Bilgi Edinme Rehberi Mahmut Çolak  - Kitap

Bilgi Edinme Rehberi

1. Baskı, 
Ocak 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
268
Barkod:
9786055202071
Kapak Türü:
Ciltli
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bireylerin kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında idari makamlara başvuruda bulunmaları ve kendileri veya faaliyet alanlarıyla ilgili konularda bilgi edinme haklarını kullanmaları, demokratik ve şeffaf bir yönetimin gereğidir.
İdare-birey ilişkisinde hukukun üstünlüğünü, demokratikleşmeyi ve saydamlığı sağlayabilmek için, idari faaliyetlerin yürütülmesi sırasında bireysel hak ve özgürlüklere duyarlı davranılması hukuk devletinin en temel niteliğidir.
Demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak gerçek ve tüzel kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarını düzenleyen 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 24 Nisan 2004 tarihinden itibaren uygulamadadır.
Demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün gereklerinden olan bilgi edinme hakkı, bireylere daha yakın bir yönetimi, halkın denetimine açıklığı, şeffaflığı sağlama işlevlerinin yanı sıra halkın Devlete karşı duyduğu kamu güvenini daha yüksek düzeylere çıkarmada önemli bir rol oynamaktadır.
Demokratik ülkelerde, bilgi edinme özgürlüğü, temel hak ve özgürlüklerin kullanılması bağlamında vazgeçilmez temel haklardan biri olarak kabul edilmektedir. Bilgi edinme hakkı, demokratik yönetimin ilk adımı sayılmaktadır. Bu eser, soru-cevaplar şeklinde işlenmeye çalışılarak Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun kararlarına yer verilmiştir.
Kitapla İlgili Kategoriler