İdarenin Gıda Güvenliğine İlişkin Faaliyetleri Dr. Ahmet Cemil Soylu  - Kitap

İdarenin Gıda Güvenliğine İlişkin Faaliyetleri

1. Baskı, 
Ocak 2023
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
452
Barkod:
9786254323973
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
300,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Gıda ve gıda güvenliği, insanının doğumundan ölümüne kadar olan süreçte en hayati noktalardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıdanın birçok tarihsel gelişime yön vermesi, geçmişten günümüze gıda güvenliğinin çözülmesi gereken bir konu olması da gıda güvenliğinin önemini ortaya koymaktadır. İnsan hayatı için mühim bir alanı teşkil eden gıda güvenliği; gıda mühendisliğinden insan haklarına, tüketici hukukundan sağlık alanına birden fazla disiplini içeren bir konu olması nedeniyle birçok alanda incelenmesi gereken hususları içermektedir. Hukuki manada gıda güvenliği, sadece üretici ve tüketiciyi ilgilendiren bir husus olmayıp, idarelerin gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik düzenleme, denetleme ve yaptırım uygulama yetkisi bulunması dolayısıyla idare hukukunu da ilgilendirmektedir. Ancak doktrinde gıda güvenliğinin idare hukuku bağlamında pek fazla ele alınmadığı görülmektedir. Bu açıdan eserde konunun içerdiği güncel gelişmelerde dikkate alınarak idarelerin gıda güvenliğine ilişkin faaliyetleri ele alınmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Gıda ve Gıda Güvenliğine İlişkin Tanım ve İlkeler
.
Gıda Güvenliğinde Faaliyet Gösteren İdareler ve Faaliyetlerinin Niteliği
.
İdarenin Gıda Güvenliğini Sağlama Hususunda Yetki ve Görevleri
Kitapla İlgili Kategoriler
Kitabın İçindekileri
İÇİNDEKİLER 
GİRİŞ 
BİRİNCİ BÖLÜM 
GIDA VE GIDA GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN TANIM VE İLKELER 
Birinci Kısım 
Gıda ve İlişkili Kavramlar 
I. GIDA KAVRAMI 
II. ÖZEL NİTELİKLİ GIDA TÜRLERİ 
III. GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO) VE BİYOGÜVENLİK 
İkinci Kısım 
Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenliğine İlişkin Kavramlar 
IV. GIDA GÜVENLİĞİ (ve GÜVENCESİ) 
V. GIDA HİJYENİ VE SANİTASYON 
VI. GIDA KALİTESİ 
VII. GIDA ETİĞİ 
VIII. SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ve GIDA GÜVENLİĞİ 
Üçüncü Kısım 
Bir Hak Olarak Gıda ve Gıda Güvenliği 
IX. HAK BOYUTUYLA GIDA VE GIDA GÜVENLİĞİ 
X. GIDA VE GIDA GÜVENLİĞİ HAKKININ SAĞLANMASINA YÖNELİK UYGULAMALAR 
Dördüncü Kısım 
Gıda ve Gıda Güvenliği Hukukunun Gelişimi 
XI. İLK ÇAĞDAN ÇAĞIMIZA GIDA VE GIDA GÜVENLİĞİ HUKUKUNUN GELİŞİMİ 
XII. ÇAĞIMIZDA GIDA GÜVENLİĞİ HUKUKU 
Beşinci Kısım 
Gıda Güvenliğine Yönelik Tehlikeler 
XIII. BİYOLOJİK TEHLİKELER 
XIV. KİMYASAL TEHLİKELER 
XV. FİZİKSEL TEHLİKELER 
Altıncı Kısım 
Gıda Güvenliği Sürecine Hakim Olan Esas ve Usuller 
XVI. GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN GEREKLİ TEMEL İLKELER VE USULLER 
XVII. GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINA HİZMET EDEN DİĞER İLKE VE USULLER 
İKİNCİ BÖLÜM 
GIDA GÜVENLİĞİNDE FAALİYET GÖSTEREN İDARELER VE FAALİYETLERİNİN NİTELİĞİ 
Birinci Kısım 
Gıda Güvenliğinde Faaliyet Gösteren İdareler 
I. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI 
II. SAĞLIK BAKANLIĞI 
III. TİCARET BAKANLIĞI 
IV. SAĞLIK VE GIDA POLİTİKALARI KURULU 
V. RTÜK 
VI. STANDARDİZASYON VE AKREDİTASYON KURUMLARI 
VII. BELEDİYELER 
VIII. İL ÖZEL İDARESİ 
İkinci Kısım 
Gıda Güvenliğine Yönelik İdari Faaliyetlerin Niteliği 
IX. KOLLUK FAALİYETLERİ AÇISINDAN GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA FAALİYETİ 
X. KAMU HİZMETİ AÇISINDAN GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA FAALİYETİ 
XI. ÖZENDİRME VE DESTEKLEME FAALİYETLERİ AÇISINDAN GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 
İDARENİN GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA HUSUSUNDA YETKİ ve GÖREVLERİ 
Birinci Kısım 
Gıdanın Hazırlanması ve Piyasaya Sürülmesinden Önceki İşlemler 
I. GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİNE KAYDA TABİ YERLER 
II. GIDA İŞLETMELERİNİN KAYIT VE ONAY İŞLEMLERİ 
III. GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN GIDA HİJYENİNE İLİŞKİN ŞARTLARIN SAĞLANMASI 
İkinci Kısım 
IV. GIDALARIN TAŞINMASI, DEPOLANMASI ve MUHAFAZASI 
V. GIDALARIN AMBALAJLANMASI VE PAKETLENMESİ 
VI. GIDALARIN ETİKETLENMESİ VE BİLGİLENDİRME 
VII. GIDALARIN REKLAMI VE TANITIMI 
Üçüncü Kısım 
Gıdaların Kontrolü ve Denetimi 
VIII. KONTROL VE DENETİMLERİN KAPSAMI 
IX. KONTROL VE DENETİMLERİN GENEL İLKE VE KURALLARI 
X. GIDA KONTROLLERİNDE YETKİLİ MAKAM VE GÖREVLİLER 
XI. KONTROL FAALİYETLERİ, METOTLAR VE TEKNİKLER 
XII. İTHALAT VE İHRACATTA RESMİ KONTROLLER, GÜMRÜKLER VE SINIR KONTROL NOKTALARI 
Dördüncü Kısım 
Gıda Güvenliğine İlişkin İdari Yaptırımlar, İhlaller, Yaptırımların Uygulanması, Başvuru Yolları ve Suç Teşkil Eden Fiiller 
XIII. GIDA GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN İDARİ YAPTIRIMLAR 
XIV. GIDA GÜVENLİĞİ HUSUSUNDA İDARİ YAPTIRIMLARA KONU İHLALLER (5996 Sayılı Kanun m.40 ve m.41) 
XV. İDARİ YAPTIRIMLARIN UYGULANMASI 
XVI. TÜRK CEZA KANUNU AÇISINDAN SUÇ TEŞKİL EDEN FİİLLER (Türk Ceza Kanunu m.186, 187) 
SONUÇ 
KAYNAKÇA