Tapu Sicili ve Tapu Sicilinin Tutulmasında Devletin Sorumluluğu M. Altuğ İmamoğlu  - Kitap

Tapu Sicili ve Tapu Sicilinin Tutulmasında Devletin Sorumluluğu

1. Baskı, 
Nisan 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
670
Barkod:
9786054378180
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
4721 sayılı Medeni Kanunun 1007 nci maddesi Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder. Devletin sorumluluğuna ilişkin davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülür hükmündedir.
Bugünkü hukuk sistemi içinde Devlet tapu sicilinin tutulmasını yetkili kurumları eli ile üzerine almış ve tapu sicilinin tutulmasından dolayı da sorumluluğu üstlenmiştir. Madde metninden de anlaşılacağı üzere sorumluluk tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararları kapsamaktadır. Ancak Devlet kendini, tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlara karşı sorumlu tutarken bu zarara, kusuru nedeniyle sebep olan görevlilere de zararı rücu etme hakkını elinde tutmuştur.
Tapu sicilinin tutulması Devlet in tamamen idari usullerle yürüttüğü bir kamu hizmetidir. Bunun için de tapu sicili, kanun koyucunun özel ayni hak ilişkilerinin hizmetine sunduğu bir kamu hukuku kurumu niteliğini taşır. Kanun koyucu, söz konusu hizmeti objektif kurallara bağlayarak, hem üçüncü kişiler hem de hak sahipleri yönünden tapu siciline duyulması gereken güveni sağlamayı amaçlamıştır.
Devlet tapu sicilini yetkili kurumları eliyle tutmaktadır. Bu yetkili kurum ise sistemimizde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüdür. Bu görev Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ne 3045 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile verilmiştir.