Veritabanı Tasarımı: İlişkisel Veri Modeli ve Uygulamaları Dr. Ali Nizam  - Kitap

Veritabanı Tasarımı: İlişkisel Veri Modeli ve Uygulamaları

1. Baskı, 
Şubat 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
316
Barkod:
9786054220281
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
410,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği uygulamalarında veritabanı tasarımı ve dolayısıyla da veri modelleri önemli bir yere sahiptir. Hemen her tür problem var olan veri modellerine dayanılarak çözümlenebilir; veritabanı ilişkisel veri modeli de bunlardan birisidir. Bu kitapta veritabanı tasarımında önemli bir yere sahip olan "ilişkisel veri modeli" ele alınmıştır. İlişkisel veritabanı, hemen hemen her kurumsal otomasyon projesinde kullanılan temel bir bileşendir. Dolayısıyla veritabanı geliştirmek/tasarlamak için herşeyden önce ilişkisel veri modeli öğrenilmelidir.
Veritabanı, en temel tanımıyla, verinin organize bir şekilde saklandığı, veriler arasında ilişkiler ve kuralların tanımlanabildiği, verinin kolayca güncellenebildiği veri saklama ortamıdır. Veritabanı yönetim sistemlerini de bu ortamı yöneten yazılım olarak tanımlanabilir. Günümüzde, yaygın kullanılan veritabanı çözümü, kuşkusuz ilişkisel veritabanıdır. Örneğin ORACLE, dB2, SQL Sunucu ve MySQL veritabanı yönetim sistemleri de ilişkisel veri modeline dayanmaktadır. Kitapta konular önce kısaca teorik olarak açıklanmış ve ardından pratik uygulama örnekleri verilmiştir.
Her yazılım projesinde tasarımcının karşısına çıkacak olan güvenlik, iş akışı, benzer nesnelerinin ve hiyerarşik yapıların modellenmesi gibi konular yalın bir dille ele alınmıştır. Ayrıca standart veri modelleri önerilmiştir. Böylesi bir kitap hem her yazılım tasarımcısı için; hem de üniversitelerimizde verilen "veritabanı yönetim sistemleri" dersleri için önemli bir kaynak kitap niteliğindedir.