Türkiye Amerika İlişkilerinde Clinton Faktörü Dr. Buket Sayın Önal  - Kitap

Türkiye Amerika İlişkilerinde Clinton Faktörü

1. Baskı, 
Ekim 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
248
Barkod:
9786055936426
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
40,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışmada, Soğuk Savaş sonrası dönemdeki Türk–Amerikan ilişkileri, Amerikan dış politikasının oluşum sürecinde merkezi konumda yer alan Başkanın dış politika tercihleri ve uygulamalarının ilişkilere olan etkisi çerçevesinde ele alınmaktadır. Bu döneme ilişkin olarak ülkemizde yapılan diğer çalışmalardan farklı olarak, bu çalışmada Amerikanın izlediği dış politikada Türkiyenin yerinin ne olduğu sorusuna cevap aranmaktadır. Bu doğrultuda, bu ilişkilerin analizi yapılırken özellikle Amerikan Arşivinden yararlanılmış ve böylece Amerikan dış politika yapıcılarının Türkiyeyi nasıl gördüğü ve bunun ilişkilere ne şekilde yansıdığı gösterilmeye çalışılmıştır.
Çalışmanın bir diğer özelliği de karşılaştırmalı analiz niteliği taşımasıdır. Soğuk Savaş sonrası seçilen ilk Başkan olan vVIlliam J. Clintonın her iki başkanlık dönemi dış politika ilke ve uygulamalarındaki temel farklılıklar, özellikle dış politika ekibinin seçimine ilişkin farklı tercihler ve bunun Türkiye ile olan ilişkilere ne şekilde yansıdığı karşılaştırmalı bir şekilde ele alınmıştır.
Nesnel bir çalışma ortaya koyabilmek amacıyla, birinci el kaynakların incelenmesine öncelik verilmiştir. Bu kaynakların bir bölümüne basılı halde, bir bölümüne de gelişen teknolojiye paralel olarak Beyaz Saray, Amerikan Dışişleri Bakanlığı ve Kongrenin resmi internet sitelerinden ulaşılmıştır. Bu kaynaklar da birinci el kaynak olma özelliğini taşımaktadırlar. Ayrıca, İngilizce ve Türkçe kitap ve süreli yayınlar yanında gazeteler de kullanılan kaynakların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Sahip olduğu kapsamlı kaynakça ile çalışma, literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.