Cengiz Han'dan Timur'a Kadar Moğolların Tarihi Dr. Mustafa Yıldırım  - Kitap
Cengiz Han'dan Timur'a Kadar

Moğolların Tarihi

1. Baskı, 
Mayıs 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
274
Barkod:
9786257090131
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
165,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
"Moğolların Tarihi" isimli transkribe edilen bu eserin kıymeti erken dönemde Osmanlı tarihçileri tarafından anlaşılmış ve devrin Maarif Vekâleti bünyesinde Mustafa Rahmi (Balaban) tarafından üç kitap halinde Fransızca'dan Osmanlı Türkçesine tercüme edilerek yayınlanmış.
Transkribe edilen bu kitapta bizler Moğolların kurmuş olduğu devleti ve daha sonra devletin imparatorluk haline dönüşmüş şeklini görmekteyiz. Burada Moğolların yegâne hükümdarının Cengiz Han olduğuna tanıklık ediyoruz. Cengiz Han ile kocaman bir imparatorluk haline gelen Moğolları, transkribe edilen kitap üç bölüme ayırarak incelemiş.
Birinci bölümde Cengiz Han ve dönemi anlatılmış, ikinci bölümde Cengiz Han'ın oğullarının dönemi tahtta kalma sürelerine dayanarak kısa bilgiler verilerek anlatılmış, son bölümde ise Kubilay Han ve sonrası dö¬nemleri detaylandırılarak anlatılmıştır. Bu çalışmada kitaba ek olarak genel bir değerlendirme yapılarak Cengiz Han dönemi ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmiş. Cengiz Han'ın babası "Timuçin" ismiyle zikr edildiği dönemden ölümüne kadar olan dönem bu bölümde irdelenmiş. Daha sonra Cengiz Han'dan sonra Moğol tahtına geçen hükümdarlardan ilk önce Ögeday sonra Göyük ve Möngke Han'lar hakkında bilgiler verilmiş. Değerlendirmenin en son bölümünde de Kubilay Han ve Babür Şah dönemleri incelenmiş.
Bu eser, ilgili fakültelerde ve bölümlerde ''eski yazılı metinlerin yeni yazıya aktarılması ve metnin değerlendirilmesi (Transkripsiyon)" şeklinde alınan lisans, yüksek lisans, doktora tezleri ve aynı zamanda Osmanlıca Türkçesi dersleri için örnek bir çalışmadır.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Cengiz Han Döneminden XVI. Yüzyıla Kadar Moğollar
.
Cengiz Han Dönemi
.
Cengiz Han'ın Hâkimiyeti ve Sonrası
.
Moğollar ve Harezmşahlar
.
Moğol–Timur İlişkileri
.
Ögeday Zamanında Moğollar
.
Göyük ve Möngke Hanlar Döneminde Moğollar
.
Kubilay Döneminde Moğollar
.
Babür Han
.
Transkripsiyon Metni