Eski Vakıfların ve Taşınmazlarının Günümüzdeki Hukuki Rejimi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yılmaz  - Kitap

Eski Vakıfların ve Taşınmazlarının Günümüzdeki Hukuki Rejimi

1. Baskı, 
Kasım 2013
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
200
Barkod:
9786055118433
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışma, kamu hizmetlerinin önceki hukukumuzda nasıl, hangi makam ya da organlar eliyle gerçekleştirildiği sorusuna cevap aranırken ortaya çıkmıştır. Kamu hizmetlerinin ülkemizde 150-200 yıl öncesinde ve daha önceki zamanlarda hangi makamlar eliyle gerçekleştirildiğini, bu hizmetleri yürütmek amacıyla hangi kamu kurumu ve tüzel kişilerinin ihdas edildiğini araştırdığımızda, karşımıza bayındırlık alanından eğitime, sağlıktan din hizmetlerine, belediye hizmetlerinden sosyal hizmetlere ve daha birçok alanda hizmet sunan vakıf müessesesi çıkmıştır. Kamu hizmeti anlayışı, günümüzdeki kadar felsefi temelleri, ilkeleri, kapsamı, pratiği detaylı bir şekilde ortaya çıkmasa da, bunu gerçekleştiren hayata geçiren en önemli araçlarda birisi de vakıflar olmuştur.
Sadece bireyler tarafından değil, aynı zamanda devlet adamları ve devlet tarafından da gerçekleştirilecek kamu hizmetleri vakıflar eliyle sunulmuştur. Bireyler ve devlet adamları, vakıf müessesesinin anlamlı mahiyetinden istifade ederek vakıflar kurmuşlar ve insanlara yararlı hizmet vermişlerdir.
Türk ve İslâm müessesesi olarak yüzyıllardır uygulanan bu müessese, zaman içerisinde anlam ve mahiyet değiştirmesine rağmen özü itibariyle korunmuş, bir takım suistimaller ve amacı dışında bir takım uygulamalar olmuşsa da önemli ölçüde bunlar bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amaçlarından birisi de, bu kadar uzun yıllar geçmişi olan vakıf müessesesini objektif bir şekilde ele alarak yapılan yanlış ve doğru uygulamaları, uygulanan hukukî ve siyasî tercihleri önyargısız ve ön kabulsüz şekilde okuyucuların ve araştırmacıların hizmetine sunmaktır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Genel Olarak Vakıf Müessesesi
.
Osmanlı Devleti Döneminde Eski Vakıfların ve Taşınmazların Hukuki Rejimi
.
Eski Vakıfların Ve Mallarının Cumhuriyet Dönemi Ve Günümüzdeki Hukuki Rejimi