Troya Müzesi / Ulusal Mimari Proje Yarışması Kolektif  - Kitap

Troya Müzesi / Ulusal Mimari Proje Yarışması

1. Baskı, 
Ocak 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
24x32
Sayfa:
72
Barkod:
9786050104073
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Çanakkale, Merkez ilçe, Tevfikiye Köyü yakınlarında bulunan Troya Antik Kenti, Homeros'un İ.I. 8. yüzyıla ait ünlü İlyada ve Odysseia Destanı'na konu olan önemli bir yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir. Avrupa ile Asya arasındaki başlıca ticaret yollarından bir üzerinde yeralan ticaret zenginlik ve savaş kenti olarak ilgi çeken Troya ilk olarak 1863 ve 1865 yıllarında Frank Calvert'çe kazılmıştır. 1871 yılında, Henrıch Schliemann'ca ilk izinli (ferman) kazıya başlanmış ve bu çalışmalar aralıklarla 1890 yılına dek sürmüştür. Troya, 1893-94 yıllarında Wilhelm Dörphelp; 1932-38 yıllarında Carl W. Blegen'ce kazılmıştır. 1988'den 2005 yılına dek Tübingen Üniversitesi Öğretim Üyesi Manfred O. Korfmann Troya'da kazı çalışmaları gerçekleştirmiştir.
Günümüzde Tübingen Üniversitesi adına Prof. Dr. Ernst Pernicka başkanlığında kazı çalışmaları sürdürülmektedir. bugüne dek gerçekleştirilen kazılarla Troya'da dokuz yapı katı bulunduğu ve bu yapı katlarının yanı sıra otuza yakın yerleşmenin varlığı saptanmıştır. Korfmann'ın çalışmaları sonucunda ,Troya'nın savunmalı bir aşağı kenti ile büyük bir ticaret merkezi olduğu kanıtlanmıştır. (Aslan,2010) Troya ören yeri ilk olarak 1968 yılında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anırlar Yüksek Kurulunun kararıyla koruma altına alınmış, 1996 yılında "Tarih-i Milli Oark" ilan edilmiş ve 1999 yılında dünya kültür tarihindeki öneminin somut bir göstergesi olarak UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve yaklaşık 5000 yıllık geçmişi olan Troya Ören Yeri'nden çıkarılan arkeolojik eserlerin korunmasına ve sergilenmesine yönelik Çanakkale'nin Tevfikiye Köyü'nde yapılacak Troya Müzesi için mimari proje elde edilmesi amaçlanmaktadır. Troya Müzesi'nin, Troya'nın tarihsel, arkeolojik ve kültürel değerlerinin gezginlere daha kapsamlı olarak anlatılmasına hizmet edeceği düşünülmektedir. Güncel yıllık istatistiklere göre, Troya Ören Yeri'ni gezen yaklaşık 600.000 yerli ve yabancı gezgin, alanı iki saat gibi kısa süreli turlar ile görebilmektedir. Yapılması planlanan Troya Müzesi'nde yer alacak interaktif sergileme ve sunulacak diğer hizmetlerle gezme süresinin uzatılması ve böylece Çanakkale'nin sosyal ve ekonomik değerlerinin arttırılması ve Çanakkale'de bir çekim noktası durumuna gelmesi amaçlanmaktadır.