Fatih Devri Üzerinde Tetkikler ve Vesikalar – 1 Halil İnalcık  - Kitap

Fatih Devri Üzerinde Tetkikler ve Vesikalar – 1

1. Baskı, 
Ocak 2007
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
106
Barkod:
9789751607485
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
– BUHRANiNMENŞEİ: Floransa konsili, Union ve Haçlı planı, Sırbistan üzerinde Osmanlı–Macar rekabeti , Ananevi rivayet , Tetkikierin bugünkü durumu, yeni kaynaklar.
– BARiŞİÇİN İLKTEMASLAR: Belgrad'da Macar kıralı ile ilk temas 8–10, Buda Diet'i ve Osmanlı sulh teşebbüsü, Sırp despotu ve Hunyadi'nin sulh müzakerelerinin açılmasında rolleri, Osmanlı teşebbüsünün hakiki amilleri .
– EDİRNE SULH MÜZAKERELERİ VE 12 HAZİRANEDİRN E A N L A Ş M A S I: Edirne müzakereleri ve barışı üzerinde Batı ve Osmanlı rivayetleri, müzakerelerin seyri, Güğercinlik meselesi, barış maddeleri, Macaristan'a gidecek Osmanlı elçisi Balta oğlu Süleyman .
– SEGEDİNMUAHEDESİMESELESİ: Türk elçisi Segedinde, Macar Diet'inde barış ve harp taraftarları, Haçlıdonanmasının hareketi (14 Haziran 1444), Venedik, Papa ve V. Alphonse haçlı seferini destekliyorlar, Bizans iınperatorunun Macar sarayında ve Karamanoğulları nezdinde teşebbüsieri, II. Murad Anadolu'da, Şehzade Mehmed Edirne'de, Rumeli'de isyanlar, Edirne'de kargşalık, Şehzade Orhan'ın taht için teşebbüse geçmesi, Segedin'de müzakerelerin seyri, Kıraim yemini meselesi, Segedin muahedesi, Haçlı seferi ve muahede¬nin çiğnenmesi.
– II. FATİH SULTAN MEHMED'İN İLK CULUSUMehmed Manisa'da , Alaeddin Çelebi'nin ölümü. II. Murad'm tahttan çekilmesi sebepleri: İzladi savaşı, uelarda muhalefet, II. Murad'ın karakteri , Avrupa ve Anadolu¬da sulh siyaseti ve gerileme, lL. Murad'ın Mihalıç'ta tahttan feragati. II. Mehmed'in Culusi tarihi (1444 Ağustos sonları), II. Murad'ın Bursa'da itikara çekilmesi.
–III. İSTANBUL'UN FETHİNDEN ÖNCE FATİH SULTAN MEHMED, Haçlılar Rumeli'de, Edirne'de telaş, II. Murad'ın çağırılması, Boğazlarda ilk Osmanlı muvaffakiyeti, II. Murad Edirne'de, başkomutanlık için münakaşalar, II. Murad Varna'da, Varna'dan sonra saltanat meselesi, II. Murad'ın Manisa'ya çekilmesi , "İki padişah" ve devlette otorite buhranı, Edirne'de iki rakip partinin teşekkülü , Çandarlı Halil partisi sulhsever, Şahabeddin–Zaganos partisi fütuhatçı, İstanbul fethi fikri, II. Murad'ın Manisa'dan müdahalesi, Halil'in II. Murad'ı tahta getirmek için çalışmaları, yeniçeri ayaklanması (1446), II. Murad Bursa'da, Mora despotu ve Eflak voyvodasının taarruzları, II. Murad'ın Edirne'ye gelişi ve tahta çıkışı (1446 Agustos), Sultan Mehmed Çelebi Sultan Manisa'da, yeni durumun münakaşası, II. Murad'ın ikinci saltanat devresi (Ağustos 1446–3 Şubat 1451) , II. Mehrned'in cullisu, Çandarlı Halil ve Zaganos–Şahabeddin partisi, Anadolu'da Karaman–oğlu ve diğer beylerin taarruzu, Bizans impera¬torunun Orhan Çelebiyle tehdidieri, Karaman–oğluyle barış muahedesi, Alaiye'nin terki, Rumeli'ye süratli dönüş, yeniçerilerin muhalefeti, Rumeli'ye geçiş ve Bizans'a karşı mu¬hasematın ilanı , Boğaz–kesen (Rumeli) hisarının inşası, Bizans'ın ve Osmanlı devletinin garp devletleriyle münasebetleri, İstanbul muhasarası üzerinde Çandarlı ve muhalifleri arasında fikir ayrılığı, Muhasara esnasında buhran: 20 Nisan deniz muvaffakiyetsizliği ve meşveret meclisi, orduda muhalefet belirtileri, 26 (veya 27) Mayıs toplantısı, umumi taarruz kararı, İstanbul'un fethi , Orhan'ın ölümü, Çandarlı'nın tevkifi, Şahabeddin ve Zaga¬nos'un üstün nüfuzları, Çandarlı'nın idamı, Yeniçeri ve ulema arasında hoşnutsuzluk, Zaganos–Şahabeddin gurupu¬nun işbaşından uzaklaştırılması.
–STEFAN DUŞAN'DAN OSMANLI İMPARATORLUGUNA, XV. ASIR DA RUMELİ'DE HIRİSTİYAN SİPAHİLER VE
MENŞELERİ, Osmanlıların Balkanlarda fütuhatı ve yerli sınıflar hakkında görüşlerin gözden geçirilmesi,, Yıldırım Bayezid'e kadar Osmanlı fütuhatı ve yerli sınıflar, XV. asır tahrir defterlerine göre Rumeli'de Hıristiyan askeri gurup–ları: Tesalya, Makedonya, Sırbistan, Vidin ve dolayları, Arnavudluk, Hıristiyan timarlıların tabi bulunduğu şartlar, menşeleri , Baştina, pronija, Osmanlı timarı, voynukları, Martoloslar ve menşeleri, muaf ve müseııem reaya 177–181, Osmanlı fethi ve İslamlaşma.