Bu kitabın amacı çocuk gelişimini incelemek olduğundan normalden ayrılanlar ayrı bir bölüm olarak incelenmemiştir. Ama sırası geldikçe normal gelişim özelliklerinden ayrılan davranışlara değinilmiştir.
Bölümler birbirini tamamlayıcı nitelikte organize edilmiştir. Kitabın birinci bölümünde; konunun önemi, genel olarak gelişimi açıklayın temel kavramlar ve ilkeler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, döllenmeden başlayarak doğumu takip eden birkaç hafta içinde çocuğun çevresine uyum sağlayıncaya kadar geçirdiği gelişim özellikleri ve fiziksel gelişim incelenmiştir. Üçüncü bölümde, psiko-motor gelişim; dördüncü bölümde, bilişsel (zihinsel) gelişimi; beşinci bölümde, duygusal gelişim; altıncı bölümde, sosyalleşme ve sosyal davranışların gelişimi; yedinci bölümde, bireysel ayrılıklar ve kişilik gelişimine yer verilmiştir.
Her bölümde gelişim boyutları bir sistem olarak ele alınmış, her sistem kendi içinde incelenirken diğerleriyle ilişkisi vurgulanmıştır. Son bölümde, çeşitli kişilik tanımlarıyla gelişimin bütünlüğü arasındaki ilişkiye dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Her konunun arkasında verilen sorular, konuyu çeşitli zihinsel etkinliklerle kavramayı sağlayacak biçimde düzenlenmeye çalışılmıştır. Mesela önce temel ilke, kavram ve yöntemlerin, özelliklerin kavranması ile ilgili sorular verilmiştir. Sonra bu kavramların birbiriyle kıyaslanması istenmiştir. Daha sonra okuyucunun bilgilerini uygulayabilmesi ve bireysel ayrılıkları gözleyebilmesi için gözlem formları geliştirilmiş ve değişik durumlarda gözlem yapması önerilmiştir. Bu uygulamaların bireyi, çocuğu anlamaya yönlendirici olduğu sanılmaktadır.