Her Yönüyle Dış Ticaret Öğr. Gör. Salih Kaya  - Kitap

Her Yönüyle Dış Ticaret

1. Baskı, 
Ocak 2007
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
292
Barkod:
9799759127038
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Önsöz'den Dış Ticaret İşlemleri Uygulamaları üzerindeki çalışmalarım, bankalardaki uzun deneyimlerim, uluslararası projelerdeki yönetici ve eğiticiliğim ile birlikte Üniversitede halen vermekte olduğum derslerin neticesi ve kaynakçası (süreç anlamında) olarak bu kitap şeklinde devam etmektedir.
Günümüzde, Dış Ticaretin İşlemlerinin uygulama alanı olan Uluslararası Bankacılık işlemleri uluslararası bankaların yanı sıra uluslararası finans kuruluşlarının da yoğunlukla yer aldığı ve ulusal ekonomileri büyük oranda etkileyerek belirlediği bir boyut kazanmıştır.
Zaman içerisinde, dış ticaret şirketleri, bankaların rolü ve önemini daha iyi anlayabilmek için; İthalat ve İhracat mevzuatı ile birlikte Gümrük idarelerinin ve gümrük işlemlerinin de önemli bir rol oynadığı dış ticaretteki gelişmeleri anlamak bu boyuta derinlik kazandıracaktır.
Bu gelişmelere paralel olarak, elektronik iletişimin yaygınlaşması ve internet kullanımının ulaştığı seviye diğer unsurların da devreye girmesi ile birlikte dış ticaret ve uluslararası bankacılık birbirlerini destekleyerek bugünkü seviyesine ulaştırmıştır.
Son dönemlerde, Türkiye'de yaşananmakta olan sıcak para hareketleri de bu gelişmenin bir sonucu olarak görülmelidir.
Bu yeni aşamayı, Bankaların kredi tekliflerini değerlendirme aşamasında dikkate almak durumunda oldukları (olacakları) kurallara temel oluşturan BASEL II kriterlerini ve dış ticaretin (documentary credits) regülâsyonunu, +eUCP bağlamında değerlendirmek gereği ortaya çıkmıştır. Dış ticaret işlemleri ve bu işlemlere aracılık hizmetleri sunan yerel bankalar da uluslararası bankacılık hizmetleri sunmaya zorlanmaktadır.
Bu anlamda, dış ticaret operasyonel olarak uluslararası bankacılıkla birlikte düşünülmekte ve değerlendirilmektedir.
Milletlerarası Ticaret Odası (MTO) yayınları ICC ve UCP dış ticaret işlemleri ile birlikte düşünülmekte ve uygulanmaktadır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İthalat, İhracat ve Kambiyo İşlemleri
.
Akreditif ve Dış Ticaretin Finansmanı
.
Basel II
.
Gümrük İşlemleri ve Uygulaması
.
Kambiyo Denetimi
.
Uluslararası Bankacılık İşlemleri ve ICP – UCP 500 İlişkisi
.
ICC – 500 ve Eucp