Eğitim Politikası Prof. Dr. Ahmet Aypay  - Kitap

Eğitim Politikası

2. Baskı, 
Aralık 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
276
Barkod:
9786053649847
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Modern demokratik toplumların sosyo-politik sistemlerindeki gelişim ve değişim dinamiklerini anlamak bir zorunluluk haline dönüşmüştür. Eğitim Politikası felsefi temellerinden başlayarak eğitim sisteminin ve eğitimcilerin karşı karşıya kaldıkları sorunları ele almaktadır. Başta yöneticiler, öğretmenler, öğrenciler ve veliler olmak üzere; eğitim hizmetini etkileyen ve eğitim hizmetinden etkilenen tüm toplum kesimleri politik konularda taraftır. Eğitim devlet ve birey açısından en büyük ve belki de en önemli kamu politikası girişimi olarak kabul edilse de, eğitim politikaları Türkiye'de göreli olarak az ele alınan konular arasındadır.
Farklı taraflara ait politik ve ideolojik gündemler eğitimsel politikaları yeniden üretirken, eğitimle ilgili tüm taraflar bu süreci etkilemekte ve bu süreçten etkilenmektedir. Öğrenciler ise, oy hakları olmadığından ve reşit olarak kabul edilmediklerinden, kendileri hakkında alınan kararlarda çoğu kez söz sahibi değildirler. Diğer yandan; eğitim ve okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler, denetmenler, ana-babalar, bürokratlar, medya ve toplum politika oluşturma, geliştirme, analiz, uygulama ve değerlendirme süreçleri konusunda çoğu zaman yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu noktada, Türkiye'de eğitim politikalarının bütüncül olarak değerlendirilmesine ilişkin kaynakların sınırlı sayıda olması, gerek politika yapıcılar gerekse uygulayıcılar için tratejik bir sorundur.
Eğitim politikalarına farklı açılardan bakmak; oluşturulan ve oluşturulacak olan eğitim politika ve araştırmalarına daha rasyonel, eleştirel ve yansıtıcı bir bakış açısı geliştirme çabalarına katkı sağlarken, eğitim politikalarının çözümlenmesi ise eğitimin ekonomik, tarihsel, sosyolojik ve politik bağlamda değerlendirilmesine olanak sağlar. Bu bağlamda yöneticiler, öğretmenler, öğrenciler, kamu politikası uzmanları, akademisyenler ve politika belirleyicilerinin eğitimsel politikası süreçlerini farklı açılardan ele alabilmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bu kitap, eğitim politikalarına ilişkin süreci temellerinden başlayarak anlama, anlamlandırma ve sorgulama çabasıdır.