YOLLARI 
 
305
I. ÖZEL HUKUK HÜKÜMLERİNE GÖRE KİŞİLİĞİN KORUNMASI 
 
305
B. Özel Hukukta Kişiliğin Korunması 
 
305
1. Hukuki İşlemle (Rıza ile) Yapılan Saldırılara Karşı Kişiliğin Korunması 
 
306
2. Rıza Dışı Saldırılara Karşı Kişiliğin Korunması 
 
307
b. Kişilik Hakkına Saldırı İçin Aranan Koşullar 
 
308
aa. Kişilik Hakkının Varlığı 
 
308
bb. Saldırının Kişilik Hakkına Yönelik Olması 
 
311
cc. Saldırının Hukuka Aykırı Olması 
 
313
c. Kişilik Hakkına Rıza Dışı Saldırılarda Hukuka Uygunluk Nedenleri 
 
313
aa. Kişilik Hakkına Saldırılanın Rızası 
 
314
bb. Üstün Nitelikte Özel Yarar 
 
316
cc. Üstün Nitelikte Kamusal Yarar 
 
318
dd. Kanunun Verdiği Yetkinin Kullanılması 
 
319
gg. Kişinin Hakkını Kendi Gücüyle Koruması 
 
321
d. Kişilik Hakkına Rıza Dışı Saldırılarda Açılacak Davalar 
 
323
aaa. Saldırının Önlenmesi Davası 
 
324
bbb. Saldırının Durdurulması Davası 
 
326
ccc. Hukuka Aykırılığın Tespiti Davası 
 
329
ddd. Kararın Yayınlanması (İlanı) veya Üçüncü Kişilere Bildirilmesi 
 
332
eee. Düzeltme İsteme Hakkı 
 
333
fff. Düzeltme ve Cevap Hakkı 
 
334
cc. Tazminat Davaları 
 
337
aaa. Maddi Tazminat Davası 
 
337
aaaa. Genel Olarak Maddi Tazminat Davası 
 
337
bbbb. Maddi Tazminat Davasının Şartları 
 
337
cccc. Maddi Tazminatın Belirlenmesi 
 
340
bbb. Manevî Tazminat Davası 
 
342
aaaa. Manevi Tazminatın Niteliği 
 
342
bbbb. Manevi Tazminatın Koşulları 
 
344
cccc. Manevi Tazminatın Belirlenmesi 
 
345
dddd. Manevi Tazminat Yerine Geçen Diğer Tazmin Şekilleri 
 
346
eeee. Manevi Tazminat Davası Açılmasına İlişkin Özel Durumlar 
 
350
ccc. Kazancın İstenmesi Davası 
 
352
II. 5651 SAYILI KANUN HÜKÜMLERİNE GÖRE KİŞİLİĞİN KORUNMASI 
 
354
1. Kişilik Hakkı İhlâllerinde 6518 ve 6527 Sayılı Kanunlar ile Yapılan Değişiklik Öncesi 5651 Sayılı Kanun ile Getirilen Koruma 
 
355
b. İçeriğin Yayından Çıkarılması ve Cevap Hakkı 
 
355
aa. İnternet Yayınlarında Kişilik Hakkına Dayalı Olarak HMK’ya Göre İhtiyati Tedbir Kararı Alınması 
 
358
bb. İnternet Yayınlarında Kişilik Hakkına Dayalı Olarak TMK.’ya Göre Koruyucu Davaların Açılması 
 
362
2. Kişilik Hakkı İhlâllerinde 6518, 6527 ve 6639 Sayılı Kanunlar ile Yapılan Değişiklik Sonrası 5651 Sayılı Kanun ile Getirilen Koruma 
 
368
b. İçeriğin Yayından Çıkarılması 
 
369
c. Erişimin Engellenmesi 
 
371
aa. Kişilik Hakkı İhlâli İddiasına Dayalı Erişimin Engellenmesi (m. 9) 
 
371
bb. Özel Hayatın Gizliliğini İhlâl İddiasına Dayalı Erişimin Engellenmesi (m. 9/A) 
 
375
aaa. Özel Hayatın Gizliliğini İhlâl Nedeniyle TİB Tarafından Erişimin Engellenmesi 
 
375
bbb. Özel Hayatın Gizliliğini İhlâl Nedeniyle TİB Başkanı Tarafından Erişimin Engellenmesi 
 
377
III. BASIN KANUNU İLE RADYO VE TV KANUNU HÜKÜMLERİNE GÖRE KİŞİLİĞİN KORUNMASI 
 
381
A. Basın Hürriyeti ile Kişilik Hakkı İlişkisi 
 
381
1. Basın ve Basının Görevleri 
 
381
2. Basın Hürriyeti ve İçeriği 
 
382
3. Basın Hürriyetinin Sınırlandırılması ve Kişilik Hakkı 
 
385
B. Basın Kanunu ile Radyo ve TV Kanununda Kişilik Hakkına İlişkin Düzenlemeler 
 
385
1. Basın Kanunu’ndaki Düzenlemeler 
 
385
2. Radyo ve TV Kanunu’ndaki Düzenlemeler 
 
387
C. Basın veya Radyo ve TV Yoluyla Kişilik Hakkına Saldırılarda Özel Hukuka Uygunluk Nedenleri 
 
389
1. Esasa İlişkin Hukuku Uygunluk Nedenleri 
 
390
a. Kamu Yararı ve Toplumsal İlgi 
 
390
2. Şekle İlişkin Hukuka Uygunluk Nedeni Olarak Öz–Biçim Dengesi (Ölçülülük) 
 
393
IV. ELEKTRONİK ORTAMDA KİŞİLİĞİN KORUNMASINDA UYGULANACAK HÜKÜMLERİN TESPİTİ 
 
395
§ 2. ELEKTRONİK ORTAMDA KİŞİLİK HAKKININ KORUNMASINDA USUL KURALLARI 
 
396