Osmanlı Devleti'nde Yabancı Sermaye 1854–1914 V. Necla Geyikdağı  - Kitap

Osmanlı Devleti'nde Yabancı Sermaye

1854–1914

1. Baskı, 
Aralık 2008
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
247
Barkod:
9789757638353
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
22,22
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bir Hasta Adamın ve Bir Hastalığın Hikâyesi...
Osmanlı Devleti, yabancı bir kaynaktan ilk resmi borcu 4 Ağustos 1854'te aldı. Bu, Osmanlı egemenliği altındaki topraklarda sömürüyü uzun zaman önce olağanlaştırmış kapitülasyonlar ve onları geliştiren anlaşmalar bir yana bırakılırsa, devletin yabancı sermayeyle girdiği ilk ilişki olmuştu. Bu borçlanmayı başka borçlanmalar ve Avrupa sermayesinin imparatorluk topraklarında giderek yoğunlaşan etkinliği izledi.
Necla Geyikdağı, Osmanlının kapitalizmin ilk küreselleşme sürecine nasıl dahil edildiğini, bu sürece ilişkin istatistiklerin yanı sıra, yerel ekonominin tarihsel yapısına ve devlet adamları ve aydınların iktisadi zihniyetine değinerek anlatıyor.
"Dr. Necla Geyikdağı'nın kitabı büyük bir boşluğu dolduran bir çalışmadır... Çalışmanın temelini oluşturan Osmanlı İmparatorluğu'ndaki doğrudan yabancı sermaye yatırımları, ilk kez bu kadar ayrıntılı olarak irdelenip incelenmektedir. Ekonomik analizlerin siyasi olaylardan soyutlanmadan yapılmış olması da diğer olumlu bir husustur. Osmanlı devlet politikalarının yaratmış olduğu siyasi risk ustalıkla ele alınmaktadır."
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Osmanlı Ekonomisinin Tarihsel Yapısı
.
Yabancı Sermaye: Borçlanma
.
Yabancı Sermaye: Doğrudan Yatırımlar
.
Doğrudan Yatırımların Yöneldiği Alanlar
.
Yabancı Sermaye Politikası ve Siyasi Risk