Kategoriler
Eser Adı Yazar Yayınevi Açıklama İçindekiler Barkod
Arama  
Ana Sayfa Sipariş Takip Üyelik Yardım İletişim
 
 
Bülten
   
İşletme Yönetimi
Temel Kavramlar – Çağdaş Yaklaşımlar İşletme ve Yönetim Fonksiyonları
Eylül 2018 / 7. Baskı / 440 Syf.
Fiyatı: 44.90 TL
Stokta var (24 saatte kargoya verilir).
 
Sepete Ekle
   

Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş 7. baskısını yapan kitap, üniversitelerde okutulmakta olan "İşletme" derslerine uygun olarak hazırlanmıştır. Kitapta konular öğrencilerin konuları daha kolay anlamaları için basit ve anlaşılabilir bir dille kaleme alınmıştır.

Kitapta, işletme yönetimi ile ilgili temel kavramlardan başlayarak, işletme ve çevresi, işletme kuruluş çalışmaları, yönetim fonksiyonları, işletme fonksiyonları yanı sıra işletme yönetiminde yeni yaklaşımlara da yer verilmiştir.

Kitap, sadece sosyal bilimler ve işletme bölümlerinde değil, aynı zamanda sağlık ve mühendislik bölümlerindeki "işletme" derslerinde de kullanılmaktadır.

Konu Başlıkları
İşletme, İşletme Yönetimi ile İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri
İşletmelerin Kuruluşu
İşletme Sistemi ve Çevresi
Yönetim ve Yönetimin Tarihsel Gelişimi
Yönetim Fonksiyonları
Üretim Yönetimi
Pazarlama Yönetimi
Finans Yönetimi
İnsan Kaynakları Yönetimi
Halkla İlişkiler ve İletişim Süreci
Zaman ve Kriz Yönetimi
Çatışma ve Stres Yönetimi
Çağdaş Yaklaşımlar 1: İşletmelerde Toplam Kalite Yönetim ve Değişim Mühendisliği
Çağdaş Yaklaşımlar 2: İşletmelerde Etik ve Mobbıng (Psikolojik Şiddet)
Çağdaş Yaklaşımlar 3: İşletmelerde Küçülme, Benchmarking, Dış Kaynak Kullanımı ve Öğrenen Organizasyonlar
Barkod: 9789750247149
Yayın Tarihi: Eylül 2018
Baskı Sayısı:  7
Ebat: 16x24
Sayfa Sayısı: 440
Yayınevi: Seçkin Yayıncılık
Kapak Türü: Karton Kapaklı
Dili: Türkçe
Ekler: -

 

İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Yedinci Baskı İçin Önsöz  5
Önsöz  7
Şekiller ve Tablolar Listesi  23
1. Bölüm
İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ
TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ
1. İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ  27
1.1. İŞLETME VE İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR  27
1.1.1. İşletme ve İşletme Yönetimi Kavramları  28
1.1.2. Üretim ve Üretim Faktörleri  29
1.1.3. İşletmelerin Yapısal Özellikleri  30
1.1.4. İşletmelerin Amaçları  31
1.1.5. İşletme Bilimi ve Diğer Bilim Dalları ile İlişkisi  34
1.1.5.1. İşletme Bilimi ve Ekonomi  34
1.1.5.2. İşletme Bilimi ve Hukuk  34
1.1.5.3. İşletme Bilimi ve Davranış Bilimleri  34
1.1.5.4. İşletme Bilimi ve Teknoloji  35
1.2. İŞLETME TÜRLERİ  35
1.2.1. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler  35
1.2.1.1. Üretim İşletmeleri  36
1.2.1.2. Ticari İşletmeler  36
1.2.1.3. Karma İşletmeler  36
1.2.2. Üretim Araçlarının Mülkiyetine Göre İşletmeler  36
1.2.2.1. Özel İşletmeler  36
1.2.2.2. Kamu İşletmeleri  36
1.2.2.3. Karma İşletmeler  36
1.2.2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler  37
1.2.3. Üretim Yapıları Açısından İşletmeler  37
1.2.3.1. Mal Üreten İşletmeler  37
1.2.3.2. Hizmet Üreten İşletmeler  37
1.2.4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler  38
1.2.5. Tüketici Türlerine Göre İşletmeler  38
1.2.5.1. Son (Nihai) Tüketiciye Yönelik Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler  39
1.2.5.2. Aracı Tüketicilere Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler  39
1.2.6. Hukuki Yapılarına Göre İşletmeler  39
1.2.6.1. Özel İşletmeler  39
1.2.6.1.1. Şahıs İşletmeleri  39
1.2.6.1.2. Sermaye Şirketleri  42
1.2.6.2. Kooperatifler  46
1.2.6.2.1. Kooperatif Organları  47
1.2.6.3. Kamu İşletmeleri  49
1.2.6.3.1. Genel Yönetim İçinde Faaliyet Gösteren İşletmeler  49
1.2.6.3.2. Katma Bütçeli Dairelere Bağlı İşletmeler  49
1.2.6.3.3. Özel Yapılı Kuruluşlar  50
1.2.6.3.4. Yerel Yönetim İşletmeleri  50
1.2.6.3.5. Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT)  50
1.2.6.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler  50
1.2.6.5. Çok Uluslu İşletmeler  51
1.3. İŞLETMELER ARASI İŞBİRLİĞİ VE BİRLEŞMELER  51
1.3.1. Centilmenlik Anlaşmaları  52
1.3.2. Konsorsiyumlar  52
1.3.3. Karteller  53
1.3.4. Tröstler  53
1.3.5. Holdingler  53
1.3.6. Ortak Girişim (Joint Venture)  53
1.4. İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ  54
Kaynaklar  55
Bölüm Soruları  57
2. Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞU
2. İŞLETMELERİN KURULUŞU  59
2.1. KURULUŞ ÇALIŞMALARI  59
2.1.1. Yatırım  59
2.1.2. Yatırım Projesi  60
2.2. FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI  61
2.2.1. Ekonomik Araştırmalar  61
2.2.2. Teknik Araştırmalar  67
2.2.3. Mali Araştırmalar  68
2.2.4. Hukuki Araştırmalar  70
2.2.5. Örgütsel Araştırmalar  70
2.3. KURULUŞ ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ  71
Kaynaklar  73
Bölüm Soruları  75
3. Bölüm
İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ
3. İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ  77
3.1. SİSTEM KAVRAMI VE TÜRLERİ  77
3.2. BİR SİSTEM OLARAK İŞLETMELER  79
3.2.1. Sistemlerin Özellikleri  80
3.3. İŞLETME SİSTEMİNİ ETKİLEYEN DIŞ ÇEVRE KOŞULLARI  81
3.3.1. Doğal Çevre Koşulları  82
3.3.2. Sosyal ve Kültürel Koşullar  82
3.3.3. Hukuki ve Politik Çevre Koşulları  82
3.3.4. Teknolojik Koşullar  82
3.3.5. Ekonomik Koşullar  83
3.3.6. Uluslararası Çevre Koşulları  83
3.4. İŞLETMENİN İÇ ÇEVRESİ  84
3.4.1. İşletme Sahipleri ve Hissedarlar  84
3.4.2. İşletmede Çalışanlar  85
3.4.3. Yöneticiler  85
3.5. İŞLETMENİN YAKIN ÇEVRESİ  86
3.5.1. Tüketiciler/Müşteriler  87
3.5.2. Rakipler  88
3.5.3. İşletmeye Kredi Sağlayan Kuruluşlar  88
3.5.4. Hammadde ve İşletmenin Diğer İhtiyaçlarını Karşılayan Kurumlar  88
3.6. İŞLETMENİN ULUSAL ÇEVRESİ  89
3.6.1. Devlet  89
3.6.2. Toplum  90
3.6.3. Çeşitli Kurumlar  90
3.7. İŞLETMELERİN ULUSLARARASI ÇEVRESİ  90
Kaynaklar  92
Bölüm Soruları  93
4. Bölüm
YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
4. YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ  95
4.1. YÖNETİM KAVRAMI  95
4.2. YÖNETİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ  96
4.3. YÖNETİCİ KAVRAMI  97
4.3.1. Yönetsel Düzeyler  98
4.3.1.1. Dikey Sınıflandırma  99
4.3.1.2. Yatay Sınıflandırma  99
4.3.2. Yönetsel Beceriler  100
4.4. YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ  101
4.4.1. Klasik Yönetim Yaklaşımı  102
4.4.1.1. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı  102
4.4.1.2. Yönetim Süreci Yaklaşımı  103
4.4.1.3. Bürokrasi Yaklaşımı  104
4.4.2. Neo–Klasik Yönetim Dönemi  106
4.4.3. Modern Yönetim Dönemi  108
4.4.4. Post–Modern Yönetim Dönemi  110
4.5. YÖNETİM FONKSİYONLARI  112
Kaynaklar  114
Bölüm Soruları  116
5. Bölüm
YÖNETİM FONKSİYONLARI
5. YÖNETİM FONKSİYONLARI  117
5.1. PLANLAMA  117
5.1.1. Plan Çeşitleri  122
5.1.1.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar  122
5.1.1.2. Niteliklerine Göre Planlar  122
5.1.1.3. Sürelerine Göre Planlar  123
5.1.2. Stratejik Planlama  123
5.2. ÖRGÜTLEME  130
5.2.1. Örgütleme Sürecinin Evreleri  131
5.2.2. Örgütleme İlkeleri  132
5.2.2.1. İş Bölümü ve Uzmanlaşma İlkesi  132
5.2.2.2. İstisna İlkesi  132
5.2.2.3. Amaç Birliği İlkesi  133
5.2.2.4. Kumanda Birliği İlkesi  133
5.2.2.5. Hiyerarşik Yapı İlkesi  133
5.2.2.6. Yetki ve Sorumluluğun Denkliği İlkesi  133
5.2.2.7. Yetki Devri İlkesi  133
5.2.2.8. Denge İlkesi  134
5.2.2.9. Açıklama İlkesi  134
5.2.2.10. Basitlik ve Anlaşılırlık İlkesi  134
5.2.2.11. Değişebilirlik ve Reorganizasyon İlkesi (Esneklik ilkesi)  134
5.2.2.12. Süreklilik İlkesi  134
5.2.2.13. Yönetim (Denetim) Alanı İlkesi  135
5.2.3. Örgütte Bölümlere Ayırma  135
5.2.3.1. Örgütte Bölümlere Ayırmada Kullanılan Temel Yöntemler  136
5.2.3.1.1. İşlevlere (Fonksiyonlara) Göre Bölümlere Ayırma  136
5.2.3.1.2. Üretilen Mal veya Hizmete Göre Bölümlere Ayırma  136
5.2.3.1.3. Bölge Temeline Göre Bölümlere Ayırma  137
5.2.3.1.4. Müşteri Temeline Göre Bölümlere Ayırma  137
5.2.3.1.5. Süreç veya Makine Temeline Göre Bölümlere Ayırma  138
5.2.3.1.6. Zaman Temeline Göre Bölümlere Ayırma  138
5.2.3.1.7. Sayı Temeline Göre Bölümlere Ayırma  138
5.2.3.1.8. Matriks (Karma) Örgüt  139
5.3. YÖNELTME (YÜRÜTME)  140
5.3.1. Motivasyon  141
5.3.2. Liderlik  143
5.3.2.1. Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki Farklar  145
5.3.2.2. Liderlik Türleri  145
5.4. KOORDİNASYON  147
5.4.1. Kurumların İşleyişindeki Yeri ve Önemi  147
5.4.2. Gerçekleşme Unsurları  148
5.5. KONTROL  149
5.5.1. Etkili Bir Kontrol Sistemi İçin Gerekli Koşullar  151
5.5.2. Kontrol Türleri  152
Kaynaklar  154
Bölüm Soruları  158
6. Bölüm
ÜRETİM YÖNETİMİ
6. ÜRETİM YÖNETİMİ  159
6.1. ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI VE AMACI  159
6.2. ÜRETİM SİSTEMİNİN ELEMANLARI  161
6.3. ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI  162
6.3.1. Süreçlere Göre Sınıflandırma  162
6.3.1.1. Çıkarma Yoluyla Üretim (Birincil Üretim)  162
6.3.1.2. Analitik Süreçle Üretim  162
6.3.1.3. Fabrikasyon (Dönüştürme) Üretim  162
6.3.1.4. Sentetik Üretim  162
6.3.2. Ürünün Cinsine Göre Sınıflandırma  163
6.3.3. Miktar ve Üretim Akşına Göre Sınıflandırma  163
6.3.3.1. Sürekli Üretim  163
6.3.3.1.1. Kütle Üretimi  163
6.3.3.1.2. Akış Tipi Üretim  163
6.3.3.2. Kesikli Üretim  164
6.3.3.2.1. Siparişe Göre Üretim  164
6.3.3.2.2. Parti Üretimi  164
6.3.3.3. Proje Üretimi  165
6.3.4. Esnek Üretim Sistemleri  165
6.3.5. Tam Zamanında Üretim Sistemleri (Just in Time Production)  166
6.3.6. Diğer Üretim Türleri  167
6.4. ÜRETİM YÖNETİMİ FONKSİYONLARI  167
6.4.1. Ön Planlama  168
6.4.2. Planlama  168
6.4.3. Kontrol  169
6.5. STOK KONTROL  170
6.5.1. Stok Maliyetleri  170
6.5.2. Stok Değerleme Yöntemleri  170
6.5.3. Stok Kontrol Yöntemleri  170
6.5.3.1. Gözle Kontrol Yöntemi  170
6.5.3.2. Çift Kutu Yöntemi  171
6.5.3.3. ABC Yöntemi  171
6.5.3.4. Sabit Sipariş Süresi Yöntemi  172
6.5.3.5. Sabit Sipariş Miktarı Yöntemi  172
6.5.3.6. Ekonomik Sipariş Miktarı Yöntemi  172
6.5.3.7. VED Yöntemi  173
6.5.4. Stok Kontrolünde Yardımcı Teknikler  173
6.5.4.1. Bar–Kod ve Kare kod  173
6.5.4.2. RFID  174
Kaynaklar  176
Bölüm Soruları  178
7. Bölüm
PAZARLAMA YÖNETİMİ
7. PAZARLAMA YÖNETİMİ  179
7.1. PAZARLAMA TANIMI VE İŞLETMELER AÇISINDAN ÖNEMİ  179
7.2. PAZARLAMANIN GELİŞİMİ  181
7.2.1. Üretim Anlayışı Dönemi  181
7.2.2. Satış Anlayışı Dönemi  182
7.2.3. Çağdaş Pazarlama Anlayışı Dönemi  182
7.2.3.1. İlişki Pazarlaması Yaklaşımı  184
7.2.3.2. Müşteri Odaklı Yaklaşım  185
7.2.3.3. Değer Temelli Yaklaşım  185
7.2.3.4. Pazar Odaklı Yaklaşım  186
7.2.4. Toplumsal ve Sosyal Pazarlama Anlayışı Dönemi  186
7.3. PAZAR BÖLÜMLEME VE HEDEF PAZAR SEÇİMİ  188
7.4. PAZARLAMA KARMASI ELEMANLARI  191
7.4.1. Ürün  192
7.4.2. Fiyat  193
7.4.3. Dağıtım/Yer  196
7.4.4. Tutundurma  198
7.4.5. Katılımcılar/İnsanlar  199
7.4.6. Fiziksel Ortam/Fiziksel Deliller  199
7.4.7. Süreç Yönetimi  200
Kaynaklar  202
Bölüm Soruları  206
8. Bölüm
FİNANS YÖNETİMİ
8. FİNANS YÖNETİMİ  207
8.1. FİNANSMAN KAVRAMI  207
8.2. TARİHSEL GELİŞİM  208
8.3. İŞLETMELERDEKİ YERİ VE ÖNEMİ  209
8.4. FİNANS YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ  210
8.5. İŞLETMELERİN FİNANSAL YAPISI VE SERMAYE TÜRLERİ  211
8.5.1. Sermaye  211
8.5.1.1. Sermaye Türleri  212
8.5.2. Finansman Kaynakları  213
8.5.2.1. Kaynağına Göre Finansman  213
8.5.2.2. Sürelerine Göre Finansman Kaynakları  213
8.5.2.2.1. Uzun Süreli Finansman Kaynakları  213
8.5.2.2.2. Kısa Süreli Finansman Kaynakları  214
8.5.3. Finansal Tablolar  215
8.5.3.1. Bilançolar  215
8.5.3.2. Gelir Tabloları  216
8.5.4. Finansal Analiz  216
8.5.4.1. Finansal Tabloların Analizinde Kullanılan Oranlar  216
8.5.4.1.1. Likiditeyi Ölçen Oranlar  217
8.5.4.1.2. Faaliyet Oranları  219
8.5.4.1.3. Finansal Yapı Oranları  220
8.5.4.1.4. Kârlılık Oranları  220
8.5.4.2. Başabaş Analizi  221
8.5.4.3. Fon Akım Tablosu  222
8.6. YENİ FİNANSAL TEKNİKLER  222
8.6.1. Factoring  222
8.6.2. Forfaiting  223
8.6.3. Leasing (Finansal Kiralama)  223
8.6.4. Franchising  223
Kaynaklar  225
Bölüm Soruları  226
9. Bölüm
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
9. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ  227
9.1. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN GÖREV VE FONKSİYONLARI  227
9.1.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin Başlıca Görevleri  228
9.1.2. İnsan Kaynakları Yönetiminin Fonksiyonları  229
9.2. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İLKELERİ  229
9.2.1. Liyakat ya da Yeterlik İlkesi  229
9.2.2. Kariyer İlkesi  229
9.2.3. Eşitlik İlkesi  230
9.2.4. Güvence İlkesi  231
9.2.5. Yansızlık İlkesi  231
9.2.6. Halef Yetiştirme İlkesi  231
9.2.7. Yönetimi Geliştirme İlkesi  231
9.3. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÇEVRESEL UNSURLARI  232
9.3.1. Dış Çevre Unsurları  232
9.3.1.1. Yasal Düzenlemeler  232
9.3.1.2. Toplum  232
9.3.1.3. Sendikalar  233
9.3.1.4. Müşteriler  233
9.3.1.5. Rakipler  233
9.3.1.6. Teknolojik Koşullar  233
9.3.1.7. Ekonomik Koşullar  234
9.3.1.8. Coğrafik Koşullar  234
9.3.2. İç Çevre Unsurları  234
9.3.2.1. Misyon, Amaçlar, Hedefler  234
9.3.2.2. Politikalar  235
9.3.2.3. Örgüt Kültürü ve Örgüt İklimi  235
9.3.2.4. İşgörenler  236
9.4. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İŞLEVLERİ  236
9.4.1. İstihdam  237
9.4.2. Geliştirme  238
9.4.3. Ücretlendirme  240
9.4.4. Bütünleştirme  243
9.5. İNSAN KAYNAKLARINDA PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ  244
9.5.1. Performans Değerleme Yöntemleri  245
9.6. İŞ GÖREN DEVİR HIZI VE HESAPLANMASI  246
9.7. İŞ ANALİZ VE İŞ TASARIMI  247
9.7.1. İş Analizi  247
9.7.1.1. İş Tanımı  248
9.7.1.2. İş Gerekleri  249
9.7.2. İş Tasarımı  251
9.7.2.1. İş Basitleştirme  251
9.7.2.2. İş Genişletme  251
9.7.2.3. İş Zenginleştirme  251
9.7.2.4. İş Rotasyonu  252
9.7.2.5. Süreç Yenileme  252
Kaynaklar  253
Bölüm Soruları  256
10. Bölüm
HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ
10. HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ  257
10.1. HALKLA İLİŞKİLER KAVRAMI  257
10.1.1. Halkla İlişkilerin Temel Amaç ve İşlevleri  259
10.1.2. Halkla İlişkilerde Hedef Kitle  260
10.1.2.1. İşletme İçi Hedef Kitle  260
10.1.2.2. İşletme Dışı Hedef Kitle  261
10.2 HALKLA İLİŞKİLER VE HALKLA İLİŞKİLERE YAKIN KAVRAMLAR  262
10.2.1. Propaganda  262
10.2.2. Reklâmcılık  262
10.2.3. Pazarlama  263
10.3. HALKLA İLİŞKİLERDE KULLANILAN TEMEL İLKELER  265
10.3.1. Çift Yönlü İlişki  265
10.3.2. Dürüstlük ve Doğruları Yansıtmak  266
10.3.3. İnandırıcılık  266
10.3.4. Sabırlı Çalışma  267
10.3.5. Uzmanlık İşi  267
10.3.6. Yaygın Sorumluluk  267
10.3.7. Yineleme ve Süreklilik  268
10.3.8. İşletme İmajı  268
10.3.9. Halkla İlişkiler Bütçesi  268
10.4. İLETİŞİM VE HALKLA İLİŞKİLER  269
10.4.1. İletişim Kavramı ve Önemi  269
10.4.2. İletişim Süreci  269
10.4.3. İşleyiş Açısından İletişim Çeşitleri  272
10.4.3.1. Tek Yönlü İletişim  272
10.4.3.2. Çift Yönlü İletişim  272
10.5. ÖRGÜTSEL İLETİŞİM  273
10.5.1. Biçimsel İletişim (Resmi, Formal)  274
10.5.1.1. Dikey İletişim  275
10.5.1.1.1. Yukarıdan Aşağıya Doğru İletişim  275
10.5.1.1.2. Aşağıdan Yukarıya Doğru İletişim  275
10.5.1.2. Yatay İletişim  276
10.5.1.3. Çapraz İletişim  276
10.5.2. Biçimsel Olmayan İletişim (Gayri Resmi, Informal)  277
10.6. HALKLA İLİŞKİLER FAALİYETLERİNDE KULLANILAN İLETİŞİM BİÇİMLERİ  278
10.6.1. Sözlü İletişim  279
10.6.2. Sözsüz İletişim  279
10.6.3. Yazılı İletişim  281
10.6.4. Elektronik İletişim  281
10.7. HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA KULLANILAN İLETİŞİM ARAÇLARI  282
10.7.1. Yazılı ve Basılı Araçlar  283
10.7.2. Sözlü Araçlar  283
10.7.3. Görsel–İşitsel Araçlar  283
Kaynaklar  284
Bölüm Soruları  286
11. Bölüm
ZAMAN VE KRİZ YÖNETİMİ
11. ZAMAN VE KRİZ YÖNETİMİ  287
11.1. ZAMAN YÖNETİMİ  287
11.1.1. Zaman Kavramı  287
11.1.2. Zaman Yönetimi Kavramı  287
11.1.3. Zaman Tuzakları  288
11.1.4. Zamanın Etkin Kullanılmasını Sağlayan Davranış ve Yöntemler  291
11.2. KRİZ YÖNETİMİ  294
11.2.1. Krizin Tanımı  294
11.2.1.1. Kriz Türleri  297
11.2.1.2. Krizin Aşamaları  298
11.2.2. Kriz Yönetiminin Tanımı  299
11.2.2.1. Kriz Yönetiminin Özellikleri  300
11.2.2.2. Kriz Yönetimi Yaklaşımları  301
11.2.2.3. Krizin Sebep Olduğu Unsurlar  301
Kaynaklar  304
Bölüm Soruları  306
12. Bölüm
ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ
12. ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ  307
12.1. ÇATIŞMA YÖNETİMİ  307
12.1.1. Çatışmanın Tanımı  307
12.1.2. Çatışmanın Yararları  310
12.1.3. Çatışma Yönetimi  311
12.1.4. Çatışmanın Nedenleri  312
12.1.4.1. İşler Arası Fonksiyonel Karşılıklı Bağlılık  312
12.1.4.2. Belirli Kaynakların Paylaşılması  312
12.1.4.3. Amaç Farklılıkları  312
12.1.4.4. Algılama Farklılıkları  312
12.1.4.5. Yönetim Alanı ile İlgili Belirsizlik  313
12.1.4.6. Yöneticilik Tarzları Arasındaki Farklılıklar  313
12.1.4.7. İşçi–İşveren İlişkilerindeki Kutuplaşmalar  313
12.1.4.8. Kişilik Farklılıkları  313
12.1.4.9. Yeniliklerin Gerektirdiği Yeni Bilgi ve Görüşlerden Doğan Anlaşmazlıklar  313
12.1.5. Çatışma Süreci  313
12.1.5.1. Potansiyel Muhalefet  314
12.1.5.2. Kavrama ve Kişileştirme  314
12.1.5.3. Davranış  314
12.1.5.4. Çatışmanın Sonuçları  315
12.1.6. Örgütlerde Çatışma Türleri  315
12.1.6.1. Taraflara Göre Çatışmalar  316
12.1.6.1.1. Birey İçi Çatışmalar  316
12.1.6.1.2. Bireylerarası Çatışmalar  317
12.1.6.1.3. Kişiler ve Gruplar Arası Çatışmalar  317
12.1.6.1.4. Gruplar Arası Çatışmalar  317
12.1.6.1.5. Bölümler Arası Çatışmalar  317
12.1.6.1.6. Örgütler arası Çatışmalar  317
12.1.6.2. Nedenlerine Göre Çatışmalar  318
12.1.6.2.1. Amaç Çatışmaları  318
12.1.6.2.2. Rol Çatışmaları  318
12.1.6.2.3. Kurumlaşmış Çatışmalar  318
12.1.6.2.4. Beliren Çatışmalar  318
12.1.6.3. Çıkış Biçimlerine Göre Çatışmalar  318
12.1.6.3.1. Gizli Çatışmalar  318
12.1.6.3.2. Algılanan Çatışmalar  318
12.1.6.3.3. Hissedilen Çatışmalar  319
12.1.6.4. Örgüt Düzeyindeki Çatışmalar  319
12.1.7. Çatışmanın Yönetilmesinde Kullanılan Yaklaşımlar  319
12.1.8. Çatışmada Geleneksel ve Modern Görüşler  321
12.2. STRES YÖNETİMİ  322
12.2.1. Stresin Tanımı  322
12.2.2. Stresin Kaynakları  322
12.2.3. Stres Belirtileri  324
12.2.4. Stresin Örgüt Üzerindeki Etkileri  324
12.2.5. Stres Yönetimi  325
12.2.5.1. Stres Yönetiminde Bireysel Başa Çıkma Yöntemleri  325
12.2.5.2. Stres Yönetiminde Örgütsel Başa Çıkma Teknikleri  326
Kaynaklar  328
Bölüm Soruları  330
13. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1:
İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE
DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ
13. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1: İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ  331
13.1. İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ  331
13.1.1. Kalite ve Toplam Kalite Kavramı  331
13.1.2. Toplam Kalite Yönetimi  332
13.1.2.1. Sürekli İyileştirme (Kaizen)  336
13.1.3. Toplam Kalite Yönetiminin Amacı  336
13.1.4. Toplam Kalite ve Klasik Yönetim Anlayışı  336
13.1.5. Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri  339
13.1.5.1. Müşteri Odaklılık  339
13.1.5.2. Çalışanların Katılımı–Takım Çalışması  339
13.1.5.3. Sürekli Gelişim ve Öğrenme  339
13.1.5.4. Çalışanların Eğitimi  340
13.1.5.5. Üst Yönetimin Liderliği  340
13.1.6. Kalite Kavramına Değişik Yaklaşımlar  341
13.1.6.1. Dr. Deming ve Dr. J. M. Juran  342
13.1.7. Kalite Çemberleri  345
13.1.7.1. Kalite Çemberlerinin Amaçları  345
13.1.7.2. Kalite Çemberlerinin Özellikleri  346
13.2. İŞLETMELERDE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ  347
13.2.1. Değişim Mühendisliği Kavramı  348
13.2.2. İşletmelerde Değişim Mühendisliğinin Kullanılma Nedenleri  349
13.2.3. Değişim Mühendisliğinde On Emir  349
13.2.4. Değişim Mühendisliği Süreç ve Safhaları  350
13.2.4.1. Lider ve Değişim Mühendisliği Ekibinin Tespiti  350
13.2.4.2. Mevcut Görev ve Yapıların Tespit Edilmesi  351
13.2.4.3. Kurum Değerlerinin Yeniden Şekillendirilmesi  351
13.2.4.4. Harekete Geçme ve Değişimi Satma  351
13.2.4.5. Direnişleri Ortadan Kaldırmak  351
13.2.5. Değişim Mühendisliği Uygulamalarından Örnekler  351
Kaynaklar  354
Bölüm Soruları  357
14. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2:
İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET)
14. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2: İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET)  359
14.1. İŞLETMELERDE ETİK  359
14.1.1. Etik ve Ahlâk Kavramı  359
14.1.2. İş Etiği ve İşletme Etiği  361
14.1.2.1. İşletmelerin Çalışanlara Karşı Etik Sorumluluklar  362
14.1.2.2. Çalışanların İşletmeye Karşı Etik Sorumlulukları  363
14.1.3. Meslek Etiği  364
14.1.4. İşletmelerde Yaşanan Etik Dışı Davranışlar  364
14.2. İŞLETMELERDE MOBBİNG  368
14.2.1. Mobbing Kavramı ve Gelişimi  371
14.2.1.1. Türk Hukukunda Mobbing  372
14.2.2. İşletmelerde Mobbing Türleri  374
14.2.2.1. Yatay (Horizontal) Mobbing  375
14.2.2.2. Dikey (Downword and Upword) Mobbing  375
14.2.3. Mobbing Sürecinin Aşamaları  376
14.2.4. Mobbingin Bireyler Üzerindeki Etkisi  376
14.2.5. Mobbingin Örgütlere İlişkin Sonuçları  377
14.2.6. İşyerlerinde Yaşanan Belli Başlı Mobbing Davranışları  377
14.2.7. İşyerlerinde Mobbinge Uğrayanların Genel Özellikleri  378
Kaynaklar  382
Bölüm Soruları  384
15. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3:
İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING,
DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
15. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3: İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING, DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR  385
15.1. İŞLETMELERDE KÜÇÜLME (DOWNSIZING)  385
15.1.1. Örgütsel Küçülmenin İş görenler Üzerindeki Etkisi  386
15.1.2. İşletmelerde Küçülme Stratejileri  387
15.1.2.1. İşgücü Azaltımı  387
15.1.2.2. İşlerin Yeniden Yapılanması  388
15.1.2.3. Sistematik Strateji  388
15.1.3. Küçülmenin Alternatifleri  388
15.2. İŞLETMELERDE BENCHMARKING (KARŞILAŞTIRMA–KIYASLAMA)  388
15.2.1. Benchmarking Merdiveni  390
15.2.2. Benchmarkingin İçin Yapılması Gerekenler  390
15.2.3. Benchmarking Süreci  391
15.2.4. Benchmarking'in Temel Özellikleri  391
15.2.5. Benchmarking Çeşitleri  392
15.2.6. Benchmarkingin Kullanım Alanları  392
15.3. DIŞ KAYNAK KULLANIMI (OUTSOURCING)  393
15.3.1 İşletmelerde Dış Kaynak Kullanımı  393
15.3.2. Yabancı Ülkelerde Dış Kaynak Kullanımı  394
15.3.3. Dış Kaynak Kullanımının Yarar ve Sakıncaları  395
15.4. ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR  396
15.4.1. Öğrenen Organizasyonların Özellikleri  398
15.4.2. Öğrenen Organizasyonların Karakteristikleri  399
Kaynaklar  400
Bölüm Soruları  402
Kaynakça  403
Bölüm Soruları Cevap Anahtarları  431
Kavramlar Dizini  433
 


Hasan Tutar
Eylül 2017
32.50 TL
Sepete Ekle
Zeki Akıncı
Ocak 2016
17.50 TL
Sepete Ekle
İnan Özalp
Ekim 2015
30.00 TL
Sepete Ekle
Hasan Tutar
Ekim 2015
46.50 TL
Sepete Ekle





 

İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Yedinci Baskı İçin Önsöz  5
Önsöz  7
Şekiller ve Tablolar Listesi  23
1. Bölüm
İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ
TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ
1. İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ  27
1.1. İŞLETME VE İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR  27
1.1.1. İşletme ve İşletme Yönetimi Kavramları  28
1.1.2. Üretim ve Üretim Faktörleri  29
1.1.3. İşletmelerin Yapısal Özellikleri  30
1.1.4. İşletmelerin Amaçları  31
1.1.5. İşletme Bilimi ve Diğer Bilim Dalları ile İlişkisi  34
1.1.5.1. İşletme Bilimi ve Ekonomi  34
1.1.5.2. İşletme Bilimi ve Hukuk  34
1.1.5.3. İşletme Bilimi ve Davranış Bilimleri  34
1.1.5.4. İşletme Bilimi ve Teknoloji  35
1.2. İŞLETME TÜRLERİ  35
1.2.1. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler  35
1.2.1.1. Üretim İşletmeleri  36
1.2.1.2. Ticari İşletmeler  36
1.2.1.3. Karma İşletmeler  36
1.2.2. Üretim Araçlarının Mülkiyetine Göre İşletmeler  36
1.2.2.1. Özel İşletmeler  36
1.2.2.2. Kamu İşletmeleri  36
1.2.2.3. Karma İşletmeler  36
1.2.2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler  37
1.2.3. Üretim Yapıları Açısından İşletmeler  37
1.2.3.1. Mal Üreten İşletmeler  37
1.2.3.2. Hizmet Üreten İşletmeler  37
1.2.4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler  38
1.2.5. Tüketici Türlerine Göre İşletmeler  38
1.2.5.1. Son (Nihai) Tüketiciye Yönelik Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler  39
1.2.5.2. Aracı Tüketicilere Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler  39
1.2.6. Hukuki Yapılarına Göre İşletmeler  39
1.2.6.1. Özel İşletmeler  39
1.2.6.1.1. Şahıs İşletmeleri  39
1.2.6.1.2. Sermaye Şirketleri  42
1.2.6.2. Kooperatifler  46
1.2.6.2.1. Kooperatif Organları  47
1.2.6.3. Kamu İşletmeleri  49
1.2.6.3.1. Genel Yönetim İçinde Faaliyet Gösteren İşletmeler  49
1.2.6.3.2. Katma Bütçeli Dairelere Bağlı İşletmeler  49
1.2.6.3.3. Özel Yapılı Kuruluşlar  50
1.2.6.3.4. Yerel Yönetim İşletmeleri  50
1.2.6.3.5. Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT)  50
1.2.6.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler  50
1.2.6.5. Çok Uluslu İşletmeler  51
1.3. İŞLETMELER ARASI İŞBİRLİĞİ VE BİRLEŞMELER  51
1.3.1. Centilmenlik Anlaşmaları  52
1.3.2. Konsorsiyumlar  52
1.3.3. Karteller  53
1.3.4. Tröstler  53
1.3.5. Holdingler  53
1.3.6. Ortak Girişim (Joint Venture)  53
1.4. İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ  54
Kaynaklar  55
Bölüm Soruları  57
2. Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞU
2. İŞLETMELERİN KURULUŞU  59
2.1. KURULUŞ ÇALIŞMALARI  59
2.1.1. Yatırım  59
2.1.2. Yatırım Projesi  60
2.2. FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI  61
2.2.1. Ekonomik Araştırmalar  61
2.2.2. Teknik Araştırmalar  67
2.2.3. Mali Araştırmalar  68
2.2.4. Hukuki Araştırmalar  70
2.2.5. Örgütsel Araştırmalar  70
2.3. KURULUŞ ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ  71
Kaynaklar  73
Bölüm Soruları  75
3. Bölüm
İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ
3. İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ  77
3.1. SİSTEM KAVRAMI VE TÜRLERİ  77
3.2. BİR SİSTEM OLARAK İŞLETMELER  79
3.2.1. Sistemlerin Özellikleri  80
3.3. İŞLETME SİSTEMİNİ ETKİLEYEN DIŞ ÇEVRE KOŞULLARI  81
3.3.1. Doğal Çevre Koşulları  82
3.3.2. Sosyal ve Kültürel Koşullar  82
3.3.3. Hukuki ve Politik Çevre Koşulları  82
3.3.4. Teknolojik Koşullar  82
3.3.5. Ekonomik Koşullar  83
3.3.6. Uluslararası Çevre Koşulları  83
3.4. İŞLETMENİN İÇ ÇEVRESİ  84
3.4.1. İşletme Sahipleri ve Hissedarlar  84
3.4.2. İşletmede Çalışanlar  85
3.4.3. Yöneticiler  85
3.5. İŞLETMENİN YAKIN ÇEVRESİ  86
3.5.1. Tüketiciler/Müşteriler  87
3.5.2. Rakipler  88
3.5.3. İşletmeye Kredi Sağlayan Kuruluşlar  88
3.5.4. Hammadde ve İşletmenin Diğer İhtiyaçlarını Karşılayan Kurumlar  88
3.6. İŞLETMENİN ULUSAL ÇEVRESİ  89
3.6.1. Devlet  89
3.6.2. Toplum  90
3.6.3. Çeşitli Kurumlar  90
3.7. İŞLETMELERİN ULUSLARARASI ÇEVRESİ  90
Kaynaklar  92
Bölüm Soruları  93
4. Bölüm
YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
4. YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ  95
4.1. YÖNETİM KAVRAMI  95
4.2. YÖNETİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ  96
4.3. YÖNETİCİ KAVRAMI  97
4.3.1. Yönetsel Düzeyler  98
4.3.1.1. Dikey Sınıflandırma  99
4.3.1.2. Yatay Sınıflandırma  99
4.3.2. Yönetsel Beceriler  100
4.4. YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ  101
4.4.1. Klasik Yönetim Yaklaşımı  102
4.4.1.1. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı  102
4.4.1.2. Yönetim Süreci Yaklaşımı  103
4.4.1.3. Bürokrasi Yaklaşımı  104
4.4.2. Neo–Klasik Yönetim Dönemi  106
4.4.3. Modern Yönetim Dönemi  108
4.4.4. Post–Modern Yönetim Dönemi  110
4.5. YÖNETİM FONKSİYONLARI  112
Kaynaklar  114
Bölüm Soruları  116
5. Bölüm
YÖNETİM FONKSİYONLARI
5. YÖNETİM FONKSİYONLARI  117
5.1. PLANLAMA  117
5.1.1. Plan Çeşitleri  122
5.1.1.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar  122
5.1.1.2. Niteliklerine Göre Planlar  122
5.1.1.3. Sürelerine Göre Planlar  123
5.1.2. Stratejik Planlama  123
5.2. ÖRGÜTLEME  130
5.2.1. Örgütleme Sürecinin Evreleri  131
5.2.2. Örgütleme İlkeleri  132
5.2.2.1. İş Bölümü ve Uzmanlaşma İlkesi  132
5.2.2.2. İstisna İlkesi  132
5.2.2.3. Amaç Birliği İlkesi  133
5.2.2.4. Kumanda Birliği İlkesi  133
5.2.2.5. Hiyerarşik Yapı İlkesi  133
5.2.2.6. Yetki ve Sorumluluğun Denkliği İlkesi  133
5.2.2.7. Yetki Devri İlkesi  133
5.2.2.8. Denge İlkesi  134
5.2.2.9. Açıklama İlkesi  134
5.2.2.10. Basitlik ve Anlaşılırlık İlkesi  134
5.2.2.11. Değişebilirlik ve Reorganizasyon İlkesi (Esneklik ilkesi)  134
5.2.2.12. Süreklilik İlkesi  134
5.2.2.13. Yönetim (Denetim) Alanı İlkesi  135
5.2.3. Örgütte Bölümlere Ayırma  135
5.2.3.1. Örgütte Bölümlere Ayırmada Kullanılan Temel Yöntemler  136
5.2.3.1.1. İşlevlere (Fonksiyonlara) Göre Bölümlere Ayırma  136
5.2.3.1.2. Üretilen Mal veya Hizmete Göre Bölümlere Ayırma  136
5.2.3.1.3. Bölge Temeline Göre Bölümlere Ayırma  137
5.2.3.1.4. Müşteri Temeline Göre Bölümlere Ayırma  137
5.2.3.1.5. Süreç veya Makine Temeline Göre Bölümlere Ayırma  138
5.2.3.1.6. Zaman Temeline Göre Bölümlere Ayırma  138
5.2.3.1.7. Sayı Temeline Göre Bölümlere Ayırma  138
5.2.3.1.8. Matriks (Karma) Örgüt  139
5.3. YÖNELTME (YÜRÜTME)  140
5.3.1. Motivasyon  141
5.3.2. Liderlik  143
5.3.2.1. Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki Farklar  145
5.3.2.2. Liderlik Türleri  145
5.4. KOORDİNASYON  147
5.4.1. Kurumların İşleyişindeki Yeri ve Önemi  147
5.4.2. Gerçekleşme Unsurları  148
5.5. KONTROL  149
5.5.1. Etkili Bir Kontrol Sistemi İçin Gerekli Koşullar  151
5.5.2. Kontrol Türleri  152
Kaynaklar  154
Bölüm Soruları  158
6. Bölüm
ÜRETİM YÖNETİMİ
6. ÜRETİM YÖNETİMİ  159
6.1. ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI VE AMACI  159
6.2. ÜRETİM SİSTEMİNİN ELEMANLARI  161
6.3. ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI  162
6.3.1. Süreçlere Göre Sınıflandırma  162
6.3.1.1. Çıkarma Yoluyla Üretim (Birincil Üretim)  162
6.3.1.2. Analitik Süreçle Üretim  162
6.3.1.3. Fabrikasyon (Dönüştürme) Üretim  162
6.3.1.4. Sentetik Üretim  162
6.3.2. Ürünün Cinsine Göre Sınıflandırma  163
6.3.3. Miktar ve Üretim Akşına Göre Sınıflandırma  163
6.3.3.1. Sürekli Üretim  163
6.3.3.1.1. Kütle Üretimi  163
6.3.3.1.2. Akış Tipi Üretim  163
6.3.3.2. Kesikli Üretim  164
6.3.3.2.1. Siparişe Göre Üretim  164
6.3.3.2.2. Parti Üretimi  164
6.3.3.3. Proje Üretimi  165
6.3.4. Esnek Üretim Sistemleri  165
6.3.5. Tam Zamanında Üretim Sistemleri (Just in Time Production)  166
6.3.6. Diğer Üretim Türleri  167
6.4. ÜRETİM YÖNETİMİ FONKSİYONLARI  167
6.4.1. Ön Planlama  168
6.4.2. Planlama  168
6.4.3. Kontrol  169
6.5. STOK KONTROL  170
6.5.1. Stok Maliyetleri  170
6.5.2. Stok Değerleme Yöntemleri  170
6.5.3. Stok Kontrol Yöntemleri  170
6.5.3.1. Gözle Kontrol Yöntemi  170
6.5.3.2. Çift Kutu Yöntemi  171
6.5.3.3. ABC Yöntemi  171
6.5.3.4. Sabit Sipariş Süresi Yöntemi  172
6.5.3.5. Sabit Sipariş Miktarı Yöntemi  172
6.5.3.6. Ekonomik Sipariş Miktarı Yöntemi  172
6.5.3.7. VED Yöntemi  173
6.5.4. Stok Kontrolünde Yardımcı Teknikler  173
6.5.4.1. Bar–Kod ve Kare kod  173
6.5.4.2. RFID  174
Kaynaklar  176
Bölüm Soruları  178
7. Bölüm
PAZARLAMA YÖNETİMİ
7. PAZARLAMA YÖNETİMİ  179
7.1. PAZARLAMA TANIMI VE İŞLETMELER AÇISINDAN ÖNEMİ  179
7.2. PAZARLAMANIN GELİŞİMİ  181
7.2.1. Üretim Anlayışı Dönemi  181
7.2.2. Satış Anlayışı Dönemi  182
7.2.3. Çağdaş Pazarlama Anlayışı Dönemi  182
7.2.3.1. İlişki Pazarlaması Yaklaşımı  184
7.2.3.2. Müşteri Odaklı Yaklaşım  185
7.2.3.3. Değer Temelli Yaklaşım  185
7.2.3.4. Pazar Odaklı Yaklaşım  186
7.2.4. Toplumsal ve Sosyal Pazarlama Anlayışı Dönemi  186
7.3. PAZAR BÖLÜMLEME VE HEDEF PAZAR SEÇİMİ  188
7.4. PAZARLAMA KARMASI ELEMANLARI  191
7.4.1. Ürün  192
7.4.2. Fiyat  193
7.4.3. Dağıtım/Yer  196
7.4.4. Tutundurma  198
7.4.5. Katılımcılar/İnsanlar  199
7.4.6. Fiziksel Ortam/Fiziksel Deliller  199
7.4.7. Süreç Yönetimi  200
Kaynaklar  202
Bölüm Soruları  206
8. Bölüm
FİNANS YÖNETİMİ
8. FİNANS YÖNETİMİ  207
8.1. FİNANSMAN KAVRAMI  207
8.2. TARİHSEL GELİŞİM  208
8.3. İŞLETMELERDEKİ YERİ VE ÖNEMİ  209
8.4. FİNANS YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ  210
8.5. İŞLETMELERİN FİNANSAL YAPISI VE SERMAYE TÜRLERİ  211
8.5.1. Sermaye  211
8.5.1.1. Sermaye Türleri  212
8.5.2. Finansman Kaynakları  213
8.5.2.1. Kaynağına Göre Finansman  213
8.5.2.2. Sürelerine Göre Finansman Kaynakları  213
8.5.2.2.1. Uzun Süreli Finansman Kaynakları  213
8.5.2.2.2. Kısa Süreli Finansman Kaynakları  214
8.5.3. Finansal Tablolar  215
8.5.3.1. Bilançolar  215
8.5.3.2. Gelir Tabloları  216
8.5.4. Finansal Analiz  216
8.5.4.1. Finansal Tabloların Analizinde Kullanılan Oranlar  216
8.5.4.1.1. Likiditeyi Ölçen Oranlar  217
8.5.4.1.2. Faaliyet Oranları  219
8.5.4.1.3. Finansal Yapı Oranları  220
8.5.4.1.4. Kârlılık Oranları  220
8.5.4.2. Başabaş Analizi  221
8.5.4.3. Fon Akım Tablosu  222
8.6. YENİ FİNANSAL TEKNİKLER  222
8.6.1. Factoring  222
8.6.2. Forfaiting  223
8.6.3. Leasing (Finansal Kiralama)  223
8.6.4. Franchising  223
Kaynaklar  225
Bölüm Soruları  226
9. Bölüm
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
9. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ  227
9.1. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN GÖREV VE FONKSİYONLARI  227
9.1.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin Başlıca Görevleri  228
9.1.2. İnsan Kaynakları Yönetiminin Fonksiyonları  229
9.2. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İLKELERİ  229
9.2.1. Liyakat ya da Yeterlik İlkesi  229
9.2.2. Kariyer İlkesi  229
9.2.3. Eşitlik İlkesi  230
9.2.4. Güvence İlkesi  231
9.2.5. Yansızlık İlkesi  231
9.2.6. Halef Yetiştirme İlkesi  231
9.2.7. Yönetimi Geliştirme İlkesi  231
9.3. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÇEVRESEL UNSURLARI  232
9.3.1. Dış Çevre Unsurları  232
9.3.1.1. Yasal Düzenlemeler  232
9.3.1.2. Toplum  232
9.3.1.3. Sendikalar  233
9.3.1.4. Müşteriler  233
9.3.1.5. Rakipler  233
9.3.1.6. Teknolojik Koşullar  233
9.3.1.7. Ekonomik Koşullar  234
9.3.1.8. Coğrafik Koşullar  234
9.3.2. İç Çevre Unsurları  234
9.3.2.1. Misyon, Amaçlar, Hedefler  234
9.3.2.2. Politikalar  235
9.3.2.3. Örgüt Kültürü ve Örgüt İklimi  235
9.3.2.4. İşgörenler  236
9.4. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İŞLEVLERİ  236
9.4.1. İstihdam  237
9.4.2. Geliştirme  238
9.4.3. Ücretlendirme  240
9.4.4. Bütünleştirme  243
9.5. İNSAN KAYNAKLARINDA PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ  244
9.5.1. Performans Değerleme Yöntemleri  245
9.6. İŞ GÖREN DEVİR HIZI VE HESAPLANMASI  246
9.7. İŞ ANALİZ VE İŞ TASARIMI  247
9.7.1. İş Analizi  247
9.7.1.1. İş Tanımı  248
9.7.1.2. İş Gerekleri  249
9.7.2. İş Tasarımı  251
9.7.2.1. İş Basitleştirme  251
9.7.2.2. İş Genişletme  251
9.7.2.3. İş Zenginleştirme  251
9.7.2.4. İş Rotasyonu  252
9.7.2.5. Süreç Yenileme  252
Kaynaklar  253
Bölüm Soruları  256
10. Bölüm
HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ
10. HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ  257
10.1. HALKLA İLİŞKİLER KAVRAMI  257
10.1.1. Halkla İlişkilerin Temel Amaç ve İşlevleri  259
10.1.2. Halkla İlişkilerde Hedef Kitle  260
10.1.2.1. İşletme İçi Hedef Kitle  260
10.1.2.2. İşletme Dışı Hedef Kitle  261
10.2 HALKLA İLİŞKİLER VE HALKLA İLİŞKİLERE YAKIN KAVRAMLAR  262
10.2.1. Propaganda  262
10.2.2. Reklâmcılık  262
10.2.3. Pazarlama  263
10.3. HALKLA İLİŞKİLERDE KULLANILAN TEMEL İLKELER  265
10.3.1. Çift Yönlü İlişki  265
10.3.2. Dürüstlük ve Doğruları Yansıtmak  266
10.3.3. İnandırıcılık  266
10.3.4. Sabırlı Çalışma  267
10.3.5. Uzmanlık İşi  267
10.3.6. Yaygın Sorumluluk  267
10.3.7. Yineleme ve Süreklilik  268
10.3.8. İşletme İmajı  268
10.3.9. Halkla İlişkiler Bütçesi  268
10.4. İLETİŞİM VE HALKLA İLİŞKİLER  269
10.4.1. İletişim Kavramı ve Önemi  269
10.4.2. İletişim Süreci  269
10.4.3. İşleyiş Açısından İletişim Çeşitleri  272
10.4.3.1. Tek Yönlü İletişim  272
10.4.3.2. Çift Yönlü İletişim  272
10.5. ÖRGÜTSEL İLETİŞİM  273
10.5.1. Biçimsel İletişim (Resmi, Formal)  274
10.5.1.1. Dikey İletişim  275
10.5.1.1.1. Yukarıdan Aşağıya Doğru İletişim  275
10.5.1.1.2. Aşağıdan Yukarıya Doğru İletişim  275
10.5.1.2. Yatay İletişim  276
10.5.1.3. Çapraz İletişim  276
10.5.2. Biçimsel Olmayan İletişim (Gayri Resmi, Informal)  277
10.6. HALKLA İLİŞKİLER FAALİYETLERİNDE KULLANILAN İLETİŞİM BİÇİMLERİ  278
10.6.1. Sözlü İletişim  279
10.6.2. Sözsüz İletişim  279
10.6.3. Yazılı İletişim  281
10.6.4. Elektronik İletişim  281
10.7. HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA KULLANILAN İLETİŞİM ARAÇLARI  282
10.7.1. Yazılı ve Basılı Araçlar  283
10.7.2. Sözlü Araçlar  283
10.7.3. Görsel–İşitsel Araçlar  283
Kaynaklar  284
Bölüm Soruları  286
11. Bölüm
ZAMAN VE KRİZ YÖNETİMİ
11. ZAMAN VE KRİZ YÖNETİMİ  287
11.1. ZAMAN YÖNETİMİ  287
11.1.1. Zaman Kavramı  287
11.1.2. Zaman Yönetimi Kavramı  287
11.1.3. Zaman Tuzakları  288
11.1.4. Zamanın Etkin Kullanılmasını Sağlayan Davranış ve Yöntemler  291
11.2. KRİZ YÖNETİMİ  294
11.2.1. Krizin Tanımı  294
11.2.1.1. Kriz Türleri  297
11.2.1.2. Krizin Aşamaları  298
11.2.2. Kriz Yönetiminin Tanımı  299
11.2.2.1. Kriz Yönetiminin Özellikleri  300
11.2.2.2. Kriz Yönetimi Yaklaşımları  301
11.2.2.3. Krizin Sebep Olduğu Unsurlar  301
Kaynaklar  304
Bölüm Soruları  306
12. Bölüm
ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ
12. ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ  307
12.1. ÇATIŞMA YÖNETİMİ  307
12.1.1. Çatışmanın Tanımı  307
12.1.2. Çatışmanın Yararları  310
12.1.3. Çatışma Yönetimi  311
12.1.4. Çatışmanın Nedenleri  312
12.1.4.1. İşler Arası Fonksiyonel Karşılıklı Bağlılık  312
12.1.4.2. Belirli Kaynakların Paylaşılması  312
12.1.4.3. Amaç Farklılıkları  312
12.1.4.4. Algılama Farklılıkları  312
12.1.4.5. Yönetim Alanı ile İlgili Belirsizlik  313
12.1.4.6. Yöneticilik Tarzları Arasındaki Farklılıklar  313
12.1.4.7. İşçi–İşveren İlişkilerindeki Kutuplaşmalar  313
12.1.4.8. Kişilik Farklılıkları  313
12.1.4.9. Yeniliklerin Gerektirdiği Yeni Bilgi ve Görüşlerden Doğan Anlaşmazlıklar  313
12.1.5. Çatışma Süreci  313
12.1.5.1. Potansiyel Muhalefet  314
12.1.5.2. Kavrama ve Kişileştirme  314
12.1.5.3. Davranış  314
12.1.5.4. Çatışmanın Sonuçları  315
12.1.6. Örgütlerde Çatışma Türleri  315
12.1.6.1. Taraflara Göre Çatışmalar  316
12.1.6.1.1. Birey İçi Çatışmalar  316
12.1.6.1.2. Bireylerarası Çatışmalar  317
12.1.6.1.3. Kişiler ve Gruplar Arası Çatışmalar  317
12.1.6.1.4. Gruplar Arası Çatışmalar  317
12.1.6.1.5. Bölümler Arası Çatışmalar  317
12.1.6.1.6. Örgütler arası Çatışmalar  317
12.1.6.2. Nedenlerine Göre Çatışmalar  318
12.1.6.2.1. Amaç Çatışmaları  318
12.1.6.2.2. Rol Çatışmaları  318
12.1.6.2.3. Kurumlaşmış Çatışmalar  318
12.1.6.2.4. Beliren Çatışmalar  318
12.1.6.3. Çıkış Biçimlerine Göre Çatışmalar  318
12.1.6.3.1. Gizli Çatışmalar  318
12.1.6.3.2. Algılanan Çatışmalar  318
12.1.6.3.3. Hissedilen Çatışmalar  319
12.1.6.4. Örgüt Düzeyindeki Çatışmalar  319
12.1.7. Çatışmanın Yönetilmesinde Kullanılan Yaklaşımlar  319
12.1.8. Çatışmada Geleneksel ve Modern Görüşler  321
12.2. STRES YÖNETİMİ  322
12.2.1. Stresin Tanımı  322
12.2.2. Stresin Kaynakları  322
12.2.3. Stres Belirtileri  324
12.2.4. Stresin Örgüt Üzerindeki Etkileri  324
12.2.5. Stres Yönetimi  325
12.2.5.1. Stres Yönetiminde Bireysel Başa Çıkma Yöntemleri  325
12.2.5.2. Stres Yönetiminde Örgütsel Başa Çıkma Teknikleri  326
Kaynaklar  328
Bölüm Soruları  330
13. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1:
İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE
DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ
13. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1: İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ  331
13.1. İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ  331
13.1.1. Kalite ve Toplam Kalite Kavramı  331
13.1.2. Toplam Kalite Yönetimi  332
13.1.2.1. Sürekli İyileştirme (Kaizen)  336
13.1.3. Toplam Kalite Yönetiminin Amacı  336
13.1.4. Toplam Kalite ve Klasik Yönetim Anlayışı  336
13.1.5. Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri  339
13.1.5.1. Müşteri Odaklılık  339
13.1.5.2. Çalışanların Katılımı–Takım Çalışması  339
13.1.5.3. Sürekli Gelişim ve Öğrenme  339
13.1.5.4. Çalışanların Eğitimi  340
13.1.5.5. Üst Yönetimin Liderliği  340
13.1.6. Kalite Kavramına Değişik Yaklaşımlar  341
13.1.6.1. Dr. Deming ve Dr. J. M. Juran  342
13.1.7. Kalite Çemberleri  345
13.1.7.1. Kalite Çemberlerinin Amaçları  345
13.1.7.2. Kalite Çemberlerinin Özellikleri  346
13.2. İŞLETMELERDE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ  347
13.2.1. Değişim Mühendisliği Kavramı  348
13.2.2. İşletmelerde Değişim Mühendisliğinin Kullanılma Nedenleri  349
13.2.3. Değişim Mühendisliğinde On Emir  349
13.2.4. Değişim Mühendisliği Süreç ve Safhaları  350
13.2.4.1. Lider ve Değişim Mühendisliği Ekibinin Tespiti  350
13.2.4.2. Mevcut Görev ve Yapıların Tespit Edilmesi  351
13.2.4.3. Kurum Değerlerinin Yeniden Şekillendirilmesi  351
13.2.4.4. Harekete Geçme ve Değişimi Satma  351
13.2.4.5. Direnişleri Ortadan Kaldırmak  351
13.2.5. Değişim Mühendisliği Uygulamalarından Örnekler  351
Kaynaklar  354
Bölüm Soruları  357
14. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2:
İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET)
14. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2: İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET)  359
14.1. İŞLETMELERDE ETİK  359
14.1.1. Etik ve Ahlâk Kavramı  359
14.1.2. İş Etiği ve İşletme Etiği  361
14.1.2.1. İşletmelerin Çalışanlara Karşı Etik Sorumluluklar  362
14.1.2.2. Çalışanların İşletmeye Karşı Etik Sorumlulukları  363
14.1.3. Meslek Etiği  364
14.1.4. İşletmelerde Yaşanan Etik Dışı Davranışlar  364
14.2. İŞLETMELERDE MOBBİNG  368
14.2.1. Mobbing Kavramı ve Gelişimi  371
14.2.1.1. Türk Hukukunda Mobbing  372
14.2.2. İşletmelerde Mobbing Türleri  374
14.2.2.1. Yatay (Horizontal) Mobbing  375
14.2.2.2. Dikey (Downword and Upword) Mobbing  375
14.2.3. Mobbing Sürecinin Aşamaları  376
14.2.4. Mobbingin Bireyler Üzerindeki Etkisi  376
14.2.5. Mobbingin Örgütlere İlişkin Sonuçları  377
14.2.6. İşyerlerinde Yaşanan Belli Başlı Mobbing Davranışları  377
14.2.7. İşyerlerinde Mobbinge Uğrayanların Genel Özellikleri  378
Kaynaklar  382
Bölüm Soruları  384
15. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3:
İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING,
DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
15. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3: İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING, DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR  385
15.1. İŞLETMELERDE KÜÇÜLME (DOWNSIZING)  385
15.1.1. Örgütsel Küçülmenin İş görenler Üzerindeki Etkisi  386
15.1.2. İşletmelerde Küçülme Stratejileri  387
15.1.2.1. İşgücü Azaltımı  387
15.1.2.2. İşlerin Yeniden Yapılanması  388
15.1.2.3. Sistematik Strateji  388
15.1.3. Küçülmenin Alternatifleri  388
15.2. İŞLETMELERDE BENCHMARKING (KARŞILAŞTIRMA–KIYASLAMA)  388
15.2.1. Benchmarking Merdiveni  390
15.2.2. Benchmarkingin İçin Yapılması Gerekenler  390
15.2.3. Benchmarking Süreci  391
15.2.4. Benchmarking'in Temel Özellikleri  391
15.2.5. Benchmarking Çeşitleri  392
15.2.6. Benchmarkingin Kullanım Alanları  392
15.3. DIŞ KAYNAK KULLANIMI (OUTSOURCING)  393
15.3.1 İşletmelerde Dış Kaynak Kullanımı  393
15.3.2. Yabancı Ülkelerde Dış Kaynak Kullanımı  394
15.3.3. Dış Kaynak Kullanımının Yarar ve Sakıncaları  395
15.4. ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR  396
15.4.1. Öğrenen Organizasyonların Özellikleri  398
15.4.2. Öğrenen Organizasyonların Karakteristikleri  399
Kaynaklar  400
Bölüm Soruları  402
Kaynakça  403
Bölüm Soruları Cevap Anahtarları  431
Kavramlar Dizini  433
 


 
Kitap
Bülten
Kitap
Kitap
İndirimli Kitaplar
 
 
Ana Sayfa | Hakkımızda | Bülten | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Sayfası | Yardım | İletişim

Seçkin Yayıncılık San. Tic. A.Ş.
Copyright © 1996 - 2018