Osmanlı Gümrük Sistemi Kerim İlker Bulunur  - Kitap

Osmanlı Gümrük Sistemi

1. Baskı, 
Ocak 2018
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x21
Sayfa:
152
Barkod:
9786057819482
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
135,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Osmanlı Devleti, önemli liman şehirlerini ve kervan yolları üzerindeki ticari merkezleri fethedince buradaki adet, gelenek ve kanunları miras olarak aldı. Bunlar, fetihten sonra yapılan ilk tahrirlerde kanunnamelere kaydedildi. Bu kanunnameler incelendiğinde Osmanlıların eski dönemin izlerini taşıyan ticaret ile ilgili uygulamaları ve gümrüklerin işleyişini çok büyük değişikliklere gitmeden benimsediği görülmektedir. Ancak konunun bu yönünün yeterince çalışıldığını söylemek mümkün değildir.
Erken dönem Osmanlı gümrükleri ile ilgili yapılan çalışmalar genellikle bir gümrük defterinin incelenmesi sureti ile hazırlanmış. Gümrük defterleri, ticaret ve gümrüklerle ilgili çok önemli veriler içermesine rağmen sisteminin işleyişine dair sağladığı bilgiler sınırlıdır.
Bu kitap, farklı Osmanlı arşiv kaynaklarından faydalanmak sureti ile Osmanlı gümrük sisteminin işleyişine odaklanmaktadır. Gümrüklerin kurumsal yapısı ve belli başlı personeli, vergilerin ne zaman ve hangi durumlarda tahsil edildiği, vergi oranlarının kim tarafından nasıl tayin edildiği, gümrüklerde yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları kitapta ele alınan başlıca konulardır.
(Tanıtım Bülteninden)