Para Teorisi ve Politikası Frederic S. Mishkin, İlyas Şıklar, Ahmet Çakmak, Suat Yavuz  - Kitap
1. Baskı, 
Mayıs 2006
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
18x23
Sayfa:
388
Barkod:
9781111168001
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Tüm dünyada finansal piyasalarda rol alan oyuncular içerisinde en önemlisi, para politikasının yürütülmesinden sorumlu kamu kurumu niteliğindeki merkez bankalarıdır. Merkez bankalarının eylemleri faiz oranlarını, kredi miktarını ve para arzını etkiler; bilindiği gibi bu değişkenlerin tümü sadece finansal piyasalar üzerinde değil toplam üretim ve fiyatlar üzerinde de etkili olmaktadır.
Merkez bankalarının finansal piyasalarda ve ekonominin genelinde oynadığı rolü kavrayabilmek için öncelikle bu örgütlerin nasıl çalıştığını anlamamız gerekmektedir. Merkez bankalarını kim kontrol eder ve alınacak kararları kimler belirler? Bu kurumların davranışlarının ardında yatan gerekçeler nelerdir? Bu kurumların sahip olduğu güç düşünüldüğünde dizginler kimin elindedir?
Bu bölümde belli başlı merkez bankalarının kurumsal yapısını ele alaca ve dünyadaki en önemli merkez bankası konumunda olan Federal Reserve (kısaca, Fed) üzerinde özel olarak duracağız. Öncelikle, Fed'in kurumsal yapısını formal anlamda ele alacak, daha sonra da Federal Reserve'in sahip olduğu gücü doğuran informal yapıyı inceleyeceğiz. Kararları kimin aldığını anlayarak, karar alma süreci konusunda daha net bir fikre sahip olacağız. Daha sonra, belli başlı merkez bankalarından bazılarını ele alacak ve bunların örgütlenme biçimini gözden geçireceğiz.
Bu bilgiler sayesinde, daha sonraki bölümlerde inceleyeceğimiz para politikasının fiili olarak nasıl yürütüldüğü konusu daha iyi kavrayabileceğiz.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Merkez Bankalarının Yapısı ve Federal Reserve Sistemi
.
Mevduat Yaratılması ve Para Arzı Süreci
.
Para Arzını Belirleyen Faktörler
.
Para Politikasının Araçları
.
Uluslararası Finansal Sistem
.
Para Politikası Stratejisi: Uluslararası Deneyim
.
Para Talebi
.
Keynesyen Analiz ve ISLM Modeli
.
Para Politikasının Aktarma Mekanizmaları: Kanıtlar
.
Para ve Enflasyon
.
Rasyonel Bekleyişler Teorisi ve Etkin Sermaye Piyasaları