Sermaye Şirketlerinde Sınırlı Sorumluluk İlkesi ve Tüzel Kişilik Perdesinin Aralanması Yunus Emre Göger  - Kitap

Sermaye Şirketlerinde Sınırlı Sorumluluk İlkesi ve Tüzel Kişilik Perdesinin Aralanması

1. Baskı, 
Mayıs 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
277
Barkod:
9786050505900
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
285,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Küreselleşme ile birlikte gelişen ticari hayata paralel olarak şirketler hukukunda da birçok yeni ihtilaflar ortaya çıkmıştır. Bu ihtilafların da büyük bir kısmına, şirketler hukukundaki "tüzel kişilik" ve "sınırlı sorumluluk" kurumlarının kötüye kullanılması neden olmuş. Aslında kanunkoyucu, sınırlı sorumluluk ilkesi ile şirket tüzel kişiliğinin kötüye kullanılmasını önleyebilmek ve sonuçlarını ortadan kaldırabilmek için kanunda doğrudan düzenlemelere yer vermiş olsa da bu düzenlemelerin yetersiz kaldığı durumlarda somut olay adaletinin sağlanabilmesi için, sınırlı sorumluluk ilkesinin şirket ile ortakları arasında oluşturduğu "perdenin" aralanarak şirketin arkasındaki asıl güce ulaşılması gerekmektedir.
Tüzel kişilik perdesinin aralanması teorisi, kaynağı da olan İngiltere ve Amerika'da sıkça uygulanmaktadır. Zamanla Kıta Avrupası hukuk sisteminde de kabul görmüş olsa da ülkemizde halen uygulayıcılar tarafından birtakım çekincelerle karşılanmaktadır. Türk Hukuk doktrininde de benzer şekilde teori hakkında yazılmış çok az sayıda çalışma bulunmaktadır.
Bu çalışma ile teorinin uygulanmasında uygulayıcıların mevcut çelişkilerini gidermek, teorinin kapsamını ortaya koymak ve uygulayıcılara yol göstermek amaçlanmış. Bu kapsamda daha önce yayınlanmış makaleler, dergiler, kitaplar, konu ile ilgili tezler toplanmış, bunlar üzerinden çıkarımlar yapılmış ve farklı hukuk sistemlerinin konuya olan bakış açıları ile yol gösterici nitelikteki yüksek yargı kararlarına değinilmiş.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Tüzel Kişilik ve Şirketler Hukukunda Tüzel Kişiliğe Hakim Olan İlkeler
.
Tüzel Kişilik Perdesinin Aralanması Teorisi
.
6102 Sayılı Kanun'daki Düzenlemelerin Teori Bakımından Değerlendirilmesi