Türkiye Muhasebe Standartlarında Hasılat – Maliyet İlişkisi M. Vefa Toroslu  - Kitap

Türkiye Muhasebe Standartlarında Hasılat – Maliyet İlişkisi

1. Baskı, 
Mart 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
256
Barkod:
9786055473747
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
150,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Günümüzde ekonomilerin globalleşmesi ve teknolojinin ilerlemesi ile sınırlar ortadan kalkmaya başlamıştır. Bunun sonucu olarak yatırımcılar uluslararası alanda yatırım yapmaya başlarken, fon kullanıcıları da uluslararası alanda fon temin etme çabalarını artırmışlardır. Dünyada meydana gelen bu sermaye hareketleri sonucunda finansal bilginin de önemi artmıştır. Bu durum da, uluslararası alanda muhasebe standartlarının gerekliliğini gündeme getirmiştir.
Muhasebe sisteminden elde edilen bilgilerin muhasebe bilgi kullanıcıları için beklenen fonksiyonu yerine getirebilmesi ve işletme faaliyetlerine ilişkin doğru bilgiler aktarabilmesi, benzer olayları benzer şekilde ifade etmesi, ürettiği bilgilerin doğru, güvenilir, anlamlı, gerçeğe uygun ve karşılaştırılabilir olması için belirli muhasebe standartlarına göre hazırlanması gerekir. Bunun sonucu olarak muhasebe uygulamalarının belirli temellere uyması zorunludur. Bu noktada genel kabul görmüş muhasebe kavram ve ilkelerinden hareketle muhasebe standartları geliştirilmiştir. Bu doğrultuda muhasebe standartları, muhasebe uygulamalarına yön veren ve finansal tabloların hazırlanmasına belirli bir düzen getiren kurallar olarak tanımlanabilir.
Bu çerçevede elinizde bulunan kitapta Uluslararası Muhasebe Standartlarının paralelinde oluşturulan Türkiye Muhasebe Standartlarından birbiri ile bağlantılı olan üç önemli standart incelenmiştir. Bu kitabın temelini, Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Muhasebe–Denetim Yüksek Lisans Programında verdiğim Yüksek Lisans Tezi oluşturmaktadır. Tezin orijinal ismi, –Türkiye Muhasebe Standartlarında Stok–Maliyet İlişkisi: TMS 2 Stoklar, TMS 23 Borçlanma Maliyetleri– idi. Tez, Prof. Dr. Suat Teker, Prof. Dr. Targan Ünal ve Dr. Şeref Demir’den oluşan jüri tarafından Ağustos 2010’da kabul edilmiştir.
Daha sonra bu tez çalışmasına Muhasebe Standartlarına Genel Bakış ve TMS 18 Hasılat bölümleri de eklenerek kitap haline getirilmiştir. Ayrıca her üç standardında Türk vergi mevzuatı ile karşılaştırılmasını içeren yeni bir bölüm de oluşturulmuştur.
Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından 01. 11. 2010 tarihli Resmi Gazete’de Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler İçin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (KOBİ TFRS) yayımlanmıştır. Bu kitaptaki standartlar KOBİ TFRS’yi kapsamamakta olup, incelenen üç standart Tam Set TMS/TFRS’deki standartları içermektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Muhasebe Standartlarına Genel Bakış
.
TMS 2 Stoklar
.
TMS 18 Hasılat
.
TMS 23 Borçlanma Maliyetleri