Yargı Kararları Işığında İdari İşlemin Geriye Yürümezliği İlkesi ve Geri Alma İstisnası Dr. Derya Deviner Erguvan  - Kitap
Yargı Kararları Işığında

İdari İşlemin Geriye Yürümezliği İlkesi ve Geri Alma İstisnası

1. Baskı, 
Ocak 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
487
Barkod:
9786053000884
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
308,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
En yüzeysel ifadeyle idari işlemin geriye yürümezliği ilkesi, idarenin kural olarak ancak geleceği düzenlemekle yetkili olduğu anlayışına dayanmaktadır. İdari makamca, geçmişteki hukuka aykırı işlemleri gidermek üzere tesis edilen geri alma işlemi ise, ilkenin en önemli istisnasıdır. Bu işlem sıklıkla, değiştirme, düzeltme ve özellikle de kaldırma işlemiyle karıştırılabilmektedir.
Geri alma işleminin temel amacının geleceği hukuka uygun bir geçmiş üzerine kurmak olduğu düşünüldüğünde, bu zorunluluk kendini daha yoğun hissettirmektedir. Konu bakımından daha kısa bir anlatımla, idari işlemin geriye yürümezliği ilkesi uyarınca kural olarak geçmişe dokunmamakla yükümlü olan idare, hukuka aykırılık durumunda kural olarak geçmişe dokunmakla yükümlüdür. Bu durum ise geçmişle gelecek arasında kurulması gereken bir dengeyi gerektirmektedir. İşte bu çalışmada, hukuk devleti ilkesinin yaşama geçmesi için geçmiş ve gelecek arasında kurulması gereken bu denge, hem akademik çalışma yapanlara hem de uygulamadakilere katkı sağlayacak şekilde tüm boyutlarıyla ortaya konmaya özen gösterilmiş.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Temel İlke Olarak Kanunların Geriye Yürümezliği İlkesi
.
İdari İşlemin Geriye Yürümezliği İlkesi
.
İlkenin İstisnası Olarak Geri Alma İşlemi
Kitapla İlgili Kategoriler