İşletme Bilgisi ve Yönetimi E–Ticaret ¦ Lojistik ¦ İşletme Performansı Prof. Dr. Orhan Çağlayan  - Kitap

İşletme Bilgisi ve Yönetimi

E–Ticaret ¦ Lojistik ¦ İşletme Performansı

7. Baskı, 
Haziran 2024
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
388
Barkod:
9789750293511
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Kitabın Fiyatı:
295,00
İndirimli (%15):
250,75
24 saat içerisinde temin edilir.
Diğer Baskılar
6. baskı
Ekim 2023
290,00
145,00 (%50)
5. baskı
Nisan 2022
280,00
45,00 (%84)
Kitabın Açıklaması
Kitap, gördüğü ilgi sonucunda yeni gelişmelere göre güncellenmiş ve genişletilmiş 7. Baskısını yapmıştır.
Kitap, içerik bakımından iktisadi idari bilimler ile sosyal ve beşeri bilimler programlarındaki işletme bilimi veya genel işletme dersi ile iletişim veya mühendislik fakültelerinin işletme yönetimi derslerinin genel kabul görmüş lisans ders içeriklerine uygun olarak hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra İKMEP müfredatı da göz önünde bulundurularak, ön lisans programlarının beklentilerini de karşılayacak bir eser ortaya konmuştur.
İşletmeciliğin dinamizminin yansıması olarak kitapta lojistik bir işletme işlevi olarak ele alınmış, üretim, stok ve üretim sonrası süreci de kapsayacak şekilde, para, ürün ve bilgi akışının yönetilmesi ile ilgili tüm faaliyetleri kapsayan uygulamaları paylaşılmıştır. Stratejik planlamanın öneminin günden güne artması, artık kamu /özel tüm kuruluşlarda stratejik planlamanın uygulamaya başlanması nedeniyle, kitapta stratejik planlama ele alınmıştır. Ayrıca örgüt performansı konusunda yapılan çalışmaların artışı dikkate alınarak, performans konusuna yer verilmiştir. İşletme performansı konusunda yazar tarafından geliştirilmiş, güncellenmiş ve araştırmacıları tarafından sahada sınanmış, test edilmiş işletme performansı ölçeği araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.
Bologna süreci dikkate alınarak hazırlanan kitapta; iş piyasası temsilcileri, çalışanlar, öğrenciler ve diğer ilgililer, temel konuları uygun bir diziliş ve açıklıkta bulabileceklerdir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İşletmecilikte Temel Kavramlar
.
İşletmecilik ve Girişimcilik
.
İşletmenin Çevresi ve Amaçları
.
İşletmelerin Kuruluş Süreci
.
İş Planı
.
Kapasite Planlama ve Büyüme
.
İşletme Birleşmeleri
.
İşletmelerin Türleri ve KOBİ'ler
.
Yönetim İşlevi
.
Üretim İşlevi
.
Pazarlama İşlevi, E–Ticaret ve Tüketici Hakları
.
Muhasebe ve Finansman İşlevi
.
Lojistik, Halkla İlişkiler, Ar–Ge İşlevi
.
İşletme Performansı ve Stratejik Planlama
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
5
Şekiller ve Tablolar Listesi 
17
Giriş 
19
Birinci Bölüm
İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE İŞLETME BİLİMİNİN KAPSAMI
A. İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE ESASLARI 
23
1. İşletmeciliğin Tarihsel Gelişimi 
23
2. İşletmeciliğin Esasları 
29
B. İŞLETME BİLİMİNİN KONUSU VE KAPSAMI 
30
1. İşletme Biliminin Konusu ve Kapsamı 
30
2. İşletme Biliminin Diğer Disiplinlerle İlişkisi 
33
Bölüm Özeti 
35
İkinci Bölüm
İŞLETMECİLİK VE TEMEL KAVRAMLAR
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK 
39
1. İşletme Kavramı 
40
2. İşletmecilik Kavramı 
43
3. Girişim ve Girişimcilik 
43
4. Girişimci ve Yönetici 
46
B. İŞLETME EKONOMİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE EKONOMİK SİSTEMLER 
47
1. İşletme Ekonomisinde Temel Kavramlar 
47
2. Paranın Kısa Tarihçesi 
53
3. Ekonomik Sistemler ve Piyasa Çeşitleri 
54
3.1. Ekonomik Sistemler 
54
3.2. Piyasa Çeşitleri 
56
Bölüm Özeti 
59
Üçüncü Bölüm
İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE AMAÇLARI
A. İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE ÇEVRESEL BELİRSİZLİK 
63
2. İşletmenin Çevresi 
67
2.1. İşletme İçi Çevre (Kontrol Edilebilir Çevre) 
68
2.2. Mikro Çevre 
68
2.3. Makro Çevre 
70
2.4. Uluslararası Çevre 
71
3. Çevresel Belirsizlik 
72
4. İşletmenin Çevre Uyumu 
73
5. Küresel Rekabet ve Değişen Pazarlar 
75
B. İŞLETMENİN AMAÇLARI 
76
1. İşletmenin Amaçları 
76
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme 
77
1.2. Topluma Hizmet Sunma 
78
1.3. Bağımsız Olma 
79
1.4. Prestij Sağlama 
79
1.5. Ömrünü Sürekli Kılma 
80
2. İşletme Kurma Nedenleri 
80
C. İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI 
81
1. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları 
81
2. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları 
83
Bölüm Özeti 
84
Dördüncü Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI
A. KURULUŞ SÜRECİ 
89
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini 
89
2. Kuruluş Aşamaları 
91
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi 
92
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları 
94
2.3. Fizibilite Raporu 
99
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi 
101
2.5. Uygulama ve Denetim 
101
2.6. Fizibilite Raporu Örneği 
101
3. Kuruluş Dosyası Hazırlama 
105
B. İŞ PLANI 
107
Bölüm Özeti 
113
Beşinci Bölüm
KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE DEĞERLEME YÖNTEMLERİ
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ 
117
1. Kuruluş Yeri Kavramı 
117
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları 
119
3. Kuruluş Yeri Faktörleri 
119
4. En Uygun Kuruluş Yeri 
124
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 
125
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS) 
126
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi) 
127
8. İş Geliştirme Merkezleri 
128
B. KURULUŞ YERİ DEĞERLEME YÖNTEMLERİ 
129
1. Faktörlerin Karşılaştırılması Yöntemi 
129
2. Maliyet Analizi 
131
Bölüm Özeti 
135
Altıncı Bölüm
KAPASİTE PLANLAMA VE BÜYÜME
A. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ 
139
1. Kapasite Kavramı 
139
2. Kapasite Türleri 
140
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite 
141
2.2. Normal (Pratik) Kapasite 
141
2.3. Zorlanmış Kapasite 
141
2.4. Gerçek (Fiili) Kapasite 
142
2.5. Atıl (Boş) Kapasite 
142
3. Kapasite Kullanımı 
143
3.1. Kapasite Kullanım Sorunları 
144
3.2. Kapasite Kullanımının İyileştirilmesi 
146
4. Ölçek ve Optimum Kapasite 
149
5. Başabaş Noktası Analizi 
151
6. Kapasiteyi Etkileyen Faktörler 
152
B. İŞLETMELERDE BÜYÜME 
154
1. Yatay ve Dikey Büyüme 
155
2. İşletme İçi ve İşletme Dışı Büyüme 
155
3. Örgüt Geliştirme 
157
4. İşletme Büyümesinde Bisiklet Teorisi 
157
5. İşletme Büyümesinde Kartopu Teorisi 
158
Bölüm Özeti 
160
Yedinci Bölüm
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI VE İŞLETME BİRLEŞMELERİ
A. HUKUKİ YAPISINA GÖRE İŞLETMELER 
165
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı 
167
2. Ortaklıklar 
168
2.1. Adi Ortaklık 
169
2.2. Ticaret Şirketleri/Ortaklığı 
169
2.2.1. Şahıs Şirketleri 
170
2.2.1.1. Kollektif Şirket 
170
2.2.1.2. Komandit Şirket 
171
2.2.2. Sermaye Şirketleri 
171
2.2.2.1. Anonim Şirket 
172
2.2.2.2. Limited Şirket 
173
2.2.2.3. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket 
173
2.3. Kooperatif 
174
3. Franchising 
174
B. İŞLETME BİRLEŞMELERİ 
175
1. Bağımsızlığın Korunduğu Birlikler 
177
1.1. Kartel 
177
1.2. Konsorsiyum 
178
1.3. Korner 
178
1.4. Pool ve Ring 
178
2. Bağımsızlığın Kaybedildiği Birlikler 
178
2.1. Tröst 
179
2.2. Holding 
179
2.3. Konsern 
179
2.4. Merger 
179
Bölüm Özeti 
180
Sekizinci Bölüm
BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETME TÜRLERİ
A. BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İŞLETMELER 
185
1. İşletme Sınıflandırmasının Nedenleri 
185
2. Büyüklük Sınıflandırılmasında Kullanılan Ölçütler 
186
2.1. Nicel Ölçütler 
187
2.2. Nitel Ölçütler 
187
3. Büyüklüklerine Göre İşletme Türleri 
189
3.1. Büyük İşletmeler 
193
3.2. Orta Büyüklükte İşletmeler 
194
3.3. Küçük İşletmeler 
195
3.4. Mikro İşletmeler 
196
B. DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER 
196
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler 
197
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler 
197
2.1. Özel Mülkiyet İşletmeleri 
198
2.2. Kamu İşletmeleri 
198
2.2.1. Özel Bütçeli Devlet İşletmeleri 
199
2.2.2. Döner Sermayeli İşletmeler 
199
2.2.3. Yerel Yönetim İşletmeleri 
199
2.2.4. Kamu İktisadi Teşebbüsleri 
199
2.3. Karma İşletmeler 
200
2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler 
200
2.5. Çok Uluslu İşletmeler 
201
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler 
201
Bölüm Özeti 
203
Dokuzuncu Bölüm
YÖNETİM İŞLEVİ
A. YÖNETİMİN KAPSAMI VE İŞLEVLERİ 
207
1. Yönetim Kavramı ve Kapsamı 
207
2. Yönetimde Bazı Önemli Kavramlar 
209
3. Yönetimin Fonksiyonları 
210
3.1. Planlama Fonksiyonu 
211
3.1.1. Planlamanın Aşamaları 
212
3.1.2. Plan Türleri 
214
3.1.2.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar 
214
3.1.2.2. Niteliklerine Göre Planlar 
214
3.1.2.3. Sürelerine Göre Planlar 
215
3.2. Örgütleme İşlevi 
215
3.2.1. Örgüt ve Örgütleme 
216
3.2.2. Örgütlemenin Aşamaları 
217
3.3. Kadrolama İşlevi 
218
3.4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi 
219
3.4.1. Koordinasyonun Tanımı ve İlkeleri 
219
3.4.2. Koordinasyon Teknikleri 
221
3.5. Yöneltme İşlevi 
222
3.6. Denetim İşlevi 
223
3.6.1. Denetimin Amacı ve Önemi 
224
3.6.2. Denetimin Faktörleri ve Etkin Bir Denetim Sürecinin Özellikleri 
225
B. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (İKY) 
226
1. İnsan Kaynakları Planlaması 
226
2. İşe Alma ve Eğitim 
227
3. İş Analizi ve Performans Değerleme 
228
4. İşgören Performansı 
229
5. Ödüllendirme ve Ücretlendirme 
230
6. İş Güvenliği 
233
Bölüm Özeti 
235
Onuncu Bölüm
ÜRETİM İŞLEVİ
A. ÜRETİM PLANLAMA VE STOK KONTROL 
239
1. Üretim İşlevi 
239
2. Üretimin Dinamik Yapısı 
242
3. Üretim Sistemleri 
243
3.1. Sürekli Üretim 
244
3.1.1. Akış veya Proses Üretimi 
244
3.1.2. Kütle Üretimi 
244
3.2. Kesikli Üretim 
245
3.2.1. Proje Tipi Üretim 
245
3.2.2. Parti Üretimi 
245
3.2.3. Sipariş Usulü Üretimi 
245
4. Üretim Planlaması 
246
5. Stok Kontrolü 
248
6. Stok Kontrol Yöntemleri 
250
6.1. Gözle Kontrol Yöntemi 
250
6.2. Çift Kutu Yöntemi 
250
6.3. Optimum Raf Yöntemi 
251
6.4. ABC Yöntemi 
252
6.5. Minimum Stok Kontrol Yöntemi 
253
6.6. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi 
255
B. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) VE TOPLAM KALİTE KONTROLÜ (TKK) 
256
1. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kavramı 
257
2. TKY’nin Amacı ve İlkeleri 
258
3. TKY’nin Sonuçları 
259
4. TKY Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar 
260
5. Kalite Kontrol Kavramı 
261
6. Kalite Kontrolün Amacı 
262
7. Toplam Kalite Kontrol (TKK) 
262
Bölüm Özeti 
264
Onbirinci Bölüm
PAZARLAMA İŞLEVİ
A. PAZARLAMA İŞLEVİ 
269
1. Pazarlama Kavramı 
269
2. Pazarlama Araştırması 
270
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi 
273
4. Pazarlamanın Çevresi 
276
5. Doğrudan Pazarlama 
278
6. Elektronik Ticaret 
278
6.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B) 
280
6.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C) 
281
7. Pazarlamada Etik ve Tüketici Hakları 
283
B. PAZARLAMA KARMASI (BİLEŞENLERİ) 
285
1. Ürün 
286
2. Fiyat 
290
3. Dağıtım Kanalları 
292
4. Tutundurma 
295
4.1. Reklam 
295
4.2. Halkla İlişkiler 
298
4.3. Yüz yüze Satış 
299
4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon) 
301
5. Satış ve Satış Sonrası Hizmetler 
302
Bölüm Özeti 
304
Onikinci Bölüm
MUHASEBE VE FİNANSMAN İŞLEVİ
A. MUHASEBE İŞLEVİ 
309
1. Muhasebe ve Hesap Kavramı 
309
2. Muhasebe Türleri 
311
3. Muhasebe Belgeleri ve Tutulacak Defterler 
311
3.1. Muhasebede Kullanılan Belgeler 
311
3.2. Muhasebede Tutulan Defterler 
312
4. Mali Tablolar 
313
B. FİNANSMAN İŞLEVİ 
316
1. Finansman Kavramı ve Önemi 
316
2. Finansman İşlevinin Kapsamı ve Amacı 
318
3. Finansman Aracı Olarak Sermaye 
319
3.1. Parasal Sermaye 
320
3.2. Fiziki Sermaye 
320
4. Borcun Kaldıraç Etkisi 
321
5. Finansal Göstergeler 
321
6. Finansman Kaynakları 
324
Bölüm Özeti 
326
Onüçüncü Bölüm
LOJİSTİK İŞLEVİ VE DİĞER İŞLEVLER
A. LOJİSTİK İŞLEVİ 
331
1. Lojistik ve Tedarik Zinciri 
332
2. Tedarik Zinciri (TZ) ve Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY) 
334
3. Lojistik ve Lojistik Yönetimi 
336
4. Lojistik İşlemleri 
339
5. Lojistik İşlevinin İşletmelerde Yeri ve Önemi 
340
6. Lojistik İşlevinin İşletmelere Yararları 
343
B. HALKLA İLİŞKİLER VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME İŞLEVLERİ 
346
1. Halkla İlişkiler İşlevi 
346
2. Ar–Ge İşlevi 
347
Bölüm Özeti 
349
Ondördüncü Bölüm
İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA
A. İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA 
353
1. Performans Kavramı ve İşletme Performansı 
353
2. Stratejik Planlama 
355
2.1. Strateji ve İlgili Kavramlar 
355
2.2. Stratejik Planlama Kavramı 
358
2.3. Stratejik Planlama Süreci 
359
B. İŞLETME PERFORMANSININ BELİRLENMESİ VE İŞLETME PERFORMANSI ÖLÇEĞİ 
362
1. İşletme Performansının Belirlenmesi 
362
2. İşletme Performansı Ölçeği 
363
Bölüm Özeti 
369
Kaynakça 
371
Kavram Dizini 
381
Şekiller ve Tablolar Listesi
Şekil 2.1. Piyasa Şekilleri 
58
Şekil 3.1. Sistemin İşleyişi 
64
Şekil 3.2. İşletmenin Temel İş Süreci 
65
Şekil 3.3. Ekonomik Sistemin İşleyişi 
66
Şekil 4.1. Yatırım Projesi Aşamaları 
96
Şekil 6.1. Kapasite Türleri 
143
Şekil 6.2. Başabaş Noktası Analizi 
151
Şekil 7.1. İşletmelerin Hukuki Yapısı 
166
Şekil 10.1. Üretim İşleminin Yapısı ve Elemanları 
240
Şekil 10.2. Üretim Süreci (Prosesi) 
241
Şekil 10.3. ABC Stok Kontrol Yöntemi 
252
Şekil 10.4. Minimum Stok Kontrol Yönteminin İşleyişi 
254
Şekil 11.1. Tüketiciler pazarı, Örgütsel Pazarlar, Faktör Pazarı ve Uluslararası Pazar 
275
Şekil 11.2. Kontrol Edilemeyen Çevre Değişkenleri ve Pazarlama Karması 
277
Şekil 11.3. Alternatif Dağıtım Kanalları 
293
Şekil 11.4. Etkilenmede Beş Aşama 
296
Şekil 11.5. Reklam Miktarı–Satış İlişkisi 
297
Şekil 12.1. Örnek Bilanço 
314
Şekil 12.2. Örnek Gelir Tablosu 
315
Şekil 13.1. Lojistik ve TZY Gelişim Süreci 
333
Şekil 13.2. Etkileşimli Tedarik Zinciri 
335
Şekil 13.3. Lojistik Yönetimi 
337
Şekil 13.4. Entegre Lojistik Sistemi 
338
Şekil 14.1. Stratejik Planlama Süreci 
360
Tablo 5.1. Alternatif Kuruluş Yerlerinin Faktör Ağırlıklarına Göre Değerlendirilmesi 
130
Tablo 5.2. Alternatif Kuruluş Yerlerinin Faktör Maliyetlerine Göre Değerlendirilmesi 
132
Tablo 5.3. Girişimcilikte Buzdağı Teorisi 
134