Finansal İstikrada Para Politikalarının Rolü Dr. Başak Tanınmış Yücememiş  - Kitap

Finansal İstikrada Para Politikalarının Rolü

1. Baskı, 
Ocak 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
142
Barkod:
9786055500214
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Para politikasının belirleyicisi ve uygulayıcısı olan merkez bankaları, fiyat istikrarında olduğu kadar aktarım mekanizmasının etkin işleyişinde büyük rol oynayan finans sektöründe istikrarın sağlanmasında da önemli sorumluluklar yüklenmektedir. Bu nedenle merkez bankalarınca fiyat istikrarı hedefinin yanı sıra artık finansal istikrara ilişkin hedefler de öne çıkmaktadır. Bazı iktisatçılara göre enflasyon finansal istikrarsızlığın temel nedeni olarak görülürken, bazı iktisatçılara göre ise fiyat istikrarı finansal istikrarın sağlanması için gerekli, ancak yeterli bir koşul olarak görülmemektedir.
Para politikaları ile ulaşılabilecek fiyat istikrarı finansal istikrarın sağlanmasında bir çelişki mi, yoksa beklenenden daha olumlu bir etki mi yaratmaktadır? Makro ekonomik yapıdan da fazlasıyla etkilenen finansal istikrarın merkez bankalarınca uygulanan değişik para politikası stratejileri altında izlediği seyir karşılaşılabilecek risklerin öngörülebilmesi amacıyla oldukça önemlidir. Son yıllarda Türkiye’de uygulanan para politikalarında da fiyat istikrarı hedefinin finansal istikrardan ayrı düşünülemeyeceği, fiyat istikrarından taviz vermeden finansal istikrarın da gözetilmesi gerektiği görüşü öne çıkmaya başlamıştır.
Çünkü istikrarsız bir finansal sistem hem reel sektörü hem de finansal kesimi olumsuz yönde etkilerken, aynı zamanda da para politikasının etkin işleyişini engellemektedir. Bu nedenle kitapta günümüz ekonomisinde öne çıkan finansal istikrar kavramı merkez bankası para politikası uygulamaları dikkate alınarak incelenmeye çalışılmıştır.