Bireysel Başvuru Seçme Kararlar 2019 (2 Cilt) Komisyon  - Kitap

Bireysel Başvuru Seçme Kararlar 2019

(2 Cilt)

1. Baskı, 
Eylül 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
1732
Barkod:
9786052378465
Kapak Türü:
Ciltli
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu kitapta Anayasa Mahkemesi Bölümleri ve Genel Kurulu tarafından bireysel başvuru kapsamında 2019 yılında verilen bazı kararlar yer almaktadır. Kitapta bireysel başvuruların esası hakkında verilen kararlar yanında ilkesel anlamda önemli görülen kabul edilemezlik kararlan da bulunmaktadır. Başvuruların esasının incelendiği kararlar seçilirken ihlal kararları esas alınarak bir çalışma yapılmış olmakla birlikte kabul edilebilir nitelikte olan ancak hak ihlali bulunmadığı sonucuna ulaşılan bazı kararlar da kitap da yer bulmuştur.
Kitapta yer verilen kararların seçiminde; söz konusu kararların içtihadın gelişimi açısından taşıdığı önem ve benzer nitelikteki konularda emsal teşkil edebilecek olması ile kamuoyu tarafından yakından takip edilmesi gibi hususlar gözetilmiş.
Bireysel başvuru kararlarında, bir kararın içerisinde birden fazla hakka ilişkin şikâyetlerin değerlendirilmesi söz konusu olabilmektedir (aynı karar içinde adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü vb. haklara ilişkin incelemeler söz konusu olabilir). Bu çerçevede kararın, altında sınırlandırılacağı temel hak başlığı seçilirken o kararda tartışılan temel mesele üzerine odaklanılmış ve karar sadece bir temel hakla ilgili başlık altında sunulmuş.
Kitabın içindekiler bölümünde, kararın neden o hak başlığı altında verildiğinin daha iyi anlaşılabilmesi ve karar hakkında genel bir fikir edinilebilmesi açısından kısa özetlere yer verilmiş.
(Sunuştan)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Yaşam Hakkına İlişkin Kararlar
.
Maddi ve Manevi Varlığın Korunması Hakkına İlişkin Kararlar
.
İşkence ve Kötü Muamele Yasağına İlişkin Kararlar
.
Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkına İlişkin Kararlar
.
Haberleşme Hürriyetine İlişkin Kararlar
.
Din Özgürlüğüne İlişkin Kararlar
.
İfade ve Basın Özgürlüğüne İlişkin Kararlar
.
Mülkiyet Hakkına İlişkin Kararlar
.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkına İlişkin Kararlar
.
Adil Yargılanma Hakkına İlişkin Kararlar