TAKVİYE EDİCİ GIDA KAVRAMI, SORUNLAR, KAMU DÜZENİ AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA VE İLGİLİ MEVZUAT
 
I. TAKVİYE EDİCİ GIDANIN GELİŞİMİ VE TANIMI 
 
26
A. Takviye Edici Gıdanın Gelişimi 
 
26
B. Takviye Edici Gıdanın Tanımlanması 
 
28
1. Ulusal Mevzuatta Tanımı 
 
29
2. Avrupa Birliği’nde Yapılan Tanım 
 
30
3. Amerika Birleşik Devletleri Mevzuatındaki Tanımı 
 
32
II. TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA 
 
33
A. Uluslararası Belgelerde Gıda Hakkı 
 
33
B. Ulusal Düzenleme Açısından Gıda Hakkı 
 
38
III. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN BAZI ÜRÜNLERDEN FARKI 
 
39
A. Beşerî Tıbbi Ürün (İlaç) 
 
39
B. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün 
 
44
C. Özel Tıbbî Amaçlı Diyet Gıda 
 
47
D. Bitkisel İlaç / Bitkisel Tıbbi Ürün 
 
49
IV. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN ÜRETİMİ VE SINIFLANDIRILMASI 
 
50
A. Takviye Edici Gıdaların Üretimi 
 
50
B. Takviye Edici Gıdaların Sınıflandırılması 
 
50
3. Bitkisel Takviyeler 
 
54
V. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN KULLANIM AMAÇLARI VE PİYASASI 
 
56
A. Takviye Edici Gıdaların Kullanım Amacı 
 
56
B. Takviye Edici Gıda Piyasası 
 
58
VI. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR 
 
60
A. Ürün Kaynaklı Sorunlar 
 
60
B. Düzenleme ve Yetkili Merci Sorunu 
 
64
VII. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDAKİ DÜZENLEMELER 
 
73
a. 560 sayılı KHK (Mülga) 
 
77
b. 5179 sayılı Kanun (Mülga) 
 
78
a. Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik 
 
85
b. Takviye Edicı ̇Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya
 
Arzına İlişkin Yönetmelik 
 
86
c. Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik 
 
87
d. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
 
e. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
 
f. Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı
 
4. Tebliğ ve Talimatlar 
 
92
a. Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği 
 
93
b. Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı 
 
93
B. Avrupa Birliği Mevzuatı 
 
94
VIII. İDARE HUKUKU AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA 
 
97
A. Kamu Düzeni Açısından Takviye Edici Gıda 
 
98
1. Kamu Düzeni Kavramı ve Genel Sağlık Unsuru 
 
98
2. Genel Sağlık ve Takviye Edici Gıdalar 
 
105
B. Kolluk Açısından Takviye Edici Gıdalar 
 
106
b. Genel ve Özel İdari Kolluk 
 
110
c. Özel İdari Kolluk Olarak Gıda Kolluğu 
 
112
a. Genel İdari Kolluk Makamları 
 
117
b. Özel İdari Kolluk Makamları 
 
117
c. Kolluk Makamlarının Münasebetleri 
 
118
d. Kolluk Yetkisinin Özel Hukuk Kişilerine Devri 
 
120
3. Kolluk İşlem ve Eylemleri 
 
124
a. Düzenleyici İşlemler 
 
126
C. Kolluğun Kamu Hizmetinden Farkı Ve Yansımaları 
 
130
1. Genel Olarak Kolluk ve Kamu Hizmeti Farkı 
 
130
2. Genel Sağlık Unsuru ile Sağlık Kamu Hizmeti Farkı 
 
134
AVRUPA BİRLİĞİ VE ALMANYA’DA TAKVİYE EDİCİ GIDA PİYASASININ DÜZENLENMESİ VE DENETLENMESİ
 
I. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA AVRUPA BİRLİĞİ DÜZEYİNDE
 
1. Sağlığın Yüksek Düzeyde Korunması Amacı 
 
143
2. İç Pazarın Oluşturulması ve Kamu Sağlığı 
 
145
B. Avrupa Gıda Düzenlemeleri 
 
155
1. Yeşil Kitap (Grünbuch) 
 
158
2. Gıda Güvenliğine İlişkin Beyaz Kitap 
 
160
3. 178/2002/EC sayılı AB Tüzüğü 
 
163
4. 2002/46/EC sayılı AB Direktifi 
 
169
5. 1169/2011/EC sayılı Gıda Bilgi Tüzüğü 
 
173
6. 2015/2283 (EU) sayılı Yeni Gıdalar Hakkında Tüzük 
 
179
7. 2017/625 (EU) sayılı Kontrol Tüzüğü 
 
181
C. Avrupa Gıda Güvenliği İlkeleri 
 
187
1. Risk Analizi İlkesi (Risikoanalyse) 
 
189
2. İhtiyatlılık İlkesi (Vorsorgeprinzip) 
 
192
3. Şeffaflık İlkesi (Grundsätze der Transparenz) 
 
197
4. İzlenebilirlik (Rückverfolgbarkeit) 
 
199
D. Avrupa Gıda Güvenliği Otoriteleri 
 
200
1. Avrupa Komisyonu (European Commission/ EC) 
 
200
2. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (European Food Safety Authority/
 
Europäische Behörde für Lebensmittelsicherheit/ EFSA) 
 
203
E. Gıda ve Yem Hızlı Alarm/Uyarı Sistemi (Rapid Alert System for Food
 
II. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA ALMANYA’NIN DÜZENLEME VE
 
A. Ulusal Yasal Düzenlemeler 
 
217
1. Gıda Maddeleri, Emtia ve Yem Kanunu (Lebensmittel–
 
Bedarfsgegenstände– und Futtermittelgesetzbuch/ LFGB) 
 
218
2. Gıda Takviyeleri Yönetmeliği (Verordnung über
 
Nahrungsergänzungsmittel/ NemV) 
 
226
B. İdari Denetime Yetkili Organlar 
 
234
1. Alman Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı 
 
237
2. Federal Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Ofisi 
 
240
3. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü/ Bundesinstitut für
 
Risikobewertung (BfR) 
 
248
4. Tüketicinin Korunmasına İlişkin Eyaletler Çalışma Grubu 
 
254
5. Gıda Çalışma Grupları 
 
256
C. Almanya’da Ürünlerin Sınıflandırılması 
 
258
TÜRKİYE’DE TAKVİYE EDİCİ GIDA FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ, ONAY USULÜ VE İDARİ DENETİM
 
I. TAKVİYE EDİCİ GIDA FAALİYETİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE ONAY USULÜ 
 
263
B. Onayın Hukuki Niteliği 
 
266
C. Takviye Edici Gıda Onayı 
 
271
II. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA YETKİLİ MERCİLER 
 
289
1. Tarım ve Orman Bakanlığı 
 
290
a. Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Teşkilatı 
 
292
i. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü 
 
293
ii. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 
 
294
b. Tarım ve Orman Bakanlığı Taşra Teşkilatı 
 
295
i. Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri 
 
296
ii. Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü
 
iii. Bakanlık İl Müdürlükleri 
 
298
c. Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu 
 
301
d. Takviye Edici Gıda Komisyonu 
 
302
a. Ulusal Beslenme Konseyi 
 
307
b. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 
 
308
B. Mahalli İdare Birimi Olarak Belediyeler 
 
309
III. GIDA GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN İDARİ DENETİMİ
 
2. Gıda Güvenliği İlkelerinin Sağlanması 
 
317
3. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Yetki ve Sorumlulukları 
 
325
4. Kontrol Yetkisinin Kısmen/Tamamen Devri 
 
327
6. Resmi Kontrollerde Laboratuvarlar 
 
334
7. İhracat ve İthalatta Resmi Kontroller 
 
339
3. Toplatma Yaptırımı 
 
350
4. El Koyma Yaptırımı 
 
352
5. Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi Yaptırımı 
 
352
6. Faaliyeti Durdurma 
 
355
7. Onayın Geçici Olarak Askıya Alınması, İptali ve Kayıt İşleminin
 
8. İmha Etme/ Ettirme 
 
356
9. İdari Yaptırım Kararlarına İtiraz 
 
356
a. İdari Başvuru Yolu 
 
358
b. Yargısal Denetim Yolu 
 
361
SONUÇ VE DEĞERLENDİRMELER 
 
365