Türkiye'de Kayıt Dışı İstihdam Erkan Karaarslan  - Kitap

Türkiye'de Kayıt Dışı İstihdam

2. Baskı, 
Temmuz 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
218
Barkod:
9786055202170
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam ülkemizde son derece yaygın bir sosyo-ekonomik sorundur. Kayıt dışı istihdamın önemi, özellikle son yıllarda nüfusun yaşlanması ve sosyal güvenlik açıklarının bütçe üzerinde oluşturduğu yükün artmasıyla birlikte daha çok gündeme gelmiş ve tartışılır olmuştur. Ülkemizde işsizlik, istihdamın yapısı, işgücü arz ve talebi, işgücüne katılım oranı ile birlikte kayıt dışı istihdam iç içe geçmiş acil çözüm bekleyen sorun alanları arasında yer almaktadır.
Ülkemizde kayıt dışı istihdamın büyüklüğü, bütçe üzerindeki olumsuz mali etkileri ve toplumsal yaşam üzerinde yarattığı olumsuz etkiler acil çözümler gerektirmektedir. Kayıt dışılığı önleme konusunda gerekli adımlar atılmadığı takdirde sosyal güvenlik açıklarını finanse eden bir bütçe uygulaması ile sağlıksız bir maliye politikası yürütülmeye devam edilecektir. Kayıt dışı çalışmanın nedenleri sanıldığından çok daha fazla ve daha karmaşık olup söz konusu nedenler birbirini etkilemekte ve birlikte gerçekleşmektedir. Bu nedenle de kayıt dışı istihdamın genelde tek bir nedeni yoktur. Dolayısıyla sorunun çözümü de nedenleri oranında karışıktır. Kayıt dışı çalışmanın önlenebilmesi için, öncelikle toplum yapısı, gelir dağılımı, sosyal yardım sistemi ve kamu harcamalarının derinlemesine analiz edilmesi bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır.
İstihdam ve üretimin genişlemesi, sosyal güvenliğin yaygınlaşması, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinin belli bir standarda kavuşturulması, sosyal güvenlik kurumları ve devlet maliyesindeki mali krizlerin ortadan kalkması doğrultusunda devletin bütün kurum ve kuruluşlarının birlikteliği yoluyla kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi kaçınılmazdır.
Bu çalışmada çeşitli istatistik verileri de alınarak tablo ve analizlerle kayıt dışı istihdam sorunu kayıt altına alınmaya çalışılmıştır. Birçok lisans ve yükseklisans öğrencisi ve araştırmacılara katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Kayıt Dışı İstihdam
.
Kayıt Dışı İstihdamın Neden Olduğu Mali Kayıpların Bütçe Üzerindeki Etkileri
.
Kayıt Dışı İstihdamın Neden Olduğu Mali Kayıplar Bütçe Üzerindeki Etkileri ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri