R ile Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri Klasik Test Kuramı, Faktör Analizi Yaklaşımı ve Madde Tepki Kuramı Uygulamaları Hakan Koğar  - Kitap

R ile Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri

Klasik Test Kuramı, Faktör Analizi Yaklaşımı ve Madde Tepki Kuramı Uygulamaları

1. Baskı, 
Mayıs 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
276
Barkod:
9786257052443
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Sosyal bilim araştırmalarında ölçme aracının psikometrik özelliklerinin yeterli olması, ölçme araçlarından elde edilen puanların doğruluğunun ve kalitesinin bir göstergesidir. Bu nedenle kritik bir öneme sahip olan geçerlik ve güvenirlik kavramları Türkiye'de ölçek geliştirme ve uyarlama çalışmaları çerçevesinde ele alınmaktadır. Faktör Analizi yaklaşımının sıklıkla tercih edildiği bu tür çalışmalarda teknik birçok hatanın yapıldığı bilinen bir gerçektir. Diğer geçerlik ve güvenirlik kanıtlarının ise çok az tercih edildiği bilinmektedir.
Bu kitabın amacı geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını Klasik Test Kuramı, Faktör Analizi yaklaşımı ve modern test kuramı olarak bilinen Madde Tepki Kuramı çerçevesinde kuramsal ve uygulamalı olarak ele almaktır.
Geçerlik ve güvenirlik kanıtlarına ait uygulamaların yapılabilmesi için bu kitapta R yazılımı seçilmiştir. Bu yazılım; açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılımdır. Bu kitabın amaçlarından biri de R yazılımını kullanımıyla ilgili ön yargıları ortadan kaldırmaya çalışmak, istatistiksel tekniklerin kullanımına ihtiyaç duyan herkesin bu yazılımı kullanabileceğini göstermek ve özellikle geçerlik ve güvenirlik analizlerinin kullanımı için en uygun yazılımlardan biri olduğunu ortaya koyabilmektir.
Kitapla İlgili Kategoriler