Psikolojik Sosyal ve Bedensel Açıdan Yaşlılık Kurtman Ersanlı  - Kitap

Psikolojik Sosyal ve Bedensel Açıdan Yaşlılık

1. Baskı, 
Kasım 2008
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
298
Barkod:
9786055885274
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Yaşlılık ya da yaşlanma, canlı olmanın, büyümenin, gelişmenin kısaca yaşamış olmanın sonucudur. Büyümek ve gelişmek kadar doğal, doğmak ve ölmek kadar gerçektir. Gençliğini geride bırakmış ve yaşlanmış bir birey olarak hayatın son döneminin anlamını yakalamak ve o anlam üzerinden kendini ölüme hazırlamak her zaman kolay olmamaktadır.
Belki bu zorluk nedeniyle, yaşlılık ya da yaşlanma süreci genellikle olumsuz atıflarla yüklü bir dönem olarak anıla gelmiştir. Bu nedenle olsa gerek, yaşlılığın kendine özgü psikolojik işleyişi, edebiyat ve sanat alanları dışında görmezden gelinmiş; yaşlılığın kendi içindeki anlamını yakalayamamak yüzünden yaşlılık yüzyılımızın son çeyreğine kadar yaygın biçimde "istenmeyen bir durum" olarak anlaşılmıştır. Aslında, savaşların, katliamların ve dünyanın bugün geldiği noktada evreni kuşatan ve giderek derinleşen doğal afetlerin ve hızla yayılan kalp-damar, AİDS, kanser türü iyileştirilmesi güç hastalıkların çok sayıda genç insanı toplu ölümlere sürüklediği göz Önüne alındığında, yaşlanan kişilerin oldukça "şanslı" bireyler olduklarını söylemek mümkündür. Bu bağlamda, "yaşlanma şansına" sahip olan bireylerin bu şanslarını iyi değerlendirmesinin yolunun, yaşlılık konusunda toplumun tüm kesimlerine yüksek bir bilinçliliğin yayılması ve yaşlılarla ilgili "toplumsal zihni" işgal eden çeşitli önyargılardan toplumun arınması ile mümkün olabileceğini iddia etmekle mümkündür.
Bu kitap, önemli oranda bu kaygılarla yazıldı. Yaşlıların ve yaşlılık sürecinin okuyucuya etraflıca tanıtılması; yaşlılığa, özellikle gençlerin verdiği anlamları yeniden gözden geçirmelerinin sağlanması ve yaslılara hizmet vermeye yönelen çeşitli meslek gruplarının bu hizmeti sürdürürken yaşlıların biyolojik/fiziksel, sosyal/kültürel ve psikolojik dünyalarına dair farkındalıklarının artırılması bu kitabın temel amacı oldu. Yaşlılarla ilgili ülkemizde yapılan çalışmaların yeni ve oldukça dağınık durumda olması, konuyla ilgilenen okuyucuların ellerinde derli toplu bir "başvuru kaynağının" az olması çalışmaya yönelmemizi etkileyen diğer neden olarak bu kitabın yazılmasında bizleri motive etti. Tüm bu motivasyonel durumlara rağmen, bazı eksikliği içinde bulundurulması kaçınılmaz olan bu kitabın, yine de en azından yaşlılığa derli toplu bir bakış getireceğini ummak, konuya ilgiyi derinleştirmesini ve yeni çalışmaları tetiklemesini beklemek yazarlar için ortak temennidir.
(Tanıtım Yazısından)