Hukuk Köprüsü Dergisi Sayı:15 Rechtsbrücke Haziran 2018 Prof. Dr. Yener Ünver

Hukuk Köprüsü Dergisi Sayı:15 Rechtsbrücke

Haziran 2018

1. Baskı, 
Aralık 2018
Ürün Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
176
Barkod:
2146974118124
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
32,90
Temin süresi 2-3 gündür.
Ürün Açıklaması
Özyeğin Üniversitesi Alman Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin dönemsel yayın organı Hukuk Köprüsü (Rechtsbrücke) 15. sayısıyla hukukçularla buluşmuştur. Bu sayıda, uluslararası hukuk, ceza hukuku, medeni hukuk, güvenlik yaptırımı hukuku ve tıp hukuku makaleleri ve içtihat çevirilerine yer verilmiştir. Gerek söz konusu eserleri kaleme alan gerekse bunları Türkçe'ye kazandırarak iki dilde yayın olarak Türk ve Alman hukukçulara sunmamıza destek veren tüm akademisyenlere sonsuz teşekkürler.
Ülkemizdeki yayın politikası ve bilimsel çalışmalara ilişkin bakış açısıyla genelde çeviri bilimi özelde kanunlarımızın mehaz (kaynak) ülkesinin mevzuat öğreti ve içtihatlarının Türk hukukuna aktarılmasına önemi bilinmediğinden, bu seri son derece güçlükle ve birkaç genç fedakar arkadaşımın gayretleriyle çıkarılmaktadır. Zaman zaman bu kıymet bilmezlik ve akademisyenlerin sadece akademik yükseltmede puan alacakları çalışmalara yönelmeleri, karşılaştırmalı hukuk ve uluslararası hukuk açısından ülkemizin durumunu oldukça zayıflatmakta ve seriye devam edip etmeme konusunda tereddütler uyandırmaktadır. Bazen son vermek veya ara vermek gerek. En azından değeri bilinmeyen, okunmayan çalışmalar yapmak ekibimizde ümitsizliğe veya bıkkınlığa yol açmaktadır. Akademisyenlerin sadece kanun metni, yönetmelik veya yargı kararları ezberlemeleri ile sürdürdükleri akademik yaşam evrensel hukuktan bizi uzaklaştırmaktadır. Eylemler sonlandırılabilir veya geçici olarak ara verilebilir; ancak bizatihi kendisi son derece doğru bir fikir olan bu çalışmayı daha sonra veya başka yerde yapma fikri, eminim ki sayıları çok az da olsa son derece yüksek kaliteli genç akademisyenlerimizin varlığı, bu hayallerimize devam etmemizi gerektiriyor.
Umarım, Türk ve Alman meslektaşlarımız bu yayın organına sahip çıkarak, Türkiye ve Almanya arasındaki önemli bir hukuk köprüsünü oluşturan bu yayın organı ve Özyeğin Üniversitesi Alman Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni destekler, besler ve geliştirirler. Her yaştan Türk akademisyenler, yıllardır takip ettiğimiz Alman hukukuna ilişkin tüm kaynakları dikkatle takip etmek ve bunları hem meslektaşlarına hem öğrencilere kazandırmak yükümlülüğü altındadırlar. Kolayca yükselme hırsı veya para kazanma iştahı, meslektaşlarımızı bu tür çalışmalardan uzak tutmamalıdır.
Başta değerli çalışma arkadaşım Zehra Başer Doğan olmak üzere önceki sayılar ve bu sayıya destek veren Türk ve Alman meslektaşlarıma yaklaşık sekiz yıldır kesintisiz süren bu yoğun çalışmada beni yalnız bırakmadıkları için sonsuz teşekkürler.
Saygılar.
Prof. Dr. Dr. h. c. Yener ÜNVER
Ürün Konu Başlıkları
.
Uluslararası Ceza Kanunu (UCK) , (Çev.: Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Barış ATLADI)
.
Rus Vatandaşı Olan Başvurucunun, Hakkında Ceza Takibatı Yapılması Amacıyla Rusya Federasyonu'na İadesinin Alman Anayasası m. 16a Uyarınca Sığınma Hakkının İhlali Olarak Değerlendirilmemesi Hakkında Federal Anayasa Mahkemesinin 4 Temmuz 2017 Tarihli ve 2 BvR 1381–17 Sayılı Kararı , (Çev.: Prof. Dr. Dr. h.c. Yener ÜNVER)
.
Güvenlik Tedbiri Olarak Hükümlünün Psikiyatri Kliniğinde Muhafaza Altına Alınması Bakımından Tedbirin Denetlenmesi Kapsamında Denetim Süresinin Aşılmasının Kişinin Özgürlük Hakkına Aykırılığı Hakkında Federal Anayasa Mahkemesinin 3 Temmuz 2017 Tarihli ve 2 BvR 1549–16 Sayılı Kararı 63, (Çev.: Arş. Gör. Zehra BAŞER DOĞAN)
.
Kiel Eyalet Mahkemesinin Küçüğün Hukuki İşlem Ehliyetine ve Velayete Dayanan Temsil Yetkisinin Kötüye Kullanılmasına İlişkin 25 Eylül 2013 Tarihli ve 13 O 11–13 Sayılı Kararı, (Çev.: Arş. Gör. Kerem ÖZ)
.
Münih Sulh Hukuk Mahkemesinin Küçüğün Vücudundaki Dövmelerin Silinmesi ile İlgili Küçüğün Hukukî İşlem Ehliyetine İlişkin 17 Mart 2011 Tarihli ve 213 C 917–11 Sayılı Kararı, (Çev.: Arş. Gör. Kerem ÖZ)
.
Köln Eyalet Mahkemesinin Kas Tutulması Sebebiyle Tazminat Talebine İlişkin 11 Temmuz 2018 Tarihli ve 18 O 73–15 Sayılı Kararı, (Çev.: Av. Sıla ORAL)
.
Alman Medeni Kanunu'nda Tedavi Sözleşmesine İlişkin Düzenlemeler (Alm. MK prg. 630a – prg. 630h), (Çev.: Av. Sıla ORAL)
.
Almanya'da Tıbbi Müdahalede Muhtemel Rıza–Hasta Özerkliğinin Sınırları, Sebastian SCHULZE – BÜHLER (Çev.: Arş. Gör. Şölen ÇAKIROĞLU)
.
Hekimlerin Sorumluluğu – Alman Hukukunda Hekimin Aydınlatma Yükümlülüğü ve Bunun Ceza Hukuku Bakımından Sonuçları, Dilara TETİK
.
Alman Ceza Hukukunda Hekimlerin Aydınlatma Yükümlülüğüne Aykırı Davranışlarından Kaynaklanan Sorumlulukları, Ceyda AYDIN
.
Almanya'da Yaşamın Sonuna İlişkin Olarak Kendi Kaderini Tayin Hakkı ve Vücut Bütünlüğünün Korunması – Hekimin Ölüme Yardımı Konusundaki Sınırlar, Elizabeth Maria HOFMANN (Çev.: Arş. Gör. Şölen ÇAKIROĞLU)