Sermaye Piyasalarında Halka Arz ve Finansal Performans Teori ve Uygulama Dr. Öğr. Üyesi Fatma Mumcu Küçükaylı  - Kitap

Sermaye Piyasalarında Halka Arz ve Finansal Performans

Teori ve Uygulama

1. Baskı, 
Eylül 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
164
Barkod:
9786052472194
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
145,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışmanın amacı, ilk halka arzın (İnitial Public Offering - IPO) firma finansal performansına etkisini BIST'da ölçmektir. Çalışmada, önceki çalışmalara göre daha geniş zaman aralığı dikkate alınarak, 1992-2008 döneminde 82 halka arz edilen firma incelenmiş. Finansal performansın ölçülmesinde 27 finansal oran kullanılmış, halka arz yılı ve sonrası üç yıl halka arz öncesi yılla karşılaştırılarak finansal performanstaki değişim ölçülmüş. Endüstri bilgilerine ulaşılabilen yıllar için finansal performans sonuçları endüstri düzeltmesi yapılarak da karşılaştırılmış. Analizde halka arz öncesi yıl ile halka arz yılı ve sonrası üç yılın finansal performanslarının anlamlılık düzeyi Wilcoxon Signed Rank testi ile sınanmıştır. Endüstri oran sonuçlarına ulaşılabilen 31 firmanın finansal performansındaki değişim ile firmaların kendi endüstrilerindeki diğer firmaların performanslarındaki değişimi karşılaştırırken Mann-Whitney U testi uygulanmış.
Çalışmada, ayrıca ekonomik rantabilite oranının, arz sonrası üçüncü yılda arz öncesi yıla göre gerçekleşen değişiminde; aktif büyüklük, halka arz oranı, borç oranı, satış artış oranı, hasılat ve yaş değişkenlerinin etkileyip etkilemediğini ölçmek için Çoklu Doğrusal Regrasyon Analizi yöntemi kullanılmış.
Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde halka arz ile ilgili temel kavramlar ve halka arza ilişkin istatistikler sunulmuş. İkinci bölümde finansal performans ve çalışmada kullanılan finansal oranların açıklaması yapılmış. Üçüncü bölümde, literatür araştırması yer almaktadır, dördüncü bölümde ise araştırma dizaynı sunulmuş. Çalışmanın sonuçlarına ilişkin yapılan değerlendirmeler "Genel Değerlendirme ve Sonuç" kısmında yer almaktadır.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Halka Arzla İlgili Temel Kavramlar
.
Finansal Performans Ölçümünde Oran Analizi
.
Literatür Araştırması
.
Araştırma Dizaynı