Önleme ve Adli Amaçlı İletişimin Denetlenmesi Mehmet Tamöz, Hüseyin Kocabey  - Kitap

Önleme ve Adli Amaçlı İletişimin Denetlenmesi

1. Baskı, 
Aralık 2009
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
456
Barkod:
9786055929305
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen iletişimin denetlenmesinde her türlü haberleşmenin dinlenmesi gizli soruşturmacı görevlendirme ve teknik araçla izlenmesi gibi koruma tedbirlerinin yeni şekli ile uygulanmasına başlanmıştır.
Bilim ve teknolojide yaşanan hızlı gelişmelerin sonucu olarak adli soruşturmalarda çağdaş ceza muhakemesinde delilden sanığa ulaşma ilkesinin gereği olarak hayatımıza giren bu uygulamalarda, bir yandan suç ve suçlu ile etkin mücadele yapılmasına çalışılırken diğer yandan da evrensel hukuk ve iç mevzuatımızda teminat altına alınan ve en temel insan haklarından olan haberleşme özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğinin korunması açısından hassas bir denge bulunmaktadır.
Soruşturmaların etkin, hızlı ve verimli yapılması her ne kadar zorunluluk ise de; bu işlemler sırasında bireylerin hak ve özgürlüklerinin, özel hayatlarının koruma altına alınması gerekmektedir, bu müdahalenin uluslararası ve ulusal mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Kamu otoritesi, bu hassas dengeyi hem mevzuatta hem de uygulamada sağlamak zorundadır. Bu dengenin sağlanması yasaların en doğru şekilde uygulanması ve sahip olduğu kamu gücünü suistimal ederek bireylerin sahip olduğu temel haklara haksız yere müdahale edenlerin de en etkin şekilde cezalandırılmasını gerektirmektedir.
Bu ilkeler ışığında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızda, uygulamada dengenin en doğru şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla Teknik Büro oluşturulmuştur.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Önleme Amaçlı Dinleme
.
Gizli Soruşturmacı Görevlendirmeye İlişkin Koşullar, Görevlendirilecek Kişilerin Niteliği
.
İletişimin Dinlenmesi Sonucu Elde Edilen Bilgilerin Delil Olma Niteliği
.
Tesadüfen Elde Edilen Deliller
.
Ses Kayıt Çözüm Tutanaklarının Düzenlenmesi ve Veri Taşıyıcısına Kopyalanması
.
İletişimin Denetlenmesi Sonucu Elde Edilen Verilerin İmhası
.
Müşteki ve Mağdurun İletişiminin Denetlenmesi
.
Adli Amaçlı Dinleme Kayda Alma ve Sinyal Bilgilerinin Değerlendirilmesi
.
Teknik Araçlarla İzlemeye İlişkin Koşullar ve Uyulması Gereken Kurallar