Birleşik Krallık'ta CCTV, Türkiye'de MOBESE Caddelerde Güvenlik Nöbetindeki Kameralar Selim Çapar  - Kitap
Birleşik Krallık'ta CCTV, Türkiye'de MOBESE

Caddelerde Güvenlik Nöbetindeki Kameralar

1. Baskı, 
Şubat 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
104
Barkod:
9786055593391
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
243,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Gelişen teknoloji ile birlikte son dönemlerde suç ve suçluların izlenmesi amacıyla yerleşim yerlerinde cadde, sokak ve meydanların kameralar ile gözetlenmesi uygulamaları yaygınlık kazanmaktadır.
Artan suç oranları karşısında Birleşik Krallık'ta 20. yüzyılın son on yılında, "yüzyılın suçu önleme girişimi" olarak CCTV (Kapalı Devre Televizyon) uygulamalarında hızlı bir yaygınlaşma süreci yaşanmıştır. Türkiye'de MOBESE (Kent Güvenlik ve Bilgi Sistemi) adı altındaki projelerin yaygınlaşma süreci ise 21. yüzyılın ilk on yılına denk gelmiştir. Ancak kameralı gözetleme, insanların bir yandan kendilerini güvende hissetmesini sağlarken, diğer yandan temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesinden kaygılanmalarına yol açmaktadır.
Bu çalışmada, öncelikle değerlendirme araştırması bağlamında Birleşik Krallık'tan bir CCTV projesi örnekolay olarak ele alınmaktadır.
Bu esnada Birleşik Krallık CCTV uygulamaları ve bu uygulamalarla ilgili literatür de gözden geçirilmektedir. Daha sonra kameralı gözetleme de, Birleşik Krallık ve Türkiye uygulamalarının ana hatları ile bir karşılaştırması yapılmaktadır.