Çalışmamızın ilk bölümünde töre kavramı ve töreyle ilişkili olan diğer kavramlar incelenmiştir. Töre saikiyle öldürme suçlarının yalnızca ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde bir sorun teşkil ettiği yönünde tespitte bulunulmuştur. Bu tespitler, dünyada farklı kavramlarla ifade edilen, muhtevası töre saikiyle kasten öldürme suçuyla önemli ölçüde benzerlik gösteren örneklerle pekiştirilmiştir. Ayrıca töre saikiyle kasten öldürme suçunun nedenleri irdelenmiştir.
Çalışmamızın ikinci bölümünde töre saikiyle kasten öldürme suçu, maddi ve manevi unsurlarıyla ele alınarak suç tipinin yapısı değerlendirilmiştir. Bu kapsamda özellikle aile meclisi kararı ve haksız tahrik meselesi gibi öğreti ve Yargıtay uygulamasında tartışma konusu olan hususlar incelenmiştir. Aynı zamanda töre saikiyle kasten öldürme suçuyla ilişkili olan diğer suçlar ele alınmıştır.
Çalışmamızda öğreti ve Yargıtay uygulamasındaki benzerlik ve farklılıklar, birlikte değerlendirilmiş; bu bağlamda öğretide konuyla ilgili olan kitap, makale, bildiri ve rapor gibi kaynaklardan çalışmamız kapsamında istifade edilmiştir. Töre saikiyle kasten öldürme suçuyla ilgili Yargıtay'a intikal eden olaylar taranmış ve ilgili konu başlıkları altında örneklendirilmiştir. Derlenen ve değerlendirilen hususlar akabinde çıkarımlar ortaya konulmuş; tespit ve öneriler çalışmamız içinde yerini almıştır.