Anadolu Uygarlıklarında Yönetim Dr. Mustafa Lamba, Dr. Hüseyin Metin  - Kitap

Anadolu Uygarlıklarında Yönetim

1. Baskı, 
Ocak 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x21
Sayfa:
256
Barkod:
9786055145361
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Anadolu’nun doğu ile batı arasında bir köprü görevi üstlendiği söylenir. Ancak bunun yerine, uygarlıkların kavşağı ifadesini kullanmak daha uygun olacaktır. Çünkü Anadolu, farklı coğrafyalardan gelen,etnik farklılıklara sahip birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Jeopolitik konumu, verimli ovaları ve zengin maden yataklarına sahip olması nedeniyle çoğu zaman istilalara, büyük kıyımlara maruz kalmıştır. Anadolu bir bakıma uygarlıklar mezarlığıdır. Uygarlıklar,tarih sahnesinden çekilirken kültürel miraslarının yanında yönetim geleneklerini de bir sonraki devlete aktarmışlardır. Biriken bu devlet geleneğiyle, tarihin büyük imparatorlukları bu topraklarda kök salmıştır.
“Hititlerden Türkiye Cumhuriyeti’neAnadolu Uygarlıklarında Yönetim” başlıklı çalışmayı meydana getirmemizdeki esas itici güç, Anadolu’da hüküm sürmüş imparatorluklar, devletler ve kralıkların yönetim düzenleri arasındaki ortak ve farklı yönleri tespit etmek ve birbirlerini etkileyip etkilemediklerini ortaya koymaktır. Çünkü tarihin değeri, yanlızca tarihsel bilgileri toplamakla değil, aynı zamanda bu bilgiler üzerine düşünmekle ortaya çıkar.
Çalışma, Anadolu’da ilk siyasi birliği oluşturan Hititlerden Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıcına kadar olan dönemde ortaya çıkan uygarlıkların yönetim sistemlerini kapsamaktadır. Takdir edersinizki geniş bir dönemi içine alan bir çalışmanın büyük zorlukları bulunmaktadır. Her bir dönem ayrı bir uzmanlık gerektirir. Devlet yönetiminde meydana gelen değişiklikleri etkileyen, sosyal, siyasal, ekonomik birçok unsur vardır. Bütün bunları tek tek kaleme almak, konu bütünlüğünü bozacağı için çalışmada ayrıntılardan mümkün olduğunca kaçınılmıştır. Ayrıca Anadolu uygarlıklarını farklı açılardan kaleme alan birçok bilim insanına karşı da saygısızlık olacaktır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Hititler
.
Urartular
.
Frigler
.
Lydialılar
.
İonlar
.
Persler
.
Lykialılar
.
Hellenistik Dönem
.
Roma
.
Bizans
.
Anadolu Selçukluları
.
Anadolu Beylikleri
.
Osmanlılar
.
Genel Değerlendirme ve Sonuç