Web Siteleri İçin Kullanılabilirlik Ölçümleri Yrd. Doç. Dr. Erhan Şengel, Doç. Dr. Selçuk Özdemir  - Kitap

Web Siteleri İçin Kullanılabilirlik Ölçümleri

1. Baskı, 
Ekim 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x21
Sayfa:
132
Barkod:
9786055335885
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
90,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu kitap genel olarak aşağıdaki konu içeriklerini içeren beş ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde İnsan Bilgisayar Etkileşimi, kullanılabilirlik ve kullanılabilirlik ile ilgili temel bilgiler ve terimler "Temel Kavramlar" başlığında verilmiştir.
İkinci bölümde ise yapılacak olan kullanılabilirlik projesinin planlama sürecinden bahsedilmiştir. Kısaca, web sayfası tasarımında bir şeyin çalışıp çalışmadığına karar verebilmek için planlamanın önemi, planlama yapılırken kapsam, kitle, hedefler konu baslıklarının dikkatli bir şekilde incelenmesi ve buna göre doldurulması gerekliliği hakkında bilgiler verilmektedir.
Mevcut Siteyi Analiz etme başlıklı bölümde ise yeni bir tasarıma başlamadan önce elinizde olan sitenin analizi konusunda bilgi edineceksiniz. Yeni bir ürün ortaya koymadan önce elinizde olanı değerlendirmek ve ona göre adım atmak sizin için en doğrusu olacaktır. Mevcut sitenizi nasıl değerlendireceğinizi ve kullanıcılarınız hakkında bilgi toplama yöntemlerinin yanı sıra siteniz için görev analizi yapmayı, senaryolar hazırlamayı ve ölçülebilir kullanılabilirlik hedefleri belirlemeyi hazırlayacağınız ortalama kullanıcı tanımına göre bu bölümde öğreneceksiniz.
Yeni Site Tasarlama başlıklı dördüncü bölümde yeni bir sitenin kodlanması veya görsel olarak tasarlanmasına başlamadan önce, sitenizin daha fazla kullanılabilir bir site olması için ne tür çalışmaların yapılması gerekliliği açıklanacaktır. Bu bölümde sitenizin işlev ve içeriği için gereksinimlerinizi analiz etmeyi, bunun doğrultusunda içerik envanteri hazırlayarak sitenizin işlevini ve onarımını kolaylaştırma yollarını, Kart sıralama ve Paralel tasarım tekniklerini inceleyeceksiniz.
Son bölümde değerlendirme türlerinden bahsedilerek önbilgi verilmektedir, iyi bir kullanılabilirlik testi hazırlamak için gerekli olan aşamalar anlatılmaktadır. Oluşturulacak olan kullanılabilirlik testi; test planının hazırlanması, test ortamının ve katılımcıların hazırlanması, testin uygulanması ve elde edilen verilerin analizinin yapılıp ve değerlendirmesi aşamalarından oluşacağı belirtilmektedir. Ayrıca sezgisel değerlendirme ölçütleri hakkında bilgiler verilecektir. Son olarak da bu bölümde anlatılan bilgiler ışığında örnek bir test planı hazırlanarak kullanılabilirlik testinin değerlendirme aşamasının nasıl olması gerektiği somut şekilde gösterilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Temel Kavramlar
.
Proje Planlama
.
Mevcut Siteyi Analiz Etme
.
Yeni Site Tasarlama
.
Siteyi Test Etme ve Düzenleme