Ekonometrik Zaman Serileri Teori ve Uygulama Prof. Dr. Aziz Kutlar  - Kitap

Ekonometrik Zaman Serileri

Teori ve Uygulama

2. Baskı, 
Ocak 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
303
Barkod:
9786055100902
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
406,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Kitap da, genel olarak serilerin tanımı yapılmakta ve modellerde kullanılacak serilerin taşıması gereken özellikler vurgulanmaktadır. Gerçek dünyada serilerin artan, azalan, düzensiz veya zikzaklı hareketler taşıdığı bilindiğinde, bu serileri kullanarak doğrudan doğruya tahmin ve öngörülerde bulunmak oldukça zordur. Bunun için tek denklemli serilerin tahmin edilebilmesi için bu serilerin, durağan olmayan nitelikten durağan hale getirilmesi gerekir. Yapılan analizlerde bu yöntemler açıklanmaktadır ve gerekli uygulamalara yer verilmektedir.
İkinci önemli konu, tek denklemli modellerden çok denklemli, yani bir birbiriyle bağımlılık ilişkisi içerisinde olan değişkenlerin bir denklem sistemi içerisinde tahmin edilmesi ve sonuçlarının test edilmesidir. Denklem sistemleri ile ilgili vektör otoregresif modellerine ve koentegrasyon analizine yer verilmektedir.
Bütün bunların yanında teorinin yanında okuyucu daha rahat anlasın diye örnek ve uygulamalara yeterince yer verilmektedir. Bu yeni baskıda önemli uygulamaları içeren üç makaleye yer verilmiştir. Ayrıca uzun hafızalı seriler olarak nitelendirilen ARFIMA modelleri bu baskıda yer almaktadır.
Okuyucu bu makalelerde analizlerin nasıl kullanıldığını da takip edebilecektir. Bu uygulamalar için Eviews ve GiveWin2(PcGive) ekonometri programları kullanılmıştır. Her bölümün sonunda yeterince veriler yer almaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Stokastik Zaman Serileri
.
Doğrusal Zaman Serileri
.
Zaman Serilerinde Öngörü (Forecastıng)
.
Zaman Serisi Modellerinin Oluşturulması
.
Stokastik ve Deterministik Trendler
.
Birim Kök Testi (Unıt Root Test)
.
Çok Denklemli Zaman Serisi Modelleri
.
Eşbütünleme (Koentegrasyon–Coıntegratıon) ve Hata Düzeltme (Error Correctıon) Modelleri