Biyogüvenlik Hukuku Mehmet Nafi Artemel  - Kitap

Biyogüvenlik Hukuku

1. Baskı, 
Ekim 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
469
Barkod:
9786054847693
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
785,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Biyogüvenlik hukuku, insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına dair esasları belirlerken, asrımızın en önemli buluşlarından biri olan genetik yapısı değiştirilmiş organizmalara ilişkin bilimsel, teknolojik ve ticarî faaliyetleri de düzenler. Uluslararası sözleşmeler ve Avrupa Birliği mevzuatı dikkate alınarak hazırlanmış ülkemizdeki ilk kapsamlı düzenleme olarak, Biyogüvenlik Kanunu ve ilgili Yönetmelikleri 26 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Genetik yapısı değiştirilmiş organizmaların (GDO), gıda, yem, ilaç, aşı ve çeşitli sınai mamulleri olarak kullanımı sadece insan, toplum ve hatta doğal yaşamı etkilemekle kalmamış, aynı zamanda ticaret ve ekonomide yeni alanlar açmıştır. Pek çok konuda insanlığa yararlı olmasına karşın uzun vadeli etkileri bilinmeyen bu ürün ve türevlerinin ticarî kullanımı, bir yandan ekonomi ve teknolojide ilerlemeye neden olurken öte yandan büyük kâr vaat eden yönleriyle bu alanı, uluslararası girişimcilerin ve tekelleşmiş şirketlerin ilgisini çeken bir cazibe merkezine dönüştürmüştür. GDO'ların bu özel nitelikleri göz önünde bulundurularak gerek Avrupa Birliği'nde gerekse ülkemizde yapılan yasal düzenlemeler ışığında bu ürünlerin ticarî amaçla üretimi, ihracat ve ithalatı, nakliyesi, depolanması, etiketlenmesi gibi faaliyetlerde uygulanması gereken şartlar ile izlenecek usul ve yöntemler, bu çalışmanın konusunu teşkil etmektedir.
Kitapta ayrıca, bu alandaki düzenlemeleri yürütme ve denetleme görevini üstlenen mekanizmanın yapısı incelenmiş ve gerek araştırma geliştirme gerekse piyasaya sürme faaliyetlerinde uygulanacak süreç ve yöntemler, başvuru türüne göre sınıflandırılarak Avrupa Birliği'ndeki ilgili düzenlemelerle karşılaştırılmıştır. Bu bağlamda, uygulamadaki farklılıkların net olarak görülmesi amacıyla ve belli konulara dair doğrudan bilgiye erişmek isteyen ilgililere yardımcı olmak amacıyla, bunların her bir başvuru türü için, gerektiğinde tekrar edilerek, ayrı ayrı ve varsa, ortak koşullar belirtilmek suretiyle açıklanması hedeflenmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Biyogüvenlik Hukukunun Gelişimi
.
Türk Biyogüvenlik Hukukunun Oluşumu ve Uluslararası Biyogüvenlik ve Ticaret Anlaşmalarına Uyumu
.
Araştırma, Geliştirme ve Kapalı Alanda Kullanım Faaliyetleri
.
Deneysel Amaçlı Serbest Bırakma Faaliyetleri
.
Gıda, Yem Ve Diğer Sınai Amaçlı Kullanım ve Piyasaya Sürme Faaliyetleri
.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Tagem
.
Biyogüvenlik Kurulu
.
Komiteler ve Uzmanlar Listesi